Home » nieuws » Wat gaat 2024 ons brengen op IT-gebied?

Wat gaat 2024 ons brengen op IT-gebied?

2024-02-27T15:52:32+01:0018-01-2024|

ICT-trends in 2024: Nog meer generative AI en cybersecurity.

Wat gaat 2024 ons brengen op technologisch gebied? Mijn naam is Thijs Paree, als productmanager Cloud & Security van Hallo neem ik je mee over wat je kunt verwachten in 2024. De voorspelling is dat de uitgaven van IT wederom aanzienlijk zullen gaan stijgen. En dat het belang van datacenters steeds belangrijker gaat worden en in 2024 zelfs een enorme groei gaan doormaken. Waardoor dat komt? Door twee belangrijke bewegingen die beiden al groot werden in 2023. Deze twee bewegingen gaan 2024 niet alleen domineren, ze gaan nog veel groter worden en gaan super relevant zijn voor het MKB; Generative artificial intelligence (AI) en Cybersecurity

Artificial intelligence (AI)

In 2023 heeft AI een hele grote vlucht genomen en deze trend gaat zich verder doorzetten en ontwikkelen. Waarom is dat? Kijk maar eens hoe snel AI zich heeft ontwikkeld. ChatGPT heeft bijvoorbeeld vanaf het moment van lanceren binnen 5 dagen al meer dan 1 miljoen gebruikers. Na 2 maanden waren dit al meer dan 100 miljoen gebruikers.

chatgpt-grafiek

De derde golf

De afgelopen decennia zijn er een twee grote golven geweest binnen de IT die een enorme impact hebben gehad. De grootste tot nu toe zijn de uitvinding van de computer en in mijn ogen de introductie van het internet (zoals wij dat nu kennen). Ik zeg voorzichtig dat we hier, als nummer drie, ook generative AI aan kunnen toevoegen.

Waarom is AI ook voor jou interessant?

Iedere introductie bracht een golf van gerelateerde innovatie met zich mee. Generative AI brengt de volgende golf van innovatie die heel veel voor ons gaat betekenen. Dan zal je denken als MKB-ondernemer dat het alleen maar is weggelegd voor de grotere organisaties. En dat het een ver-van-mijn-bed-show lijkt. Dit is zeker niet waar. Dit zijn de vijf redenen waarom ik verwacht dat AI ook zeker interessant kan zijn voor de MKB-ondernemer:

  1. Efficiëntie: AI kan een waardevolle rol spelen bij het automatiseren van repetitieve taken, wat resulteert in een aanzienlijke verhoging van de productiviteit binnen je onderneming. Dit wordt mogelijk gemaakt door het inzetten van geavanceerde chatbots, die in staat zijn om klantvragen te beantwoorden en problemen op te lossen zonder noodzaak van menselijke tussenkomst.
  2. Klantrelatiebeheer: AI draagt bij aan het optimaliseren van de klantervaring door effectief de meest veelbelovende leads en prospects te identificeren, gepersonaliseerde aanbevelingen te doen en de algehele klantenservice te verbeteren.
  3. Voorspellende analyse: AI maakt het mogelijk om toekomstige trends en klantgedragingen te voorspellen, waardoor je doeltreffender kan inspelen op de evoluerende behoeften van je klanten.
  4. Efficiënt gebruik van middelen: AI draagt bij aan het optimaliseren van je bedrijfsprocessen, wat resulteert in aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen. Een voorbeeld hiervan is de implementatie van AI-gebaseerde Customer Relationship Management (CRM)-systemen.
  5. Innovatie: AI speelt een cruciale rol bij het ontdekken van nieuwe zakelijke inzichten en het identificeren van kansen voor groei en innovatie.

Microsoft Copilot

Een AI-oplossing die afgelopen november is gelanceerd voor grote (enterprise) organisaties zal in de loop van 2024 ook beschikbaar zijn voor het MKB: Copilot voor Microsoft 365 (niet te verwarren met de 4 andere copilot’s die Microsoft beschikbaar heeft). UPDATE: Copilot voor Microsoft 365 is nu al (vanaf 15 januari 2024) beschikbaar voor ieder formaat bedrijf. Er is dus geen minimum vereiste meer van 300 werkplekken, dus het is vanaf 1 werkplek al beschikbaar.

AI-assistent

Microsoft Copilot voor Microsoft 365 is een AI-assistent die je kan helpen bij je dagelijkse werkgerelateerde vragen. Het combineert gegevens uit jouw organisatie met GPT-4, de AI-engine achter ChatGPT. Zo kan het worden geïntegreerd in de tools van Microsoft, zoals Word en Excel. Het doel van Copilot is om werkprocessen te stroomlijnen, efficiëntie te verhogen en prestaties te verbeteren in je gehele digitale werkomgeving. Uiteraard in een afgeschermde en veilige omgeving binnen jouw organisatie waar alleen jouw medewerkers met jouw gegevens kunnen werken.

Is jouw bedrijfsomgeving klaar voor het veilig gebruiken van Copilot?

We kunnen jouw bedrijfsomgeving scannen om te zien of deze veilig is voor het gebruik van Copilot. Waarom is dit belangrijk? Als je Copilot gebruikt om met gevoelige gegevens te werken, wil je niet dat die met iedereen gedeeld wordt binnen je organisatie.

Cybersecurity

Covid heeft de wereldwijde cyberspace behoorlijk opgeschud, waarbij de manier waarop we werken én waar we werken met internet drastisch is veranderd. Daarnaast hebben ook cybercriminelen zich aanpast met nieuwe manieren om nieuwe soorten aanvallen en virussen te verspreiden. Zo hebben bedrijven hun activiteiten ook weer moeten aanpassen om juist de verspreiding van virussen te vertragen en aanvallen te voorkomen. Maar de cijfers zeggen genoeg. Volgens de statistieken zijn het aantal cyberaanvallen tijdens de pandemie met 600% toegenomen.

Criminelen en AI

In hetzelfde onderzoek van september 2023 bleek dat 91% van de bedrijven wereldwijd minstens één cyberincident heeft gehad. Door de komt van AI gaat dit alleen maar erger en meer worden. Ja, je leest het goed. Ook cybercriminelen houden van AI en gebruiken het heel graag. Cybercriminelen gebruiken AI-tools om hun aanvallen te automatiseren en te verbeteren. Een voorbeeld van een AI-tool die door cybercriminelen wordt gebruikt, is …. ChatGPT.

Ze gebruiken deze tool op de volgende vier manieren:

  1. Phishing en spearphishing: Bij phishing wordt doorgaans een generiek bericht, bijvoorbeeld via e-mail of social media, naar een groot aantal mensen verzonden. Spearphishing is een verfijnde variant waarbij unieke, op maat gemaakte berichten worden verstuurd. De (spear)phishers voegen bijlagen met malware toe, in de hoop dat deze worden geïnstalleerd. Ze kunnen ook links verstrekken naar nagemaakte sites van vertrouwde organisaties om gevoelige informatie zoals inloggegevens te verkrijgen. ChatGPT kan overtuigende en menselijk ogende berichten produceren. Bovendien kunnen phishers met behulp van ChatGPT veel sneller unieke teksten genereren, wat vooral voor spearphishing handig is.
  2. Social engineering zoals CEO-fraude: Social engineering omvat manipulatieve technieken waarbij individuen worden beïnvloed om vertrouwelijke informatie te verstrekken of specifieke handelingen uit te voeren. Een treffend voorbeeld hiervan is CEO-fraude, waarbij de fraudeur zich voordoet als bijvoorbeeld een hooggeplaatste functionaris binnen het bedrijf.
  3. Deepfakes: Deepfakes zijn kunstmatig gegenereerde video’s of afbeeldingen, vervaardigd met behulp van geavanceerde AI-technologie. Ze hebben het potentieel om mensen op een misleidende en manipulatieve manier te beïnvloeden, bijvoorbeeld door iemand iets te laten zeggen of doen dat zij in werkelijkheid nooit hebben uitgesproken of gedaan.
  4. Malware: Malware verwijst naar schadelijke software die wordt ingezet om computersystemen te beschadigen of te hacken. In de hedendaagse digitale wereld maken hackers gebruik van kunstmatige intelligentie om malware te ontwikkelen die moeilijker is om te detecteren door traditionele beveiligingssoftware.

Door deze tools en de ontwikkeling in AI wordt het steeds lastiger om te zien of het nu een echte dreiging is. Op dit moment is cybersecurity bij MKB’ers nog echt onderbelicht. Van het MKB binnen Nederland geeft zelfs 83% aan dat ze niet (voldoende) zijn voorbereid op cybersecurity dreigingen. Het is niet eens meer de vraag of je wordt geraakt, maar wanneer je wordt geraakt door cybercriminelen. En moeten we als ondernemer dan gaan wachten op dat moment? En alleen als het te laat is pas investeren in maatregelen?

Benieuwd wat Hallo voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Waar staat jouw bedrijf op dit moment in het gebruik van AI en cybersecurity? Meer weten? Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Over de auteur: Thijs Paree, Productmanager Cloud & Security | Hallo
Hallo divider

Hallo blogs

meer blogs

Deel dit bericht via

Titel

Ga naar de bovenkant