Blog10 oktober 2019

Wat is het verschil tussen een router en een modem

Zakelijk internet
Image

Heb je internet nodig bij jou op kantoor of bij je thuis? Met een beetje onderzoek stuit je al snel op de woorden router en modem. De kans is groot dat je van deze woorden al vaker iets heb gehoord. Maar wat is een router of een modem precies? In dit artikel leggen we je uit wat ze zijn en hoe ze werken.

Eerst leggen we in het kort uit wat het verschil tussen een router en een modem is. De router creëert een netwerk tussen de computers in je bedrijf, terwijl je modem dat netwerk – en dus de computers erop – verbindt met het internet. Wanneer je verbinding maakt met wifi, maak je echt verbinding met je router die het verkeer tussen het internet en je computer doorstuurt. Veel internetproviders bieden een gecombineerde modem/router-eenheid die beide functies in één apparaat uitvoert.

Hoe werkt een router

Een router verbindt meerdere netwerken en routeert netwerkverkeer hiertussen. Zo eenvoudig is het. In het geval van je bedrijfsnetwerk heeft je router één verbinding met internet en één verbinding met je privé-lokale netwerk. Bovendien bevatten de meeste routers ook ingebouwde schakelaars waarmee je meerdere bekabelde apparaten kunt aansluiten. Veel bevatten ook draadloze zenders waarmee je Wi-Fi-apparaten kunt verbinden.

De router bevindt zich tussen je internetverbinding en je lokale netwerk. Hiermee kun je meerdere apparaten met internet verbinden via één fysieke internetverbinding en kunnen deze apparaten ook met elkaar communiceren via het lokale netwerk. Bovendien biedt de router jouw apparaten enige bescherming tegen een directe blootstelling aan internet. Op internet lijkt al het verkeer dat vanuit joyw huis komt, afkomstig te zijn van één apparaat. De router houdt bij welk verkeer naar welk apparaat op je netwerk gaat.

Maar je kunt niet rechtstreeks verbinding maken met internet met alleen een router. In plaats daarvan moet je router zijn aangesloten op een apparaat dat je digitale verkeer kan verzenden via elk type internetverbinding dat je hebt. Dat apparaat is een modem.

Nu weet je hoe een router werkt. Het is ook handig om te weten hoe een modem werkt zodat je het verschil tussen een router en een modem beter begrijpt.

Hoe werkt een modem

Je modem is als een brug tussen je lokale netwerk en het internet. Historisch gezien is de term “modem” een afkorting voor modulator-demodulator. Modems werden vroeger gebruikt om de signalen op telefoonlijnen te moduleren, zodat digitale informatie daarover kon worden gecodeerd en overgedragen en vervolgens aan de andere kant gedemoduleerd en gedecodeerd. Hoewel modernere breedbandverbindingen zoals kabel en satelliet niet echt op dezelfde manier werken, bleven we de term “modem” gebruiken. Dit omdat het een apparaat was waar mensen al bekend mee waren, en verbonden mee waren, met verbinding maken met internet.

Hoe een modem zich aan jouw netwerk hecht, hangt af van het type verbinding dat je hebt. De modem kan op elk type infrastructuur worden aangesloten (kabel, telefoon, satelliet of glasvezel) en biedt je een standaard Ethernet-kabeluitgang die je op elke router (of een enkele computer) kunt aansluiten en een internetverbinding kunt krijgen.

Omdat de modem communiceert met jouw internetprovider, heb je het juiste type modem nodig dat werkt met de infrastructuur van jouw internetprovider.

Nu je weet hoe beide apparaten werken, is het hopelijk duidelijk voor je wat het verschil tussen een router en een modem is. Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn deze twee apparaten makkelijk te combineren in één apparaat. Lees hier onder verder over de gecombineerde routers en modems.

Gecombineerde routers en modems

Sommige internetproviders bieden een modem en router in één apparaat aan. Dat apparaat bevat de elektronica en software om beide functies te bieden. Het werkt als een modem die communiceert met jouw internetprovider en functioneert als een router om een ​​thuisnetwerk te creëren. Sommige internetproviders bundelen ook een telefooninterface in dezelfde box zodat je VoIP kunt gebruiken.

Hoewel een gecombineerd apparaat zijn aantrekkelijkheden heeft, kan slechts één apparaat dat je kantoor aanstuurt ook nadelig werken. Het gebruik van afzonderlijke apparaten biedt meer flexibiliteit. Zo kun je de beste apparaten gebruiken en kun je zelf bepalen welke het beste bij jou past. Dit kun je natuurlijk ook door onze technische experts laten doen.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via