Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Een goed werkend zakelijk (wifi) netwerk is een must voor het MKB. Zo ben je bereikbaar voor je klanten via het internet maar ook telefonisch. En wat dacht je van de interne communicatie? Een belangrijk onderdeel van een zakelijk netwerk is een bedrijfsrouter. Waar moet je als organisatie op letten? In dit artikel leggen wij het je uit.
Laten we eerst gaan kijk naar wat een router nu precies is en wat het voor je organisatie kan betekenen. Een bedrijfsrouter is een apparaat dat in je communicatienetwerk, dus internet en/of telefonielijnen, staat die het verkeer routeert. De router zorgt er dus voor dat alle communicatielijnen bij het juiste eindpunt terechtkomt. Het gaat dan om het verkeer naar een andere netwerken dan je eigen lokale netwerk. Je kan het zien als een vertaler van het lokale verkeer naar het publieke verkeer.
Een router is dus voor je organisatie onmisbaar als je bereikbaar wilt zijn voor de buitenwereld maar het is ook noodzakelijk voor je interne communicatie.
Dan heb je ook nog andere apparaten zoals een modem, een switch en een accespoint.
Een modem moduleert (het inpakken van iets) en demoduleert (het uitpakken van iets) de spraak- en datapakketjes. Denk aan Skypegesprek. Het spraakpakketje wordt ingepakt zodat het compact genoeg is om te versturen naar de ontvanger. Via jouw modem komt het pakketje via het publieke internet terecht bij de modem van de ontvanger. Daar wordt het pakketje weer uitgepakt zodat het beluisterd kan worden. Dit geldt dus ook voor datapakketjes
Een switch is ook een apparaat dat aangesloten is op je netwerk en zorgt ervoor dat een modem/router, laptop, computer en printers intern met elkaar kunnen communiceren. De switch wordt aangesloten op de modem/router en zet het signaal door naar alle poorten van de switch. Er bestaan ook managed switches. hallo, levert dit en kan dan gebruikt worden voor het beheren en configureren van extra functies zoals VLAN’s en de verdeling van bandbreedte.
Moet je dan al deze apparaten apart aanschaffen? Nee. Het is heel normaal dat een bedrijfsrouter een modem én een (4-poorts) switch bevat. Een alles-in-een-apparaat dus.
Daarnaast heb je ook nog eens een accespoint en die staat wel los. Met een accespoint krijg je op je laptop, telefoon, computer, tablet etc. toegang via draadloos internet. Deze accespoints worden op een tactische plek gehangen zodat er overal via wifi toegang is tot het internet.
Zoals je hiernaast kunt zien, hebben wij op een verdieping twee accespoints hangen. Hoe dichter je bij de accespoint zit, hoe sterker het bereik. In dit geval is rood dus juist goed. Tot en met -70 dBm heb je een Wi-Fi-signaal dat perfect is. Tussen de -80 dBm en -100 dBm heb je nog steeds bereik maar wel minder goed.
Om erachter te komen of een bedrijfsrouter geschikt is voor jouw organisatie kijken we eerst naar het volgende:
Welke type verbinding is er aanwezig? ADSL, SDSL, VDSL, BVDSL of Glasvezel.
Wat is de snelheid van deze verbinding?
Moet er een VPN-verbinding geconfigureerd worden?
Hoeveel apparaten gaan er gebruik maken van de verbinding
Als deze punten bekend zijn, gaat onze netwerkexpert met jullie kijken of er nog meer wensen zijn. Afhankelijk daarvan kunnen we vaststellen welke router het beste aansluit op jullie wensen en behoeften. Een eenduidig antwoord kunnen we hier helaas niet op geven omdat dit per bedrijf anders is.
Naast de router zijn er nog een paar dingen waaraan gedacht moet worden.
Als je gebruik gaat maken van een bedrijfsrouter heb je in ieder geval een verbinding nodig. Of dit nu ADSL, SDSL, VDSL, BVDSL of Glasvezel is, maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat er gekozen is voor een internetlijn die aansluit op het gedrag en grootte van de organisatie. Veel bedrijven maken al gebruik van de Cat5e bekabeling en we zien ook dat het gebruik van Cat6 kabel begint te groeien. Het verschil tussen beide type kabels:
Cat5e = max 100Mbps en een afstand van 100 meter
Cat6 = max 1000Mbps en een afstand van 100 meter
Zoals eerder aangegeven, hebben de meeste routers ook een 4-poortsswitch ingebouwd. Is je organisatie groter en heb je meer poorten nodig? Er zijn ook 8-, 24- en 48-poortswitches beschikbaar. In veel gevallen maken deze switches gebruik van power-over-Ethernet (PoE). De switches maar ook andere apparaten die hier gebruik van maken worden voorzien van spanning via de bekabeling. Je hebt hierdoor geen adapter meer nodig!
Wij zijn zelf groot fan van het betrouwbare en stabiele accespoints van Ruckus Wireless. Het systeem biedt veel verschillende mogelijkheden en is intelligent. Die intelligentie houdt in dat clients (telefoons, laptops, computers of tablets) actief worden voorzien van Wi-Fi. Dit is anders dan de ‘traditionele’ accespoints waarbij een signaal de ruimte in wordt geslingerd en je maar hoopt dat het signaal wordt opgepakt.
Bij het plaatsen van accespoints is het belangrijk om inzicht te hebben van de omgeving waar ze komen te hangen. Het kan zijn dat er muren zijn waar het signaal niet goed doorheen komt. Daarom vragen wij onze klanten een plattegrond aan te leveren van het pand. We kunnen een meting uitvoeren om te kijken waar en hoeveel routers en accespoint er geplaatst moeten worden. Hiermee voorkom je blindspots.
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goede indruk gekregen waarover nagedacht moet worden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie, het pand en de aanvullende wensen en behoeften kijken we samen met onze netwerkspecialist naar wat het beste voor je organisatie is.
Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.
Mijn Hallo
Een compleet overzicht van al je diensten onder 1 dak
Populaire producten
Kennis
Wij zijn Hallo
Locaties
Aanmelden
Support
© 2025 - Alle rechten voorbehouden