Home » nieuws » Hoogtepunten Microsoft Ignite 2023

Hoogtepunten Microsoft Ignite 2023

2024-02-27T16:04:49+01:0027-11-2023|

AI wordt nog groter dan het internet

Volgens Satya Nadella, CEO van Microsoft, is AI een vloedgolf zo groot als het internet. Jensen Huang, CEO van Nvidia, gaat op het podium van Microsoft Ignite 2023 zelfs een stap verder. Volgens hem gaat AI nóg groter worden dan het internet. Nog nooit is een toepassing zo snel omarmd als AI en zijn het aantal gebruikers zo enorm snel exponentieel gegroeid. Met deze stellingen werd in ieder geval duidelijk de toon van het evenement gezet; AI is een groot onderdeel van alles tijdens Microsoft Ignite 2023! Zo werden honderden voornamelijk AI-gebaseerde nieuwtjes, toepassingen, initiatieven en oplossingen gepresenteerd. Daarvan zullen we hier de belangrijkste hoogtepunten uitlichten die volgens Microsoft een grote impact zullen hebben.

Nvidia en Microsoft

Wat weten we over het partnership tussen Nvidia en Microsoft? Nvidia is een producent van computer hardware, voornamelijk op het gebied van videokaarten en chipsets voor moederborden voor AMD- en Intel-processors en voor mobiele apparaten. Ook leverde het bedrijf de grafische chips van Microsofts Xbox (geïntroduceerd in 2001) en is het toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten.

Onze samenwerking met Nvidia omvat elke laag van de Copilot-stack – van silicium tot software – terwijl we samen innoveren voor dit nieuwe tijdperk van AI”, zei Satya Nadella, CEO van Microsoft.

Uitbreiding Copilot – De ultieme AI-assistent

copilot

Het belangrijkste nieuws was bijna altijd gekoppeld aan één naam: Copilot. Microsoft gaat de toegang tot AI-assistentie verbreden met het Copilot-initiatief. Dit in overeenstemming met haar missie “om elke persoon en organisatie (op de planeet) in staat te stellen meer te bereiken“. Het Copilot-initiatief strekt zich uit over Microsoft-platforms om gebruikers te helpen bij het navigeren door complexe taken en het automatiseren van repetitieve processen. Zo kan de productiviteit en de kwaliteit van het werk worden verbeterd. Microsoft kondigde tijdens het evenement verschillende aanvullende Copilots en verbeteringen aan op de Copilot-stack:

Vier belangrijkste nieuwe toevoegingen aan de Copilot-stack:

Copilot voor Azure: Copilot voor Azure is ontworpen om te helpen bij probleemoplossingen, probleemidentificaties, configuratieaanbevelingen en meer.

Copilot in Dynamics 365 Guides: Gericht op de productiviteit van frontliniemedewerkers. Copilot in Dynamics 365 Guides is gemaakt om informatie direct beschikbaar te stellen. Het kan worden gecombineerd met mixed reality voor diverse toepassingen zoals probleemoplossing, training, documentatie, begeleiding en meer.

Copilot Studio: Dit stelt iedereen met weinig codevaardigheden in staat om aangepaste AI-assistenten te creëren. De meer dan 1.000 vooraf gebouwde connectoren breiden gegevensintegratieplugins uit voor verschillende toepassingen.

Copilot voor Service: Deze aanbieding richt zich op de productiviteit van agenten die betrokken zijn bij verkoop- en klantenservicefuncties. En integreert met customer relationship management-toepassingen zoals Salesforce, Zendesk en ServiceNow.

Rebranding Bing Chat naar Copilot

bye bing hello copilot

Microsoft heeft besloten om Copilot als het belangrijkste merk voor zijn AI-chatbot te gebruiken. Zowel Bing Chat als Bing Chat Enterprise worden nu eenvoudigweg Copilot. Om beter te kunnen concurreren met ChatGPT laat het de Bing Chat-branding vallen en stapt het volledig over op Copilot. De rebranding van Bing Chat komt slechts enkele dagen nadat OpenAI onthulde dat 100 miljoen mensen ChatGPT wekelijks gebruiken. Ondanks een nauwe samenwerking ter waarde van miljarden dollars, blijven Microsoft en OpenAI concurreren om dezelfde klanten die op zoek zijn naar AI-assistenten. Microsoft probeert hierin duidelijk Copilot te positioneren als de beste optie voor consumenten en bedrijven.

Microsoft lanceert de productiviteits- en samenwerkingsapp Loop

loop

Loop stelt je in staat flexibele, collaboratieve werkruimtes en pagina’s te gebruiken om samenwerkingen te vergemakkelijken. Als je enigszins bekend bent met de interface van Notion, oogt en voelt Loop opvallend vergelijkbaar, tot aan de mogelijkheid om eenvoudig toegang te krijgen tot een reeks tools en opmaakopties door de schuine streep-toets in te typen (wat Microsoft het “invoermenu” noemt).

Maar omdat Loop door Microsoft is ontwikkeld, betekent dit dat het uiteraard ook zeer nuttige integraties heeft met andere Microsoft-software. Zo kun je delen van Loop-pagina’s nemen en deze delen via andere Microsoft-apps zoals Teams-chat en Outlook. De door AI aangedreven Copilot-assistent van Microsoft is ook beschikbaar binnen Loop. Wat kan helpen bij zaken als het opstellen van tekst en het samenvatten van pagina’s in de app.

Vergaderingen in 3D met Microsoft Teams

immersivemeetings

Microsoft Mesh, het mixed reality-platform van het bedrijf, is de virtuele toekomst van Microsoft Teams-vergaderingen. In januari wordt Microsoft Mesh geïntegreerd in Teams, zodat collega’s elkaar kunnen ontmoeten in een virtuele ruimte – zonder dat een VR-headset nodig is.

Ondanks dat je geen VR-headset nodig hebt voor deze Teams-ervaring, is het uiteraard veel intenser als je dat wel doet. Microsoft heeft wel een 2D-versie in Teams ingebouwd. Maar deze 2D-gebruikers verschijnen dan als een webcamvenster in een 3D-omgeving. Waarbij ze de 3D-gebruikers kunnen zien met hun 3D-avatars. Voor de 3D’ers voelt het wel helemaal alsof je deel uitmaakt van een vergadering. Ook al zijn de mensen met wie je praat zwevende avatars zonder benen.

Dus als je vanaf januari 2024 wordt uitgenodigd voor een Microsoft Teams-vergadering, hang je misschien gewoon rond in een virtueel vakantiehuis, steek je virtueel vuurwerk af of geef je virtuele schouderklopjes.

Chips gemaakt door Microsoft – en ze draaien allemaal om AI

maia 100

Microsoft heeft zijn eigen op maat gemaakte AI-chip gebouwd die kan worden gebruikt voor het trainen van grote taalmodellen en om mogelijk een dure afhankelijkheid van Nvidia te vermijden. Twee op maat gemaakte siliciumchips zijn ontworpen om de Azure-datacenters van stroom te voorzien en het bedrijf en zijn zakelijke klanten voor te bereiden op een toekomst vol met AI.

De nieuwe Azure Maia AI-chip en Azure Cobalt CPU worden beide intern bij Microsoft gebouwd en komen in 2024 op de markt. De Azure Cobalt CPU, is een 128-core chip die is gebouwd op een Arm Neoverse CSS-ontwerp en is aangepast voor Microsoft. Het is ontworpen om algemene cloudservices op Azure van stroom te voorzien. De Maia 100 AI-versneller van Microsoft, is ontworpen voor het uitvoeren van cloud-AI-workloads, zoals het trainen en afleiden van grote taalmodellen. Het zal worden gebruikt om enkele van de grootste AI-workloads van het bedrijf op Azure van stroom te voorzien, waaronder delen van de miljarden dollars kostende samenwerking met OpenAI, waar Microsoft alle workloads van OpenAI aandrijft.

Introductie Security Copilot – een compleet geïntegreerde beveiligingsoplossing

security-copilot

Beveiligings- en IT-beheerteams kunnen nu werken in één geïntegreerd platform voor beveiligingsactiviteiten, waarin Microsoft Sentinel, Defender XDR en de Security Copilot-chatbot zijn samengevoegd. Microsoft combineert zijn Sentinel-beveiligingsanalyse en Microsoft Defender XDR-platforms in een “industrieel eerste” geïntegreerd platform voor beveiligingsactiviteiten, waarbij de Security Copilot-chatbot van het bedrijf centraal is gepositioneerd voor IT- en beveiligingspersoneel om alles eenvoudig te beheren. Met het nieuwe geïntegreerde beveiligingsplatform van Microsoft wil het bedrijf AI het zware werk laten doen om bedreigingen op te sporen en complexe workflows te vereenvoudigen.

Bouw je eigen AI-copilot met Copilot Studio

copilot-studio

Vorige week kondigde OpenAI zijn nieuwe GPT-platform aan waarmee iedereen zijn eigen versie van ChatGPT kan maken. Nu volgt Microsoft met Copilot Studio. Een nieuwe no-code oplossing waarmee bedrijven een aangepaste copilot kunnen maken of een aangepaste ChatGPT AI-chatbot kunnen integreren.

Microsoft Copilot Studio is primair ontworpen om Microsoft 365 Copilot uit te breiden. Bedrijven kunnen nu Copilot in Microsoft 365 aanpassen om datasets, automatiseringsstromen en zelfs aangepaste copilots toe te voegen die geen deel uitmaken van de Microsoft Graph die Microsoft 365 Copilot aandrijft.

Conclusie Microsoft Ignite 2023

Tijdens Microsoft Ignite 2023 liet Microsoft een duidelijk beeld zien van de enorme AI-ambities. Het evenement werd afgesloten te midden van de ontwikkelingen bij het door Microsoft gesteunde OpenAI, waar de raad van bestuur CEO en medeoprichter Sam Altman ontsloeg. Die is nu ingehuurd door Microsoft. Het evenement van 2023 is de eerste editie sinds het bedrijf een sprong voorwaarts maakte in door generatieve AI aangedreven toepassingen. Het bedrijf stelt alles in het werk om zijn dominantie voort te zetten door ook in de toekomst AI in al zijn infrastructuur te integreren. “We staan op een kantelpunt. Dit is duidelijk het tijdperk van Copilots,” aldus CEO Satya Nadella.

Wat is Microsoft Ignite?

Microsoft Ignite is een jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT-professionals georganiseerd door Microsoft. Het heeft op verschillende locaties over de hele wereld plaatsgevonden. De eerste conferentie, destijds bekend als TechEd, vond plaats in 1993 in Orlando, Florida, Verenigde Staten. De TechEd van 2014 in Barcelona markeerde het laatste evenement met die naam. Microsoft paste zijn conferentieschema aan en introduceerde de naam Microsoft Ignite vanaf 2015. De conferentie duurt meestal tussen de drie en vijf dagen. De huidige Microsoft Ignite kan ook online worden gevolgd.

Hallo divider

Hallo blogs

meer blogs

Deel dit bericht via

Titel

Ga naar de bovenkant