Blog14 oktober 2022

Wat is overboeking op een internetlijn?

Image

Overboeking is een term die vooral wordt gebruikt om de kwaliteit en snelheid van zakelijk internet te bepalen. Overboeking op een internetlijn betekent dat de capaciteit van een internetverbinding gedeeld wordt met verschillende gebruikers. Hierdoor kan het zijn dat je niet gegarandeerd bent van de maximum capaciteit.

Wat is de overboeking factor?

Hoe dit precies zit, kunnen we je beter uitleggen aan de hand van een voorbeeld. In dit geval de snelweg.

Voorbeeld:
Een gebruiker heeft een internetaansluiting met 100 Mbit/s downloadsnelheid. Die verbinding (zie het als een snelweg) wordt ook gebruikt door 119 andere gebruikers. De factor van overboeking is dus in dit geval 120. In een overeenkomst zal je dan de overboekingsfactor van 1:120 zien staan.

Als alle 120 gebruikers tegelijk data ophalen van het internet, dan zou de downloadsnelheid per gebruiker kunnen dalen naar 100/120 = 0,83 Mbit/s. In de praktijk zien we dat dit eigenlijk nooit gebeurt.

Overboekingsfactor consumenten en zakelijk glasvezel

De 1:120 van hierboven is de overboekingsfactor die meestal wordt gebruikt bij consumenten glasvezel. In de praktijk wordt voor consumenten glasvezel een overboekingsfactor tussen de 80 en 120 toegepast.

De standaard overboeking van het zakelijke glasvezelnetwerk wat aangelegd wordt is 1:10 of 1:20. Je deelt de verbinding (of snelweg) met 10 of 20 anderen.

Maar het is ook mogelijk om op een eigen baan te rijden. Denk aan de busbaan! Je bent dan de enige die gebruik maakt van deze verbinding waardoor je altijd gebruik maakt van de maximale snelheid. Hoeveel je gegarandeerde snelheid is per  optie, zie je hieronder.

Gegarandeerde snelheid

Overboekingsfactor | Afgenomen snelheid | Gegarandeerde snelheid
1:1 | 100 Mbit/s | 100 Mbit/s
1:10 | 100 Mbit/s | 10 Mbit/s
1:20 | 100 Mbit/s | 5 Mbit/s

Voor verzamelgebouwen ligt de overboeking op max. 1:25. Hoe dan ook is de capaciteit van het kanaal minstens een factor 2 of hoger dan de hoogste verkochte snelheid.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via