Blog6 november 2019

Waarom een aparte lijn voor internet en telefonie?

Bellen via internet
Zakelijk mobiel
Image

Ben je op zoek naar een communicatiemiddel voor je organisatie zoals telefonie of internet? Dan heb je waarschijnlijk al heel wat onderzoek gedaan. Maar hoe zit het nu met de lijnen? Waarom zou je kiezen voor aparte lijn voor internet en telefonie?

Wat is hosted VoIP?

Eerst beginnen we met een korte uitleg over wat hosted VoIP nu precies is. VoIP (Voice over IP) is een techniek die het mogelijk maakt om telefoongesprekken te voeren over een IP-netwerk. Met hosted VoIP (ook wel ‘cloud telefonie’ genoemd) van Hallo krijg je rechtstreeks toegang tot ons IP-netwerk. Via een IP-verbinding maak je gebruik van de virtuele telefooncentrale in ons beveiligde datacenter. Je bedrijf krijgt daarmee voor een relatief laag investeringsbedrag de beschikking over een volwaardige en complete spraakdienst met alle functionaliteiten van een geavanceerde telefooncentrale. 

Wat is zakelijk internet?

Zakelijk internet is bijna hetzelfde als het internet dat je ook thuis hebt. Het grote verschil is dat kunt rekenen op je Service Level Agreement, een SLA, wanneer er een storing of probleem gaande is. Bij een SLA N (next business day) wordt je de eerstvolgende werkdag geholpen en bij een SLA A (always) wordt je dezelfde dag nog geholpen. Dit tegenover particuliere internet waarbij je onderdeel bent van de menigte en het veel langer kan duren voordat je wordt geholpen.

Via een wijkcentrale loopt er een lijn naar je kantoor en het type verbinding maakt uit hoe snel de verbinding is. Voor zakelijk gebruik zal je rekening moeten houden dat je veel meer bandbreedte gebruikt. Denk aan de vele apparaten op kantoor zoals laptops, tablets, printers en telefoons. Heb je veel klanten die bij jou op locatie gebruik maken van internet? Zorg er dan voor dat je een zakelijk wifi-netwerk hebt met een aparte log-in voor gasten. 

Wat voor verbinding heb je nodig?

Om gebruik te maken van hosted VoIP en zakelijk internet heb je een internetprotocollijn (IP-lijn) nodig. Voor beide diensten heb je dus dezelfde soort lijn nodig. Er zijn verschillende lijnen beschikbaar. 

Het type lijn waar je gebruik van kunt maken voor zowel telefonie als internet zijn DSL, Glasvezel en kabel (COAX). Iedere type lijn verschilt van elkaar door andere up– en downloadsnelheden.  

DSL is onder te verdelen in 4 soorten.  

  • ADSL maximale snelheid: Download 20 Mbps / Upload 1 Mbps 

  • SDSL maximale snelheid: Download 2,3 Mbps /  upload 2,3 Mbps (wordt uitgefaseerd in 2020) 

  • VDSL maximale snelheid: Download 100 Mbps /  upload 10 Mbps 

  • BVDSL maximale snelheid: Download 200 Mbps / upload 20 Mbps

  • Glasvezel maximale snelheid: Download onbeperkt / upload onbeperkt

Afhankelijk van de grootte van je organisatie en de werkzaamheden die je uitvoert, ga je kijken welke type lijn het beste bij je organisatie past. En stel dat je voor glasvezel kiest waarbij je nagenoeg onbeperkt bandbreedte hebt, waarom zou je dan een aparte lijn voor internet en telefonie gebruiken?

Hosted VoIP en zakelijk internet via een dezelfde verbinding 

In de praktijk zou je voor de twee diensten een dezelfde lijn kunnen gebruiken. Maar verstandig is het niet. Voor een organisatie is goede bereikbaarheid essentieel. Daarnaast wil je dat je organisatie professionaliteit uitstraalt. 

Door beide diensten via één dezelfde lijn te laten lopen heb je kans dat de kwaliteit van hosted VoIP er aanzienlijk op achteruit gaat. Dit komt doordat de spraakpakketjes die tijdens telefoongesprekken worden verstuurd, achter andere datapakketjes blijven hangen. Dit veroorzaakt blikkerige gesprekken waarbij je elkaar slechte of niet kunt verstaan. Dit soort gesprekken komen nog wel eens voor als je belt met apps zoals Skype of WhatsApp. 

Om dit te voorkomen adviseren wij om een aparte lijn voor internet en telefonie te gebruiken. Op deze manier ben je verzekerd dat de spraakpakketjes niet achter andere, grotere pakketjes blijven hangen. Daarnaast is het mogelijk om op zowel glasvezel als DSL aparte circuits te configureren. Het internetverkeer en je telefonie zijn hierdoor volledig gescheiden van elkaar en kan elkaar niet beïnvloeden.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via