Hybride werk heeft door Covid een vogelvlucht genomen. Twee jaar lang hebben medewerkers thuisgewerkt en hebben organisaties ingezien dat thuiswerken heel veel voordelen met zich mee kan brengen, maar we zien ook de nadelen. Vanuit de technologie is alles mogelijk, maar om de juiste werkplek aan te bieden gaat het niet enkel om de technologie. Het gaat om de balans tussen de mens en de technologie.

Als productivity consultant spreek ik (Linda van Bakkum) al jaren over de voordelen van overal kunnen werken. Altijd dezelfde werkplek ongeacht je locatie. Het brengt grote flexibiliteit met zich mee en lost ook een aantal problemen in Nederland op. Denk aan het fileleed dat we al jaren hebben ervaren. Of oppas regelen als je kinderen ziek zijn en niet naar school kunnen. Of zelfs even in stilte de hoge werkdruk wegwerken. Zo zijn er meerdere voordelen te noemen voor flexibel kunnen werken.

Covid bracht alles in een stroomversnelling doordat medewerkers verplicht thuis moesten werken. Dat was de eerste stap naar het hybride werken. Organisaties moesten er ineens voor zorgen dat thuiswerken goed mogelijk was en zette hiervoor volop de Microsoft producten in. Medewerkers kregen een scherm, bureau en sommige zelfs stoelen. Is dit nu het hybride werken?

De slimme online werkplek

Dé tool waarmee je zowel op kantoor kan werken maar ook thuis of onderweg.

Ik wil meer weten over de slimme online werkplek

Het hybride werken vraagt veel meer dan alleen het inzetten van de juiste technologie en een werkplek voor thuis. Natuurlijk is technologie belangrijk, maar de regels rondom het gebruik is waar het werkelijk om gaat. Hoe organiseer je een hybride vergadering als een deel op kantoor is en een ander deel online gaat deelnemen? Hoe zorg je ervoor dat de mensen online op de juiste wijze betrokken zijn bij de vergadering? Hoe zorg je ervoor dat iemand ook op een andere locatie dan thuis en kantoor kan werken?

Thuiswerken is een mooie bijkomstigheid, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk aan werken met kinderen en om die reden wil je ook elders dan thuis of kantoor kunnen werken. Waar kan je dan terecht en hoe zorg je voor connectiviteit?

Belangrijk om te realiseren is hoe je de hybride werkplek op kantoor inricht, want veel medewerkers zijn gewend om thuis in stilte te werken. Als je dan weer terug naar kantoor gaat kan je ook overprikkeld raken door de hoeveelheid geluid in een open floor kantoor. Wat als je vergadert waarbij er een aantal medewerkers niet fysiek aanwezig zijn en deze online meedoen? Om dit te faciliteren heb je in elke vergaderruimte wel de juiste middelen nodig. Wat dacht je van stilte ruimtes op kantoor om medewerkers te beschermen tegen de overprikkeling van geluid? Waarin ze rustig kunnen vergaderen met klanten zonder dat er omgevingsgeluid merkbaar is, want de technologie is hierop al aangepast maar de medewerker in de ruimte hoort nog steeds het omgevingsgeluid.

Nu veel medewerkers weer terugkeren naar kantoor is het goed om voorbereid te zijn voor het hybride werken 2.0.