Blog23 december 2023

Criminelen houden van out-of-office berichten!

Cybersecurity
Image

Cybersecurity is complexer dan ooit tevoren. Terwijl we ons wapenen tegen verschillende digitale dreigingen, kan een onschuldig berichtje, het out-of-office (OOO) bericht, plots een onverwacht risico vormen. Criminelen kunnen namelijk slim gebruik maken van de informatie en details die mensen zonder na te denken delen in hun externe OOO-bericht. Dat kan leiden tot ernstige cyberdreigingen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe criminelen kunnen profiteren van jouw out-of-office bericht.

Cybersecurity en je out-of-office bericht

Organisaties zijn voortdurend bezig met geavanceerde beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen tegen allerlei bedreigingen. In omgevingen vol met digitale technologieën is cybersecurity daarom van vitaal belang. Maar cybersecurity betekent niet alleen het beveiligen van systemen tegen aanvallen, maar is ook het creëren van bewustzijn bij je medewerkers over potentiële zwakheden in de beveiliging. En vooral het vermijden van gedrag dat de deur opent voor cyberdreigingen. Met dat laatste komen we direct terecht bij het gedrag rond out-of-office berichten.

Wat zijn out-of-office berichten?

Out-of-office berichten zijn een bekend onderdeel van zakelijke professionele communicatie. Het is een beleefde manier om collega’s, klanten en zakenpartners op de hoogte te stellen van je afwezigheid. Het lijkt onschuldig zo’n automatische reactie die zegt waarom je er niet bent, waar je bent, wanneer je terug bent en wie te contacteren in je afwezigheid. Maar het zijn juist die details die bijzonder interessant kunnen zijn voor cybercriminelen.

De onopgemerkte cyberdreiging

Terwijl je een out-of-office bericht instelt met de allerbeste bedoelingen, realiseer je vaak niet hoe gevoelig de informatie is die je deelt. In veel OOO-meldingen wordt informatie onthuld over de locatie, het doel van de afwezigheid en soms zelfs persoonlijke gebeurtenissen. Op die manier zijn out-of-office berichten een ideale bron van informatie voor social engineering. Dat is een methode die een crimineel gebruikt om gegevens te verkrijgen door menselijke interactie en manipulatie. Als een medewerker bijvoorbeeld vermeldt dat hij op zakenreis is, kan een aanvaller dit gebruiken om een gerichte aanval op het bedrijf uit te voeren, waarbij ze zich voordoen als de afwezige persoon.

Voorbeeld social engineering:

Een baas, die op vakantie is, stuurt een bericht dat hij een factuur heeft vergeten te betalen en dat deze nog met spoed betaald moet worden. Maar het bericht komt van een crimineel die het out-of-office bericht van deze baas heeft gelezen en daarna op social media zijn vakantie updates heeft gezien. En op die manier een geloofwaardig bericht in elkaar heeft gezet voor de onwetende collega.

Geloofwaardig overkomende criminelen

Vertrouwd en geloofwaardig overkomen is cruciaal voor criminelen. Dankzij succesvolle social engineering kan een crimineel net doen alsof hij een collega van je is. Door specifieke details, zoals terugkomstdata, bestemming en de reden voor de afwezigheid, te verzamelen uit out-of-office berichten, kunnen criminelen een geloofwaardig en doelgericht verhaal verzinnen. Bijvoorbeeld, door zich voor te doen als de CFO die op reis is. En op die manier in zijn naam een financiële transactie te vragen aan een collega. Dat lijkt minder verdacht als het gebaseerd is op de informatie uit een OOO-bericht.

Aanbevelingen voor veiliger out-of-office berichten

  • Wees terughoudend met details: Vermijd het verstrekken van specifieke informatie over je locatie en de reden van je afwezigheid. Hou het algemeen en professioneel. Probeer juist geen data te noemen wanneer je weer beschikbaar bent. Het is beter om direct door te verwijzen naar collega’s.

  • Beperk sociale media-updates: Overweeg om gedetailleerde reisinformatie te beperken op sociale media, vooral als je profiel is gekoppeld aan je professionele identiteit. Plaats updates over je reis nadat je weer terug bent.

  • Gebruik generieke termen: In plaats van specifieke evenementen, redenen of locaties te noemen, gebruik meer generieke termen om je afwezigheid aan te kondigen.

  • Geen datum, bestemming of reden noemen!

    Online vind je veel out-of-office tips die je informeren dat het (klant-)vriendelijk is om een datum van terugkomst te vermelden. Dat klinkt sympathiek, maar is nog veel interessanter voor een crimineel. Ook je bestemming (Hawaï, skiën in Zwitserland, strandvakantie) of de reden dat je afwezig bent (huwelijksreis, ziekte, zwangerschapsverlof) zijn details die een crimineel helpen om geloofwaardig over te komen wanneer deze contact opneemt met één van je collega’s.

Aanbevelingen voor bescherming en bewustwording

  • Bewustwording van risico’s: Hoe kunnen organisaties en individuen zich beschermen tegen deze subtielere vorm van cyberdreiging? Het begint met bewustwording. Werknemers moeten worden geïnformeerd over de potentiële risico’s van het delen van gedetailleerde informatie in out-of-office berichten.

  • Bescherming door beleid: Bedrijven moeten overwegen om beleid op te stellen dat het delen van bepaalde gegevens in OOO-meldingen beperkt.

Conclusie: slimmer omgaan met out-of-office berichten

Terwijl out-of-office berichten een essentieel onderdeel blijven van zakelijke communicatie, is het tijd om bewuster om te gaan met de informatie die we delen. Door de risico’s van deze ogenschijnlijk onschuldige berichten te begrijpen, kunnen individuen en organisaties hun digitale veiligheid versterken. Dus haal vanaf nu je datum van terugkomst, de reden van afwezigheid, je reisbestemming en andere (persoonlijke) details uit je OOO-bericht, zodat criminelen daar nooit gebruik van kunnen maken.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via