Blog1 november 2021

Phishing mail ontvangen? Hier moet je op letten

Cybersecurity
Image

Ransomware wordt steeds meer een dreiging, 9 van de 10 keer is een phishing mail de aanleiding. Het is daarom belangrijk om stappen te ondernemen om jezelf en je organisatie veilig te houden. Een computer gebruiken die up-to-date is zorgt al voor een kleiner veiligheidsrisico voor jezelf en je organisatie. Waakzaam zijn bij het openen van email’s en collegae daarvan bewust maken, is een kritieke stap die genomen wordt voor een kleiner risico.

1. Vertrouw niet de naam die wordt weergegeven als afzender

Omdat er een naam staat die je kent of vertrouwt, betekent niet dat dit zo is. Kijk naar het e-mailadres om daadwerkelijk te zien of de mail van deze persoon komt.

2. Kijk maar klik niet

Ga met je muis over links en afbeeldingen binnen de mail maar klik NIET. Wacht even tot een pop-up verschijnt met de URL van de link. Indien de URL niet matcht, klik dan niet verder en rapporteer de mail.

3. Check de e-mailhandtekening

De meeste legitieme afzenders hebben een handtekening onderaan de e-mail.

4. Let op de begroeting

Is de begroeting algemeen of vaag? Zoals "Geachte klant" of "Beste relatie"

5. Vraagt de e-mail naar persoonlijke informatie?

Legitieme bedrijven zullen nooit naar persoonlijke informatie vragen via e-mail.

6. Let op de urgentie

Mails die een specifiek noodgeval schetsen (zoals bijvoorbeeld een Nigeriaanse prins die in moeilijkheden is, of iemand die 100 euro nodig heeft zodat ze een grotere prijs kunnen claimen).

7. Kijk uit naar spellingsfouten

Aanvallers zijn vaak minder bezorgd over spelling of grammaticaal correct zijn dan een 'normale' afzender dat zou zijn.

8. Wees voorzichtig met bijlagen

Aanvallers hebben het vaak op je gemunt via bijlagen. Het kan bijvoorbeeld dat er een nep Excel bestand bijgevoegd wordt wat niet de inhoud bevat die je zou verwachten.

9. Geloof niet alles wat je ziet

Als iets er anders uitziet dan de norm. Is het beter het zekere te nemen voor het onzekere. Indien dit het geval is meldt het dan aan je security officer.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via