Overboeking is een term die vooral wordt gebruikt om de kwaliteit en snelheid van zakelijk internet te bepalen. Overboeking op een internetlijn betekent dat de capaciteit van een internetverbinding gedeeld wordt met verschillende gebruikers. Ook betekent het dat de maximumcapaciteit van die verbinding niet gegarandeerd is. De mate van overboeking wordt bepaald door de overboekingsfactor. De overboekingsfactor is de (maximum) snelheid van een verbinding gedeeld door het maximum aantal gebruikers van de verbinding.

Voorbeeld:

Een gebruiker heeft een internetaansluiting met 100 Mbit/s downloadsnelheid. Die verbinding wordt ook gebruikt door 119 andere gebruikers die in dezelfde straat of wijk wonen. De overboekingsfactor is dus in dit geval 120. Als alle 120 gebruikers tegelijk data ophalen van het internet, dan zou de downloadsnelheid per gebruiker kunnen dalen naar 100/120 = 0,83 Mbit/s. De internetaanbieders gaan ervan uit dat die 120 gebruikers bijna nooit tegelijk data ophalen of versturen. De gebruikers beleven dan meestal een hogere snelheid dan het gedeelde minimum (0,83 Mbit/s in dit voorbeeld).

Overboekingsfactor consumenten glasvezel

In de praktijk wordt voor consumenten glasvezel een overboekingsfactor tussen de 80 en 120 toegepast. Maar dit hangt wel af van de kwaliteit die de internetaanbieder je geeft. De standaard overboeking van het glasvezelnetwerk wat aangelegd wordt is 1:10, maar 1:1 is bij ons ook leverbaar. Voor verzamelgebouwen ligt de overboeking op max. 1:25. Hoe dan ook is de capaciteit van het kanaal minstens een factor 2 of hoger dan de hoogste verkochte snelheid.

Wat is de overboeking bij glasvezel?

Overboeking op een internet lijn kan in verschillende delen plaatsvinden op het netwerk van de internetaanbieder. Bij internet via de kabel vindt overboeking plaats op de kabel van consument naar de wijkcentrale. Als we het hebben over xDSL (dat is een verzamelnaam voor technieken die een hoge snelheid aanbieden), dan is het eerste stukje (de telefoonlijn dus) juist niet overboekt. Maar de verbinding vanaf de telefooncentrale weer wel. Als we het tot slot hebben over zakelijk glasvezel, is de backbone (dat is de hoofdlijn van een netwerk) van de provider de beperkende factor. Die kun je makkelijk sneller krijgen. En daarom zijn er tot nu toe nog geen snelheidsproblemen op glasvezelverbindingen.

Wat is glasvezel en wat kun je er mee?
Overstappen op glasvezel
Waarom glasvezel voor jouw bedrijf gaat werken