Blog21 oktober 2021

Check of je bent gehackt!

Image

Heb je het vermoeden dat je bent gehackt? Lees dan hier wat je kan doen. Maar wacht niet te lang. De cyberaanvallen, gegevenslekken en ransomware-aanvallen gaan gewoon door. Deze enorme lijst met bekende hacks is slechts van de maand Augustus 2022!

Grootste lekken

Nederland heeft de twijfelachtige eer om voor één van de grootste lekken ooit op internet te zorgen. Gegevens van in totaal 711 miljoen e-mailaccounts zijn bij dit datalek op het internet verspreid. Ter vergelijking: dat is ongeveer 1 adres per inwoner van Europa.

Hackers speuren het internet af naar slecht beveiligde websites en databases met e-mailadressen en wachtwoorden. Die adressen kunnen zij op twee manieren gebruiken; als legitieme afzender van valse e-mails in de hoop dat de ontvangers creditcard-gegevens gaan invullen. En uiteraard ook als ontvanger van diezelfde valse e-mails verzonden door een ander gehackt adres. De server waarop de miljoenen e-mailaccounts waren gevonden was blijkbaar niet goed beveiligd, waardoor hackers binnen konden komen om de e-mailadressen te stelen en daarvan een enorme spambot te maken.

Wat gebeurt er als jouw e-mailaccount is gehackt?

Ben je slachtoffer geworden van een spambot, dan kan dit twee dingen betekenen:

  1. Je e-mailadres staat in een spamlijst. Daardoor krijg je veel e-mails met valse betaalverzoeken en gevaarlijke bijlages die virussen of gijzelsoftware bevatten.

  2. Je e-mailadres en wachtwoord komen voor op een verzendlijst. Daardoor kunnen hackers vanuit jouw naam spam en virussen versturen.

Hoe kun je controleren of je bent gehackt?

Ga naar de website Have I Been Pwned? 

Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden. En je hoeft er niet vanuit te gaan dat grote, gerenommeerde bedrijven hun zaken altijd goed op orde hebben: hackers hebben al e-mailadressen en wachtwoorden buit gemaakt via Adobe, Dropbox en LinkedIn.

Wat kun je doen tegen hackers?

Je kunt het hackers extra moeilijk maken door een Multifactorauthenticatie in te stellen. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je WhatsApp, e-mailaccount of de apps waar je gebruik van maakt. Er zijn verschillende vormen van Multifactorauthenticatie. Eén daarvan is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat (telefoon) van jou wordt gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. Daarnaast kun je ook biometrische authenticatie gebruiken via gezichtsherkenning of met een vingerafdruk.

Een andere eenvoudige manier om hackers voor te zijn, is gebruik te maken van een digitale werkplek. Daarnaast werkt een passwordmanager ook erg goed. Hiermee kun je ingewikkelde en lange wachtwoorden gebruiken zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden.

Kom je er via de website ‘Have I Been Pwned’ achter dat jouw gegevens zijn buitgemaakt? Verander dan de wachtwoorden voor deze platformen. Dit helpt niet tegen spam, maar voorkomt wel dat criminelen uit jouw naam mail gaan verzenden.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Geschreven door

Jeremy van den Heuvel

Contentmanager

Author
Deel dit bericht via