Blog29 september 2022

Wat zijn de verschillen tussen AWS, Azure en Google Cloud?

Digitale werkplek
Business software
Image

Welke public cloud past het beste bij jou: Microsoft Azure, Google Cloud of AWS? Als je een public cloud wil gaan gebruiken, dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn. Er zijn veel verschillende public cloudaanbieders om uit te kiezen. De bekendste en internationaal gezien de grootste zijn toch wel Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft Azure, Oracle Cloud en Alibaba Cloud. Er zijn ook kleinere partijen die een public cloud aanbieden. Echter het grote voordeel van een grotere partij is dat de systemen vrijwel altijd beschikbaar zijn en dat ze de kosten laag kunnen houden omdat ze zo groot zijn. Om een goed beeld te krijgen van de overeenkomsten en verschillen zetten we de drie bekendste public cloudaanbieders in Nederland naast elkaar; Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services (AWS).

Wat is een public cloud?

Wanneer je gebruik maakt van een publieke cloud, betaal je slechts het stukje dat je gebruikt van een grote publieke server. Vergelijk het met een parkeergarage waarin je je eigen parkeerplek hebt. Anderen kunnen ook de parkeergarage in, maar hebben geen toegang tot jouw parkeerplek.  Als je het dan vergelijkt met een server die je via de cloud oproept, dan is jouw parkeerplek zelfs onzichtbaar voor anderen. Zo staan jouw programma’s, applicaties en bestanden altijd op een veilige en alleen voor jou toegankelijke plek.

Voordelen public cloud 

Het gebruik van een public cloud kent vele voordelen. Zo hoef je weinig tot geen ICT-kennis in huis te hebben, omdat de hele infrastructuur van de hardware wordt beheerd door de cloudaanbieder. Je hebt altijd je server altijd tot je beschikking, waar je ook bent. Dus die eigen server die je wellicht nog hebt staan wordt compleet overbodig.

Omdat de public cloud door meerdere personen en bedrijven wordt gebruikt, deel je ook de onderhoudskosten. Wanneer iets stuk gaat, hoef je hier niet extra voor te betalen. De cloudaanbieder is hiervoor verantwoordelijk en zal het oplossen binnen de gestelde servicetermijn. De meeste public cloudaanbieders maken gebruik van een abonnement met vaste tarieven per gebruiker per maand of per jaar.

Wanneer je gebruik maakt van een public cloud, kun je altijd en overal gebruik maken van deze cloud als je maar over internet beschikt. Je kunt werken, waar en hoe het jou uitkomt. Het maakt ook niet uit wat je gebruikt, via een laptop, telefoon of tablet kun je gebruik maken van de public cloud.

Ben je een groeiend bedrijf? Dan is een public cloud ideaal, omdat je gemakkelijk extra gebruikerslicenties kunt afnemen. Het gebruik van een public cloud is dus erg schaalbaar en dat is wel zo overzichtelijk en kostenefficiënt.

Overeenkomsten:

Laten we eerst kijken naar de overeenkomsten tussen deze 3 platformaanbieders. Ten eerste bieden alle 3 de platformen cloud opslag en backups. Je betaalt hierbij alleen wat je gebruikt, en kunt makkelijk meer of minder afnemen. De platformaanbieders zijn dus alle 3 erg schaalbaar. Ook bieden ze allemaal Iaas (Infrastructure-as-a-service) en Paas (Platform-as-a-service) oplossingen, containerdiensten en maken ze gebruik van Machine learning en AI (Artificial Intelligence).

Verschillen:

Er zijn ook een aantal duidelijke verschillen tussen de platformen, dat maakt het een stuk makkelijker om een keuze te maken. Het grootste verschil is dat AWS geen SaaS (Software as a Service) aanbiedt. Microsoft Azure en Google Cloud bieden dit wel aan, in de vorm van Microsoft 365 en Google G-suite. Met deze software pakketten kun je gebruik maken van verschillende programma’s waarmee je dagelijkse werkzaamheden kunt verrichten. Denk aan een mailsysteem, tekstverwerkingsprogramma en bijvoorbeeld Excel of Spreadsheet om data te verwerken.

Een ander groot verschil is de grootte van de platformaanbieders. Zo is Amazon Web Service (AMS) erg groot, Microsoft Azure is qua grootte een goede nummer twee. Google cloud is wat kleiner maar heeft wel weer heel goede mogelijkheden op het gebied van AI en machine learning. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. We gaan hieronder nog iets dieper in op de specificaties per platform.

Amazon Web Services

Voor wie geschikt? 

Wanneer je een groot bedrijf hebt en op zoek bent naar een cloudoplossing met veel mogelijkheden in managementcapaciteiten en -rapportages, is AWS een goede partij.

Voordelen en nadelen

Amazon Web Services is de grootste partij met tevens de meeste ervaring. AWS werkt continue aan doorontwikkeling en verbeteringen. Er komen onwijs veel nieuwe functionaliteiten in rap tempo beschikbaar. AWS is een ideaal platform voor managementtools en -rapportages en het heeft alle functionaliteiten voor ontwikkelaars en beheerders. Het biedt duizenden producten en clouddiensten aan in de AWS Marketplace.

Juist door de grootte van AWS kun je ook overweldigd worden. Het is misschien lastig om keuzes te maken hoe je alles in gaat richten en wat je precies wel of niet nodig hebt. Hier zul je dan ook een specialist bij nodig hebben.

AWS biedt geen softwarepakket zoals Google Cloud en Microsoft Azure dat wel doen. Dat kan wellicht een nadeel zijn.

Toepassingen  

Amazon Web Services biedt ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn duizenden producten beschikbaar in de marketplace. Het is één van de eerste op de cloud markt met veel ervaring. Wanneer je een cloudaanbieder zoekt met veel mogelijkheden is Amazon Web Services iets voor jou, mits je wel iemand hebt die je helpt bij het inrichten, ontwikkelen en uitbreiden.

Wie gebruikt het

Bekende gebruikers van Amazon Web Services zijn onder andere Netflix, The Coca-Cola Company, Airbnb en de Expedia Group.

Microsoft Azure

Voor wie geschikt? 

Wanneer jouw bedrijf veel gebruik maakt van softwareprogramma’s van Microsoft is het een logische keuze om Microsoft Azure te gebruiken. Hierbij kun je namelijk het softwarepakket van Microsoft 365 via de cloud gebruiken.

Voordelen en nadelen

Microsoft Azure is een van de snelste cloudoplossingen van dit moment. Bovendien is Microsoft een goede partij die bekend staat om betrouwbaarheid en kwaliteit met een hoog service level agreement. Een ander voordeel is dat ze ook SaaS (Software-as-a-service) aanbieden in de vorm van Microsoft 365. Je betaalt dan alleen wat je gebruikt. Omdat je makkelijk kunt op- en afschalen betaal je op die manier nooit teveel.

Een nadeel van Microsoft Azure is dat je dit niet even zelf kunt opstarten. Je hebt een expert nodig om alles zo efficiënt mogelijk samen te laten werken. Bovendien kan het overweldigend zijn als je ziet wat de mogelijkheden zijn met Microsoft Azure.

Toepassingen 

Microsoft Azure biedt een sterk totaalpakket. Wanneer je gebruik maakt (of gebruik wil gaan maken) van Microsoft 365 is het een logische keuze om voor Azure te kiezen. Er zijn heel veel toepassingen beschikbaar en ook wanneer je een hybride cloud wil is Microsoft Azure een goede keuze.

Wie gebruikt het

Bekende gebruikers van Microsoft Azure zijn onder andere Mitsubishi, Renault en Starbucks.

Google Cloud

Voor wie geschikt? 

Google Cloud is niet zo groot als AWS en Microsoft Azure, en daarom beter geschikt voor klein bedrijfjes of zelfstandigen. Google richt zich met name op de start-ups en bedrijven die compleet cloud based werken. Wanneer je op zoek bent naar een toegankelijke, intuïtieve cloudoplossing kan Google Cloud een goede match zijn.

Voordelen en nadelen

Google Cloud heeft meer focus en specialisatie op het gebied van data-analyse door middel van kunstmatige intelligentie. Bovendien is Google Cloud minder massaal en iets toegankelijker. Ook biedt Google software vergelijkbaar met Microsoft 365. Het is kostentechnisch ook een goede optie, zeker voor beginnende bedrijven om IT-kosten te besparen.

Wat Google Cloud ook biedt is live migraties van virtuele machines. AWS en Microsoft Azure bieden deze functionaliteit niet aan. Wanneer er reparaties of updates nodig zijn kan dat beter worden aangepakt zonder dat de machines opnieuw moeten worden opgestart.

Aan de andere kant is Google Cloud in vergelijking tot AWS en Microsoft Azure later op de markt gekomen. Het heeft daardoor minder ervaring en ook minder producten.

Toepassingen  

Google Cloud is ideaal wanneer je een klein bedrijf, start-up of zelfstandige bent. Zeker wanneer je ook gebruik maakt van de software is Google een goede partij om alles in de cloud te kunnen regelen. Ook wanneer je je bezig houdt met data-analyses en kunstmatige intelligentie.

Wie gebruikt het

Bekende gebruikers van Google Cloud zijn onder andere Paypal, Toyota, Unilever en Spotify.

Conclusie

Kortom, zowel met Google Cloud, Microsoft Azure én Amazon Web Services (AWS) is veel mogelijk. Wat je ook kiest, op het moment dat je de stap gaat maken komt er veel op je af. Waar moet je allemaal aan denken? En hoe zorg je dat je niets over het hoofd ziet?

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via