Blog13 juni 2024

Werken in de cloud: handig, maar is het ook veilig?

Digitale werkplek
Cybersecurity
Image

Werken in de cloud. Ooit was het een futuristische term, tegenwoordig is het voor veel ondernemers de normaalste zaak van de wereld.  Je gegevens online opgeslagen en overal beschikbaar, waardoor jij lekker flexibel bent in je werk. Maar wat als die gegevens in verkeerde handen vallen? En wat kun je doen om dat te voorkomen? Security Officer Roy Sandbergen en Manager Integraties Joost Merkx gaan erover in gesprek.  


Werken in de cloud is inmiddels door de meeste ondernemers omarmd. Niet gek, want het heeft grote voordelen. Zo zijn je gegevens overal en altijd bereikbaar, ongeacht je locatie of het device waarop je werkt. Het maakt hybride werken een stuk makkelijker. Daarnaast is werken in de cloud veilig, mits het goed georganiseerd is. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer bang te zijn om gegevens kwijt te raken als je laptop kapot gaat. Alles is gemakkelijk terug te halen via de cloud.

Speeltuin voor criminelen?

Een online locatie waar data opgeslagen en verwerkt wordt, is helaas ook aantrekkelijk voor criminelen. En wanneer data wordt gestolen en misbruikt, kan dat voor bedrijven grote gevolgen hebben. Joost: “De schade van dit soort cybercriminaliteit loopt snel op. Als je als organisatie niet meer bij je data kunt en je daardoor niet in staat bent om diensten te verlenen, loop je al snel veel omzet mis. En als je daardoor je toeleveranciers niet meer kunt betalen, loopt de schade nóg verder op.” Roy vult aan: “Daarnaast is er meestal ook indirecte schade. Denk hierbij aan de kosten van de herstelwerkzaamheden of werknemers die door stress in een burn-out belanden. Voor de ondernemer kan een cyberaanval uiteindelijk zelfs in de privésfeer schade berokkenen, bijvoorbeeld als je door financiële problemen je huis moet verkopen. Het is belangrijk om je als ondernemer bewust te zijn van deze gevaren.

Veilig in de cloud

Zijn je gegevens in de cloud dan niet altijd goed beveiligd? “Nee, dit is niet standaard”, legt Joost uit: “Een bekende uitspraak luidt: ‘The cloud is just somebody else’s computer.’ Je data zweeft niet ergens in het luchtledige, maar is opgeslagen op een fysieke server ergens anders op de wereld. Deze server wordt beheerd door je cloudleverancier, die zorgt voor een veilige basis. Maar wil je als ondernemer extra veiligheidsmaatregelen om je data nog beter te beschermen, dan zul je daarvoor een uitgebreider dienstenpakket moeten aanschaffen.” Roy: “Het is zoals bij de beveiliging van je huis. Je kunt ervoor kiezen om alleen een slot op de deur te zetten. Maar wil je je spullen echt goed beveiligen? Dan is het slim om ook camera’s te installeren en een waakhond in huis te nemen.

De juiste keuze voor jou

Maar hoe bepaal je wat voor jou de juiste beveiligingsmaatregelen zijn? Hiervoor kun je je het beste afvragen hoe afhankelijk je bent van de data die je opslaat in de cloud. Heb je deze bijvoorbeeld nodig om een webshop te runnen waar je je inkomsten uit genereert, dan kun je maar beter gaan voor een uitgebreid beveiligingspakket. Roy: ”Als je een clouddienst gaat afnemen, is het belangrijk om het SLA (Service Level Agreement) te checken en je leverancier goed te beoordelen." Let hierbij op een aantal dingen: 

  • Inlog 
    Hoe log je in op de cloud? Vraagt de cloudaanbieder enkel je gebruikersnaam en wachtwoord of maakt deze gebruik van multifactorauthenticatie? 

  • Back-up 
    Zijn back-ups standaard inbegrepen? Hoe vaak wordt er een back-up gemaakt van je data en hoe lang blijft deze bewaard? 

  • SLA 
    Welke afspraken staan er in het Service Level Agreement? Is je cloudleverancier altijd beschikbaar voor hulp? En hoe lang duurt het voordat technische problemen zijn opgelost?” 

Joost: “Vind je dit zelf toch lastig? Neem dan contact op met je vaste IT-partner. Die helpt je graag met het kiezen van een cloudleverancier of de juiste beveiligingsmaatregelen.” 

Aan de slag

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Roy en Joost en wil je zelf de voordelen ervaren van werken in de cloud? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek. We helpen je graag om de volgende stap te zetten. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om veilig te werken vanuit de cloud?

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via