Blog29 maart 2022

Hoe zorg je als HR-afdeling dat je in contact blijft met je collega’s?

Image

Werken al jouw collega’s weer volledig op kantoor? Of zijn jullie ook overgestapt op het hybride werken? Het kan dan soms best wel een zoektocht zijn hoe jij als HR-afdeling in contact kunt blijven met collega’s. Waar je normaal altijd zichtbaar was op kantoor en waar je in de wandelgangen wel eens het een en ander hoorde, is dat met hybride werken toch net even anders. Wat kan je doen om toch in contact te blijven met je collega’s? In dit artikel geven wij 5 voorbeelden die wijzelf ook toepassen!

Weekstart

Bij Hallo hebben we per locatie een weekstart. Op de maandag op een vast moment komen we allemaal samen via een online vergadering. We bespreken de week per afdeling. Wat zijn belangrijke projecten deze week, wat gaat er gebeuren. Vanuit HR belichten we juist meer wie de jarigen zijn deze week, wie de nieuwe collega’s zijn, de jubilarissen of wie er weggaat. Dit is ook voor de afdeling HR het moment om andere informatie te delen mocht dat nodig zijn.

Afspraken maken

Vanuit Hallo vragen we de leidinggevenden om afspraken te maken met het team om betrokken te blijven. Zo kunnen we, en dat verschilt natuurlijk per afdeling, vragen om een x-aantal dagen op kantoor te werken. Of om eens in de zoveel tijd een teammeeting in te plannen waarbij iedereen bij elkaar komt. Of dit nu iedere dag een klein half uurtje is via een online vergadering of juist op locatie kan verschillen per afdeling en vestiging. Maar ook om een-op-een gesprekken in te plannen om te weten wat er speelt. Op deze manier zorg je ervoor dat je weet wat gaande is en blijf je met elkaar in contact. Ook al werken je collega’s deels thuis.

Hallo werkgeluk

Vanuit HR is het natuurlijk heel interessant om te weten hoe collega’s hun werk ervaren. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Zijn er dingen die spelen waar je iets mee moet doen? Om aan die informatie te komen en om het werkgeluk te verbeteren sturen wij 3 keer per jaar het Hallo werkgeluk onderzoek uit om feedback te vragen en te kijken wat er speelt. Dit is volledig anoniem zodat men écht kan zeggen wat ie persoon wil. Weet je wat de pijnpunten zijn? Dan weet je ook wat er verbeterd moet worden. Want een gelukkige werknemer leidt tot gelukkige klanten. En dát hebben wij hoog in het vaandel staan.

Fun!

Time for fun! Leuke dingen doen is ook ontzettend belangrijk. In een omgeving anders dan op kantoor leuke dingen doen met collega’s. Zo praat je eens op een andere manier met elkaar dan dat je het altijd over werk hebt. Na twee jaar volledig thuiswerken hebben wij vorig jaar onze werknemers beloond met een heus Hallo festival. Muziek, lekker eten en drinken, leuke activiteiten en voornamelijk veel gezelligheid.

Zichtbaarheid

Zorg dat je als HR-afdeling zichtbaar bent en mensen je weten te bereiken. Stel een eenvoudig mailadres beschikbaar waarop mensen de HR-afdeling eenvoudig en laagdrempelig kan bereiken. Maar probeer ook zichtbaar te zijn op kantoor door een vaste plek te hebben. Maar zorg er ook voor dat je online in verschillende meetings aanwezig bent. Ook kun je je zichtbaarheid vergroten door op het intranet berichten te plaatsen of plan tijd in je agenda om contact op te nemen met collega’s en eens bij te praten.

Slimme hybride werkplek

Om in contact te blijven met collega’s is het erg handig om een tool te gebruiken die je hierbij ondersteund. Via de digitale werkplek werk je volledig in de cloud en kun je via verschillende manieren communiceren. Of dit nu via een telefoongesprek is (ook bellen met Teams is mogelijk!), via een online vergadering zoals bij de weekstart of via een chatbericht is.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via