Blog29 september 2022

Wat is Microsoft Azure?

Digitale werkplek
Image

Je hebt er vast al eens van gehoord, maar weet je ook wat het precies is? Azure is een publieke Cloud en bestaat sinds februari 2010 en is sinds Maart 2014 bekend onder de naam Microsoft Azure.  Het biedt een wijde keuze aan Cloud services zoals computing, analytics, storage en networking. Het Azure-platform is bedoeld om bedrijven te helpen om hun organisatiedoelen te bereiken. Het biedt tools die alle sectoren in de markt ondersteunen, inclusief e-commerce en financiën en is bovendien compatibel met open source-technologieën.

Wat is het en hoe werkt het?

Azure is het Cloud platform van Microsoft, daarin kan je applicaties bouwen, implementeren en beheren. Door middel van het wereldwijde netwerk van Microsoft-managed datacenters kun je je applicaties zelfs internationaal schalen. Een groot voordeel van het gebruik van Microsoft Azure is dat je zelf geen lokale server meer hoeft te kopen, te beheren en te onderhouden. Je kan jouw applicaties volledig hosten in de Cloud. Maar Azure is veel meer dan een online datacenter. Azure biedt ook onder andere diensten aan zoals; Internet-of Things, Azure Kubernetes Services, Artificial intelligence en Big Data. Van compute tot machine learning, binnen Microsoft Azure is dit altijd en overal binnen handbereik.

Waarom kiezen voor Azure?

De belangrijke redenen om gebruik te maken van Microsoft Azure zijn snelheid, schaalbaarheid en kostenreductie. Microsoft Azure biedt een infrastructuur waarbij je binnen enkele minuten kan op- en afschalen. Dit betekent dat je het makkelijk kan aanpassen naar de behoeften van jouw bedrijf. Schaalt je bedrijf onverwachts op? Azure schaalt mee. Bij krimp of groei zie je direct de financiële impact. De perfecte oplossing voor onze huidige, snelle economie en de dynamiek van hedendaagse bedrijven.

Daarnaast zorgt de toegang tot zowel infrastructuur als services op Azure ervoor dat je snel nieuwe en innovatieve functies aan de gebruikers kan leveren. Ook betaal je achteraf naar gebruik en door de eenvoudige transparante structuur is dit te allen tijde inzichtelijk waardoor je niet met onverwachte kosten wordt geconfronteerd.

De voordelen van Microsoft Azure
  • Open-source en flexibel platform: Azure ondersteunt een groot aantal besturingssystemen, programmeertalen, frameworks, hulpprogramma’s, databases en apparaten.

  • Schalen naar behoefte, betalen per gebruik: Binnen Azure kun je snel omhoog en omlaag schalen. Je betaalt dus alleen voor het daadwerkelijk gebruik.

  • Veilig werken in de cloud: Microsoft vervult een toonaangevende rol binnen de branche in de bescherming en privacy van gegevens. Microsoft was de eerste cloud provider die door de Europese Unie werd erkend voor haar streven om aan de strenge EU-privacywetgeving te voldoen.

Microsoft Azure is uitermate geschikt voor:
  • Als je zware (en dus dure) servers op locatie hebt waarvan de capaciteit niet of nauwelijks wordt benut.

  • Als je regelmatig te maken hebt met piekbelasting, zoals video streaming, webwinkels, RDS etc.

  • Als je veel testers en ontwikkelaars in dienst hebt, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen en testen van applicaties.

Welke alternatieven zijn er voor Azure?

Er zijn momenteel heel veel verschillende alternatieve public cloud providers waar je uit kan kiezen. De bekendste en internationaal gezien de grootste zijn toch wel Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft Azure, Oracle Cloud en Alibaba Cloud. Er zijn ook enkele kleine partijen die een public cloud aanbieden. Het voordeel van een grote partij is echter dat de systemen vrijwel altijd beschikbaar zijn en dat zij de kosten laag kunnen houden omdat ze zo groot zijn.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via