VoIP fraude: inbreken in een moderne telefooncentrale. Het gebeurt regelmatig. Steeds meer hackers lukt het om toegang te krijgen tot telefooncentrales waardoor het hen lukt om gesprekken af te luisteren of geld te verdienen door naar eigen premium-nummers te bellen. De schade voor jou als ondernemer kan zo oplopen tot tienduizenden euro’s. Wij willen dit natuurlijk voor jou als ondernemer altijd voorkomen, maar je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid. In dit artikel delen we 5 tips om VoIP fraude te voorkomen.

1. Wijzig altijd de standaard codes van de voicemail

Hosted VoIP wordt altijd geleverd met standaard codes. Zodra een hacker deze codes heeft gekraakt kan de hacker zelf gesprekken voeren, de voicemail of andere berichten beluisteren, zelf welkomstboodschappen inspreken en/of medewerkers blokkeren. We raden altijd aan de standaard codes van de voicemail te wijzigen om dit soort VoIP fraude te voorkomen.

2. Verander altijd de inlogcodes

Als je jezelf aanmeldt voor de VoIP dienst via je vaste telefoon of softphone app gebruik je een eigen inlogcode. Dit is meestal 0000, 1234 of een andere standaard code. Ook deze code dien je onmiddellijk te wijzigen om te voorkomen dat je telefooncentrale gehackt wordt. Gaan er medewerkers weg? Verwijder altijd hun extensies, om te voorkomen dat er op deze nummers wordt ingebroken.

3. Voer updates altijd uit

Maak je gebruik van Hosted VoIP van hallo, dan gebeurt dit automatisch. Zorg er altijd voor dat de updates van het besturingssysteem geïnstalleerd en geüpdate worden. Daarnaast is het belangrijk gebruik te maken van een firewall in combinatie met een antivirus- en malwareprogramma’s. Houd deze programma’s altijd up-to-date.

4. Belverkeer naar het buitenland?

Heb je bellen naar internationale nummers aan staan, maar kom toch ongebruikelijke gesprekken naar het buitenland tegen? Of zie je dat er vaak gesprekken worden gevoerd naar een voor jouw organisatie vreemd telefoonnummer? Neem dan contact met ons op. We gaan dan samen met jou kijken of en hoe we dit gaan oplossen.

5. Voorkom VoIP fraude: gebruik veilige softphone apps

Met een moderne telefooncentrale zoals Hosted VoIP is het mogelijk om je vaste telefoon door te schakelen naar je mobiele telefoon als je gebruik maakt van een softphone app. Wil je een softphone app proberen? Lees dan altijd de recensies van de app.

Voorkomen is beter dan genezen

Als ondernemer wil je focussen op wat voor jouw organisatie belangrijk is. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan, ook niet als het om hoge telefoniekosten gaat. Daarom blokkeert hallo, standaard internationale nummers en servicenummers (0900-, 0909- en 0905-nummers). Op verzoek kunnen we de nummers voor je opheffen. Je kunt dan zelfs per gebruiker instellen wie deze nummers wel of niet mag bellen, wel zo makkelijk!

Interessante links

Heb jij een betere beveiliging nodig?
Een open Wifi netwerk, wie is verantwoordelijk?
Waarom zulke verschillen in prijzen bij glasvezel internet?
Zakelijk glasvezel vergelijken
Sneller internet zonder meer te betalen