Blog15 november 2018

IP-VPN en VPN, wat zijn de belangrijkste verschillen?

Digitale werkplek
Bellen via internet
Image

Virtual Private Networks (VPN’s) en Internet Protocol Virtual Private Networks (IP-VPN’s) zijn verschillende netwerktechnologieën om een veilige verbinding te creëren. Tegenwoordig is veiligheid extra belangrijk: er kunnen zomaar ongenode gasten binnendringen in jouw systeem. Dat wil je dus koste wat kost voorkomen. In dit artikel lees je over 2 soorten technieken die jouw verbinding veilig stellen.

Wat is VPN en wat is IP-VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel Virtueel Privé Netwerk. Virtueel, omdat het gebruik maakt van bestaande netwerken. Privé omdat de toegang beperkt is. Netwerk, omdat het verschillende locaties aan elkaar koppelt. Het resultaat? Je koppelt diverse locaties virtueel tot een eigen, veilig netwerk. En dát tegen lage kosten.

Met IP-VPN creëer je uit losse bedrijfsnetwerken een hoogwaardig, beveiligd bedrijfsnetwerk op basis van het IP protocol. Alle gebruikers op verschillende locaties werken met elkaar samen alsof zij op hetzelfde netwerk zitten. Wij beheren en stellen de routers in. Je profiteert van het gemak van één netwerk en één leverancier. Per locatie kies je dan de gewenste bandbreedte, variërend van 256 Kbit/s downloadsnelheid tot aan 1 GB.

Wat is het verschil?

VPN-verbindingen en IP-VPN’s zijn vergelijkbaar, maar het belangrijkste verschil is de laag op het gebied van het OSI-Model. Dat is een referentiemodel voor een open communicatie.

Een VPN maakt vaak gebruik van een openbare gateway. Via een openbare gateway zijn VPN’s wel blootgesteld aan DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen. Die kunnen mogelijk jouw site/waardevolle data offline halen.

Een IP-VPN maakt gebruik van een beveiligd netwerk, dus niet van het openbare netwerk. Dus jouw vitale bedrijfsgegevens blijven veilig.

Welke optie is het beste voor jouw bedrijf, VPN- of IP-VPN?

VPN’s werken het beste voor kleine bedrijven of eenmanszaken, waar medewerkers niet vaak verbinding hoeven te maken met het bedrijfsintranet. Ook is veiligheid niet een pré.

IP-VPN’s zijn ideaal voor middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen. Daar waar meerdere medewerkers en vestigingen de mogelijkheid moeten krijgen om te verbinden met het bedrijfsintranet op afstand. Veiligheid tijdens het verwerken van gevoelige bedrijfsinformatie is daarmee verzekerd. IP-VPN is ook nuttig voor internet-verkeer dat prioriteiten stelt voor het beter dienen van VoIP, video-conferencing en Cloud diensten.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via