Als je als ondernemer gaat kijken naar connectiviteit dan stuit je al snel op zakelijk glasvezel. Maar welke glasvezel opties zijn er precies? Welke moet je kiezen?

Het is goed om te weten wát er precies bij jou aan glasvezel kan worden gelegd. Want dit kan nog wel eens een groot verschil maken in prijs en de verschillende beschikbare snelheden. En daarnaast is het goed om te bedenken wat voor soort zakelijk internet het beste past binnen jouw organisatie.

Maar eerst; de postcode check:

hallo, postcodecheck

Bekijk wat wij kunnen leveren op jouw adres.

,

Als je weet wat er bij jou gelegd kan worden is het goed om te weten wat iedere verbinding nu precies is en wat de voordelen (of nadelen) ervan zijn. Enkele technische termen die je hieronder zult lezen of waar je misschien wel eens iets van hebt gehoord zijn FttH en FttB. Heb je de postcode check gedaan en staat glasvezel er niet tussen? Dan kunnen we glasvezel niet leveren. Gelukkig kan je dan altijd nog kiezen voor de alternatieven zakelijk internet via de kabel of vdsl. Hieronder leggen we wat meer uit over welke glasvezel opties je hebt.

 • FttH = Fiber to the Home
 • FttB = Fiber to the Business

Naast deze twee zijn er nog meer type aansluitingen zoals FttO(Office) en FttN (Neighborhood). In dit artikel behandelen we alleen FttH en FttB.

Particuliere glasvezel

Een glasvezelaansluiting FttH is “een glasvezelverbinding tot aan de woning”. Ze wordt ook wel “Fiber to the Home (FttH)” genoemd.

Enkele voor en nadelen van FttH:

 • FttH wordt, zoals je misschien wel weet, uitgerold per regio. Yes, denk maar eens aan die flyers die je thuis ontvangt! Hierbij proberen ze alle adressen aan te sluiten in die postcode om zo de kosten laag te houden.
 • Een FttH verbinding wordt gedeeld met andere glasvezelverbindingen van andere mensen in jouw omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat je op drukke momenten niet de snelheid haalt waarvoor je hebt gekozen. Wel zien wij dat in de praktijk de snelheid wel altijd wordt behaald. Omdat glasvezel een hoge capaciteit kent behaald je vrijwel altijd 80% a 100% van je snelheid. Met normaal internetgebruik zal je dit niet merken. Bedrijven die het internet nodig hebben om op de (mili)seconde nauwkeurig te handelen, zouden dan het beste kunnen kiezen voor een ‘dedicated verbinding’. Hierbij weet je zeker dat je een minimale vertraging hebt.
 • Doordat de mensen in jouw omgeving ook allemaal glasvezel hebben, kunnen de kosten gedrukt worden. De bedragen liggen ongeveer tussen de €40,- en €100,-.

Ondanks dat glasvezel over het particuliere netwerk meestal een woning betreft kan het wel zo zijn dat er wel een zakelijke dienstverlening op actief is. Dit gebeurt vaak in regio’s waar FttH glasvezel is aangelegd, op een locatie waar meerdere KVK’s – dus bedrijven – gevestigd zijn. Het voordeel is dat je voor een relatief laag bedrag een super snelle verbinding kan afnemen. Voor bijvoorbeeld maar €60,- excl. BTW kan je gebruik maken van 200/200Mbps aan snelheid.

Zakelijke glasvezel opties

Globaal zijn er dus twee soorten glasvezel. Dit zijn je opties: Zakelijk én Particulier glasvezel. Voor zakelijk glasvezel gebruiken we ook wel eens de term FttB (Fiber to the Business) waarbij de aansluiting word gelegd tot aan de (gemeenschappelijke) ingang van het gebouw.

De voor- en nadelen van FttB:

 • Zakelijk glasvezel wordt speciaal voor jou neergelegd waardoor iemand anders hier geen gebruik van kunt maken. De aanleg- en aansluitkosten hiervoor zijn wel hoger maar een groot voordeel is dat het overal en altijd gelegd kan worden.
 • De uptime van glasvezel is altijd minimaal 99% tegenover 95% tot maximaal 98% voor FttH.
 • Doordat zakelijk glasvezel speciaal voor jouw onderneming wordt aangelegd zullen de aansluitkosten hoger zijn dan bij FttH. De maandelijkse kosten voor zakelijk glasvezel gaan vanaf €300,- per maand.
 • In het geval van storing heeft zakelijk glasvezel voorrang op FttH. De tijd tussen registratie en het oplossen is laag!
 • De backbone van glasvezel is dubbel uitgevoerd. Hierdoor zal je minder snel iets merken van een storing. Bij FttH is dit enkel waardoor bij een storing meerdere klanten problemen zullen ondervinden.
 • Snelheden vanaf 50/50 Mbit/s tot aan 1000/1000 Mbit/s!

Er zijn veel mogelijkheden voor zakelijk internet. Welke type past bij jouw organisatie? Hoe lang wil je dat het contract loopt? Welke snelheden wil je hebben? Door wie kan het geleverd worden? Kies je voor een Router/Firewall? Welke SLA kies je en wat zijn de gewenste garanties? Zijn er aansluitkosten van toepassing?

Vanwege al deze individuele variaties kan het zijn dat het ene bedrijf een 100/100 Mbit/s verbinding voor €39,95 per maand aanbiedt en geen investeringskosten en het andere bedrijf ook 100/100 Mbit/s heeft maar €275,- per maand vraagt en €800,- aan aansluitkosten heeft. Dit grote verschil zit in wat er bij je geleverd kan worden, door wie én welke extra aanvullende opties je kiest.

Een back-up internetverbinding

Het advies vanuit ons is om altijd wel een back-up verbinding (internet over de kabel of COAX) ernaast te leggen. Mocht de glasvezel kapot gaan door werkzaamheden in de buurt dan kan jij vrolijk blijven internetten dankzij je back-up verbinding. De fysieke kabel of glasvezel liggen vaak niet de zelfde gleuf waardoor je verzekerd bent van internet.

Wil je advies?

Wil je verzekerd zijn van het beste zakelijk internet en een hoge betrouwbaarheid? Ga eens met één van onze ICT-professionals in gesprek. We zoeken samen met jou een passende oplossing voor jou en je organisatie. Stuur ons een mail of bel ons! Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 0800 25 50 100 of via het mailadres sales@hallo.eu