Blog19 juni 2024

Wat is een Microsoft Tenant?

Digitale werkplek
Image

Een Microsoft Tenant kun je zien als een digitale ruimte of container waarin alle online services van Microsoft voor jouw organisatie zijn opgeslagen. Wanneer jouw organisatie gebruikmaakt van een cloudservice van Microsoft, zoals Office 365, wordt in het Windows Azure datacenter een specifieke ruimte gereserveerd voor die organisatie. Deze ruimte, of ‘tenant’, bevat de online diensten die beschikbaar worden gesteld en kan worden beheerd via Windows Azure Active Directory (WAAD)

Hoe werkt het?

De tenant bestaat uit een naam die je zelf mag kiezen, gevolgd door ‘.onmicrosoft.com’. Bijvoorbeeld, als je jouw bedrijfsnaam kiest als tenant, dan wordt de URL: ‘jouwbedrijfsnaam.onmicrosoft.com’. Na activatie van de tenant kan er zelfs een eigen domeinnaam aan gekoppeld worden, zoals ‘jouwbedrijfsnaam.nl’, waardoor je gebruikers e-mailadressen kunnen krijgen met dat domein in plaats van ‘@jouwbedrijfsnaam.onmicrosoft.com’. Het is ook mogelijk om meerdere domeinen aan een tenant te koppelen.

Wat als de tenantnaam al bezet is?

Als de gewenste tenantnaam al bezet is, kan de website o365.rocks gebruikt worden om te controleren of een domeinnaam beschikbaar is. Mocht de naam bezet zijn, dan kan intern uitgezocht worden wie de tenant heeft aangemaakt en indien nodig, kan de tenant worden verwijderd. Het duurt dan dertig dagen voordat de naam weer vrijkomt.

Belang van een goed ontworpen tenant

Een goed ontworpen tenant zorgt voor een effectieve, veilige en performante gebruikerservaring met cloudproductiviteits-apps zoals Microsoft Teams en Exchange Online. Het is belangrijk om de juiste producten en licenties te hebben die voldoen aan de bedrijfs-, IT- en beveiligingsbehoeften. Ook is het essentieel om de juiste DNS-domeinnamen te configureren.

Meer weten?

Ik hoop dat dit artikel helpt om een beter begrip te krijgen van wat een Microsoft tenant is en hoe het functioneert binnen een organisatie. Als je nog meer vragen hebt, laat het ons weten! Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Over de auteur

Jeremy van den Heuvel

Contentmanager

Author
Deel dit bericht via