Had je deze vraag 25 jaar geleden gesteld, dan verklaarden ze je waarschijnlijk voor gek. Cloud? Gehackt? Allemaal termen die toen nog niet bestonden voor het grote publiek. Tegenwoordig is dat wel anders. Maar de veiligheid van de cloud roept nog steeds veel vraagtekens op. Met het op afstand, remote werken is deze vraag actueler dan ooit. Om deze vragen te beantwoorden gaan we toch nog even terug naar toen. Zie het als een stukje nostalgie.

De term ‘cloud’ kwam als eerste ter sprake tijdens een bespreking over de toekomst van het internet in 1996. Een kleine groep technici kwam samen in een kantoor van Compaq Computer. De toekomst van internetbedrijven noemden zij toen cloud computing. Dat de cloud de afgelopen tien jaar zo’n vlucht zou nemen, hadden zelfs deze knappe koppen niet bedacht. Tegenwoordig denkt ongeveer elk bedrijf erover om deels, of geheel de overstap te maken.

Waar is mijn data?
Voor een bedrijf is het goed te begrijpen, zo’n verhuizing naar de wolken. Thuiswerken is makkelijker als collega’s altijd en overal bij de juiste data kunnen komen. Maar waar zijn al die gegevens als het niet uitmaakt waar jij je bevindt? Kortom, waar is de cloud? Als we het hebben over de cloud, dan hebben we het eigenlijk over grote datacenters. Dit zijn immense gebouwen die puur zijn ingericht om jouw data op te slaan. De beveiliging van jouw gegevens gaat hier verder dan de hoge hekken en de breedgeschouderde beveiligers. De data bevindt zich in een 5-sterren gevangenis, met spa. Brandveiligheid, klimaatbeheersing, backup-systemen, koeling, noodaggregaten en protocollen, heel veel protocollen, mocht er onverhoopt iets mis gaan. Niet voor niets heeft de bouw van deze centra soms heel wat ‘duurzame’ voeten in de aarde. Is deze veiligheid overdreven? Misschien. Nodig? Misschien niet allemaal. Zijn we er blij mee? Als het ervoor zorgt dat ik overal en altijd in kan loggen en bij mijn bestanden kan, jazeker!

Maar eerlijk is eerlijk, hoe goed data ook verzorgd wordt, 100% veiligheid is niet te garanderen. Het grote voordeel is dat jij je over deze veiligheid niet hoeft te bekommeren. Datacentra steken veel geld en energie in het up-to-date houden van alle eisen die er zijn omtrent de bescherming van jouw data (en dat van vele anderen).

Risico’s

Dus het letterlijk inbreken in een datacenter is zo goed als onmogelijk. Het figuurlijk, virtueel inbreken wordt je ook op alle manieren moeilijk gemaakt. Dan zal het risico dus wel bij ons, de gebruiker, vandaan moeten komen. En dat klopt. De cloud is niet bestand tegen slecht wachtwoordbeleid van je medewerkers of laptops zonder twee-factor-authenticatie. Wordt een slecht beschermde laptop gestolen, dan is de cloud ineens heel dichtbij.

Laat de verhuizing naar de cloud over aan een professional, die direct jouw medewerkers wijst op de gevaren. Zeker als ze het lijstje wachtwoorden nog met een magneet aan de koelkast hebben hangen.

hallo, veiligheid
Altijd en overal bereikbaar zonder over je schouder te hoeven kijken in de angst voor hackers. Met alle bedrijfsdata, bestanden, processen en programma’s binnen handbereik op computer, laptop of tablet is dat wel zo lekker en zorgeloos. Bij hallo, regelen we zorgvuldig en veilig de overstap naar de cloud. Dat doen we op basis van al jouw ondernemerswensen. Wij zeggen: ‘welkom in de cloud’, met 5-sterren beveiliging.