Blog21 mei 2024

De opkomst van AI: hoe helpt het jouw business vooruit?

Digitale werkplek
Kunstmatige intelligentie (AI)
Image

We kunnen er niet omheen: AI —kunstmatige intelligentie — is bezig met een razendsnelle opmars. De voorspelling is dat AI ons leven en werk in de komende jaren drastisch zal beïnvloeden. Maar hoe werkt AI en wat kun je er als organisatie mee doen? In deze blog gaan Product Manager Cloud & Security Thijs Paree en Adoptie Specialist Linda van Bakkum hier dieper op in. 


Uitdagende ontwikkeling

Waar veel ondernemers worstelen met de vraag of en hoe ze kunstmatige intelligentie moeten omarmen, is de opkomst van AI voor early tech-adaptors als Linda en Thijs vooral een uitdagende en opwindende ontwikkeling. Zij gebruiken AI al volop in hun werk en dagelijks leven en beiden verwachten veel van de nieuwe techniek. Thijs: “Ik zie AI als een persoonlijke assistent die het werken leuker maakt. AI-tools kunnen repeterende taken overnemen, zoals uren schrijven of afspraken inplannen. Zo kan ik me bezighouden met de taken die ik echt leuk vind en waar ik energie van krijg.

Late doorbraak

In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de naam AI voor het eerst geïntroduceerd. Maar het duurde tot 2017 dat de huidige AI-boom begon met de initiële ontwikkeling van belangrijke architecturen en algoritmes. Dit leidde weer tot de ontwikkeling van grote taalmodellen die mensachtige eigenschappen vertonen op het gebied van redenering, cognitie, aandacht en creativiteit. Voor het grote publiek is de AI-era pas echt begonnen rond 2022, met de doorbraak van grootschalige taalmodellen zoals ChatGPT.

Dat die doorbraak er nu pas is, heeft volgens Thijs en Linda twee redenen:

  1. Rekenkracht De rekenkracht van computers is sinds kort voldoende om op een écht slimme manier met data om te gaan. AI is nu in staat om zelf data te verzamelen, te interpreteren en te combineren, om vervolgens tot oplossingen te komen.

  2. Toegankelijkheid Laagdrempelige tools als OpenAI en Microsoft Copilot maken kunstmatige intelligentie toegankelijk voor een groot publiek

Zelflerend systeem

Maar hoe werkt AI precies? Linda legt het eenvoudig uit: “AI is in staat om te leren van input die je het zelf geeft of van data die beschikbaar is op het internet. Denk hierbij aan afbeeldingen, maar ook aan video’s, blogs of bedrijfsgegevens. Het verzamelt informatie en gaat er op een slimme manier mee om. Voorheen kon je op internet bijvoorbeeld wel een afbeelding van een kat zoeken, maar je computer wist zelf niet wat een kat is. AI snapt dat inmiddels wel, omdat wij het de tool hebben aangeleerd. Op basis van al die ‘lessen’ wordt het een zelflerend systeem dat steeds slimmer wordt. Uiteindelijk zelfs slimmer dan de mens.

Negeren of omarmen?

Is AI een ver-van-je-bedshow? De kans is groot dat je AI in het dagelijks leven al regelmatig tegenkomt en gebruikt. Misschien zelfs onbewust. Zo maken de algoritmes van sociale media en webshops gebruik van AI om te voorspellen wat jij als consument wilt zien. Toch constateren Linda en Thijs dat kunstmatige intelligentie nog lang niet door iedereen wordt omarmd. Thijs: “Je ziet dat veel werknemers bang zijn dat hun baan op termijn wordt overgenomen door AI. Dat levert natuurlijk weerstand op. Ik denk niet dat die angst terecht is. AI zal onze banen gaan veranderen en taken van ons overnemen. Daar moeten we mee leren omgaan.” Linda vervolgt: “Het wordt scholieren nu verboden om AI te gebruiken om verslagen te schrijven. Ik denk dat we jongeren juist moeten leren om AI goed te gebruiken, omdat dit een groot onderdeel zal uitmaken van hun werkende leven.

Veiligheid voorop

Naast al het positiefs dat AI ons in de toekomst kan brengen, kleven er ook gevaren aan. Zo wordt AI door criminelen gebruikt om deepfakes te maken: neppe video’s en afbeeldingen die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Daarnaast kan de data die je AI-tools als input geeft, in verkeerde handen komen. Linda: “Het is daarom superbelangrijk om de juiste AI-tools te kiezen en werknemers te leren om op een verstandige manier met AI om te gaan. Wil je als organisatie AI inzetten, dan raad ik aan om een omgeving te creëren waarin je werknemers er op een veilige manier mee kunnen experimenteren.

Slimme assistent

Zie jij al kansen om AI te gebruiken voor jouw organisatie? Dan is het volgens Thijs en Linda een goed moment om ermee te beginnen. Thijs: “Je hebt de boot nog niet gemist als je nog moet starten met AI. Begin alvast je mensen te enthousiasmeren, laat hen zien hoe AI kan helpen bij het uitvoeren van hun werk. Dat kan bijvoorbeeld gemakkelijk met Copilot, de AI-tool van Microsoft. Copilot zit inbegrepen bij Microsoft Office en helpt je om allerlei taken te vereenvoudigen. Copilot is bijvoorbeeld in staat om je agenda voor je bij te houden of om je tekstbestand om te zetten in een presentatie.” Linda: “Copilot is flink in ontwikkeling en bij Hallo zijn we er al vanaf de lancering actief mee aan het werk. Als je er als bedrijf mee aan de slag wilt, helpen wij je daar vanuit onze eigen ervaring graag mee!

Aan de slag

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Linda en Thijs, zie je kansen voor jouw organisatie en wil je weten wat AI voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek. We helpen je graag om de volgende stap te zetten.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via