Blog3 september 2022

Wat is SD-WAN en hoe werkt het?

(SD-)WAN Router

Software defined wide area network (SD-WAN) is een type computernetwerk dat het verbinden van meerdere bronnen voor internettoegang mogelijk maakt – zoals DSL, kabel, glasvezel, mobiel of ander IP-transport – om betrouwbare datakanalen met hoge doorvoer te bieden.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN combineert connectiviteit opties – zoals multiprotocol label switching (MPLS), mobiel en breedband – Hierdoor is het voor bedrijven eenvoudiger om lokale vestigingen aan te sluiten op het interne netwerk.

Een SD-WAN heeft een virtuele WAN-architectuur en een softwaregestuurde technologie. Een belangrijk element van een SD-WAN is de gecentraliseerde besturing; de SD-WAN controller. Zodat netwerkverbindingen, beveiligingsmechanismen, beleid, applicatiestromen en algemeen beheer worden gescheiden van de bijbehorende hardware.

Veilig met SD-WAN

Om veiligheidsredenen wordt datacommunicatie tussen kantoren doorgaans via een VPN verzonden en door de hoofdkantoorfaciliteit geleid. Het is van cruciaal belang om een tunnel met hoge doorvoer te hebben die betrouwbaar is voor deze gegevensverbinding. Als een vestiging of filiaal een enkele verbinding gebruikt om met het hoofdkantoor te communiceren, is er mogelijk onvoldoende doorvoer en snelheid – vooral voor het uploaden van gegevens van de vestiging naar het hoofdkantoor. Eveneens zal een enkele verbinding op de vestiging niet voldoende up-time bieden die bedrijfskritische applicaties vereisen.

De architectuur van SD-WAN maakt een supersnel IP-communicatiekader mogelijk tussen een filiaal en het hoofdkantoor – en tussen filialen – zelfs over grote geografische gebieden, zoals vestigingen in het buitenland. De twee apparaten vormen een transparante, snelle datatunnel tussen hen door aan elke kant toegangsbronnen te combineren.

Wat is het verschil tussen WAN en SD-WAN?

Een Wide Area Network (WAN) is gewoon een computernetwerk dat een groot geografisch gebied bestrijkt – meestal omvat het een reeks Local Area Networks (LAN’s). De verbindingen kunnen telefoonsystemen, huurlijnen of satellieten zijn.

Met de toename van cloudservices op basis van privé- en openbare clouds – en services die sterk afhankelijk zijn van betrouwbare en krachtige applicaties – maximaliseren bedrijven soms de beperkingen van beschikbare WAN-services. Hoewel het economisch haalbaar kan zijn om internetconnectiviteit met hoge bandbreedte aan te bieden aan het hoofdkantoor, is het onbetaalbaar om voor elk filiaal dezelfde snelheidsverbindingen aan te bieden. Er kunnen veel filialen zijn en de beschikbare internetdiensten kunnen beperkt of duur zijn.

Een door software gedefinieerd wide area network wijkt af van de manier waarop een WAN doorgaans wordt ingezet en beheerd. Een SD-WAN is een op software gebaseerde technologie die over een bestaand netwerk heen ligt. Bij een SD-WAN staat het fysieke netwerk los van het logische netwerk. Het splitst het netwerk van het beheervlak en koppelt het verkeersbeheer en de bewakingstaken los van de hardware. Traditionele WAN’s kunnen bijvoorbeeld slechts zoveel inkomende berichten verwerken verbindingen met meerdere cloudplatforms. SD-WAN’s worden niet beperkt door de onderliggende hardware waaruit het netwerk bestaat.

SD-WAN-technologie kan snelle, betrouwbare en relatief goedkope dataconnectiviteit bieden tussen het hoofdkantoor of datacenter van het bedrijf met zijn vestigingen. In vergelijking met het alternatief van het gebruik van een enkele en dure internetlijn, kan een SD-WAN de WAN-kosten aanzienlijk verlagen. Naast dergelijke kostenbesparingen kunnen bedrijven betrouwbare, algemene internettoegang voor kantoren krijgen via de internetverbinding op het hoofdkantoor.

Waarom is SD-WAN belangrijk (en wat zijn de voordelen)?

Veel bedrijven wenden zich tot software gedefinieerde wide area network-technologie om een breed scala aan netwerkconnectiviteit en prestatieproblemen op te lossen en hun bedrijfsresultaten te verbeteren. Voordelen voor organisaties zijn onder meer:

Geld besparen

SD‐WAN biedt de voordelen van een betrouwbare, veilige WAN-service tegen internetprijzen. Breedband is zuiniger en flexibeler dan dure MPLS-verbindingen van carrier-kwaliteit die doorgaans lange levertijden en dure contracten hebben. Met SD-WAN-technologie kunnen bedrijven alle beschikbare netwerkverbindingen volledig benutten zonder ongebruikte back-uplinks te onderhouden.

Vereenvoudig het beheer

SD‐WAN maakt de implementatie van WAN-services op brancheniveau snel en eenvoudig. Omdat SD-WAN’s zijn gebaseerd op een centrale cloudarchitectuur, is het voor bedrijven gemakkelijk om over de vele eindpunten te schalen. Bedrijven kunnen de filiaalinfrastructuur stroomlijnen door netwerkdiensten in te voegen – of dit nu in de cloud, filiaalrand of in datacenters is. IT-medewerkers kunnen de implementatie van zero-touch wereldwijd automatiseren met één beheerinterface. SD-WAN biedt services zoals WAN-optimalisatie, dus er zijn minder netwerkapparaten nodig op elke locatie.

Voeg beveiliging toe

SD-WAN-technologie verdeelt de beveiliging op filiaalniveau, waardoor wordt voorkomen dat gegevens moeten terugkeren naar een datacenter voor extra beveiligingsmaatregelen zoals firewall gateways of handhaving van domeinnaamsystemen (DNS). SD-WAN’s versleutelen WAN-verkeer wanneer het van locatie verandert. Het segmenteert het netwerk en minimaliseert schade bij een inbreuk. SD-WAN’s kunnen IT-beheerders ook helpen om aanvallen sneller te detecteren door hen de hoeveelheid en soorten verkeer op een netwerk te laten volgen. Er is extra beveiliging omdat SD-WAN’s het gebruik van virtuele privé-netwerken (VPN’s) mogelijk maken.

Verbeter de gebruikerservaring

Omdat een SD-WAN een centrale controlefunctie gebruikt om verkeer over het WAN te leiden, verhoogt het de applicatieprestaties en verbetert het de gebruikerservaring – samen met een hogere gebruikersproductiviteit en lagere IT-kosten. SD-WAN’s kunnen superieure prestaties van cloudapplicaties bieden van meerdere clouds aan meerdere eindgebruikers op meerdere locaties. Als een koppeling mislukt of als er sprake is van verslechtering, kan de SD-WAN-route dynamisch verkeer tussen speciale circuits en beveiligde internetverbindingen routeren – zonder onderbrekingen voor essentiële toepassingen.

Vergroot de behendigheid

SD-WAN stelt bedrijven in staat om eenvoudig WAN-verbindingen toe te voegen of te verwijderen – en om mobiele en vaste verbindingen te combineren. Vestigingen worden flexibeler omdat SD-WAN’s het mogelijk maken dat meerdere koppelingen, apparaten en services naast de oudere infrastructuur bestaan. Met SD-WAN-technologie kan het hoofdkantoor WAN-services snel implementeren op een verre locatie zonder IT-personeel daarheen te hoeven sturen. Bedrijven kunnen de implementatie- en configuratietijden verkorten met de meer flexibele SD-WAN-technologie. Netwerkflexibiliteit werd onlangs genoemd als een belangrijke reden waarom bedrijven SD-WAN’s gebruiken, volgens een recent industrieonderzoek.

Krijg betere prestaties

SD-WAN-technologie maakt gebruik van internet om veilige, hoogwaardige verbindingen te maken, waardoor boetes voor MPLS-netwerkterugloop worden verwijderd. Optimalisatie van bedrijfsapplicaties kan kosteneffectief worden geleverd, terwijl Software as a Service (SaaS) en andere cloudgebaseerde services aanzienlijk worden verbeterd. Ook ervaren externe gebruikers doorgaans minder netwerklatentie en snellere verbindingen bij het gebruik van de cloud / SaaS-gebaseerde applicaties.

SD-WAN voor bedrijven

Bedrijven gebruiken snel software gedefinieerde wide area network technologie vanwege de vele operationele en financiële voordelen. De voorspelling is dat de SD-WAN-infrastructuurmarkt flink zal groeien en zal tegen 2027 $ 13,7 biljard bereiken. SD-WAN’s kunnen een groot zakelijk probleem oplossen door betrouwbare internetconnectiviteit te garanderen. Zonder robuuste connectiviteit kan een bedrijf te maken krijgen met verstoringen veroorzaakt door verbindingsfouten, netwerklatentie of WAN-black-outs. Deze verstoringen kunnen kostbaar zijn. Gartner schat dat de netwerkuitvaltijd kan oplopen tot 5.600 dollar per minuut of meer dan 300.000 dollar per uur. Ondanks alle voordelen kan SD-WAN-besturing en -beheer op meerdere locaties nog steeds een grote uitdaging zijn voor bedrijven met beperkingen van IT-middelen. Veel organisaties wenden zich tot externe SD-WAN-providers voor SD-WAN-beheersoftware-oplossingen.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via