Blog19 januari 2019

Spamfilter houdt phishing en malware buiten de deur!

Cybersecurity
Image

Je hoort er veel over in het nieuws en het lijkt een ver van je bed show. Maar het tegendeel is waar! Spam-, virus-, phishing- en malware-aanvallen zijn van alle tijden maar worden steeds geavanceerder.  In dit artikel lees je hoe je jouw bedrijf kunt beveiligen tegen deze aanvallen.

Bescherm je waardevolle gegevens

Wanneer jij of een van je medewerkers op een phishing/malware mail klikt is het kwaad al geschied. Wat nou als je deze mailtjes kunt tegenhouden. Je kunt je inkomende mail laten filteren zodat jij of je medewerkers deze mails nooit onder ogen zullen krijgen. Dit is mogelijk met een spamfilter

Een spamfilter is een programma dat ongewenste e-mails, zoals reclame of phishing, probeert te blokkeren of te verwijderen. Microsoft 365 heeft een ingebouwd spamfilter dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning om de inhoud, de afzender en de bijlagen van e-mails te analyseren. Het spamfilter van Microsoft 365 is standaard opgenomen in alle pakketten, zoals Business Basic, Business Standard en Business Premium.

Spamfilter als nuttig hulpmiddel

Een spamfilter kan echter niet alle ongewenste e-mails tegenhouden, omdat sommige cybercriminelen slimme trucs gebruiken om het filter te omzeilen. Bovendien kan het filter soms ook legitieme e-mails als spam markeren. Daarom is het belangrijk om ook zelf alert te zijn en te blijven op verdachte e-mails. Het is belangrijk dat je niet zomaar op links of bijlagen klikt in een email. Een spamfilter is dus een nuttig hulpmiddel, maar geen garantie voor een veilige e-mailervaring.

Naast een spamfilter ook het menselijke aspect

Een van de grootste bedreigingen voor de online veiligheid van een organisatie is het gebrek aan bewustzijn bij het personeel. Veel cyberaanvallen maken gebruik van menselijke fouten, zoals het klikken op een phishing-link of het delen van gevoelige informatie. Daarom is het belangrijk om het personeel te trainen op het herkennen en voorkomen van deze risico’s.

Image

Whitepaper: De zwakke schakel van cybersecurity

Waar mensen werken…worden fouten gemaakt. Soms onschuldig en oplosbaar, maar soms met verstrekkende gevolgen voor de gehele organisatie. 

Wat zijn de meest voorkomende fouten gemaakt door werknemers en wat zijn de gevaren voor de werkgever? En nog belangrijker, wat kun je ertegen doen?

Trainen van beveiligingsbewustzijn

Naast het gebruiken van een spamfilter kun je dit ook doen door middel van videotraining. Videotraining is een vorm van e-learning waarbij het personeel korte en interactieve video’s bekijkt over verschillende aspecten van security awareness, zoals verdachte e-mails, wachtwoordbeheer, social engineering en meer.

Videotraining heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere trainingsmethoden, zoals:

  • Het is visueel en aantrekkelijk, waardoor het personeel meer betrokken en gemotiveerd blijft.

  • Het is flexibel en toegankelijk, waardoor het personeel de training kan volgen waar en wanneer het hen uitkomt.

  • Het is meetbaar en controleerbaar, waardoor de organisatie de voortgang en resultaten van het personeel kan bijhouden en evalueren.

Door videotraining in te zetten als onderdeel van een security awareness programma, kan een organisatie het bewustzijn en gedrag van het personeel verbeteren, en zo de cyberveiligheid versterken.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088-25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via