Dertig jaar world wide web, beter bekend als www. Al drie decennia maken we gebruik van het systeem dat de Brit Tim Berners-Lee maakte om informatie uit te wisselen. En dat mag gevierd worden!
Opwindend en vaag
In maart 1989 zag de Brit Tim Berners-Lee een manier om computers aan elkaar te koppelen zodat informatie makkelijk voor elkaar beschikbaar werd. Op dat moment werkte Tim bij het onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland waar zijn baas het voorstel van het world wide web op dat moment ‘vaag en opwindend’ vond. Via de eerste browsers waren de eerste websites op te roepen. In 1993 kwam de eerste grafische browser beschikbaar waardoor het ontzettend hard ging. Het web bleek een schot in de roos door de laagdrempeligheid en het gebruik van open standaarden. Nu na dertig jaar ‘www’ kunnen we niet meer zonder!
WWW niet hetzelfde als Internet
Het ‘www’ is niet hetzelfde als het internet. Je kan het world wide web het beste zien als een systeem (browser) die allemaal losse websites aan elkaar zijn gekoppeld. In de jaren negentig werd door de komst van het www internet naar de massa gebracht. Daarvoor was het www nog een speeltje van wetenschappers en gaf het bibliotheken de mogelijkheid om elkaar te bereiken via het intikken van een reeks cijfers.