Het is een bijzondere tijd, waarin we allemaal flexibel en creatief moeten zijn. In korte tijd zijn privé computers, laptops en andere devices geschikt gemaakt om vanuit huis te werken. Hoe werk je ook veilig online vanuit huis? In dit artikel geven we je tips over:

  • Het beveiligen van je bedrijfsnetwerk
  • Het beveiligen van je laptop en andere devices
  • Veilig omgaan met e-mail en het versturen van bestanden
  • Aandachtspunten voor veilig internetten
  • Bedachtzaam omgaan met social media en videobellen

Wil je je eigen situatie eens onder de loep nemen? Download dan onze Security Checklist!

1. Het beveiligen van je bedrijfsnetwerk

Je bedrijfsnetwerk is de basis voor veilig thuiswerken. Het geeft je toegang tot al je software, apps, data en documenten. Daarom is het belangrijk van je bedrijfsnetwerk een fort te maken. Dat doe je door updates van systemen en software structureel bij te werken. En door te zorgen dat toegang tot je bedrijfsnetwerk goed te controleren is door een firewall. Met persoonlijke toegang via veilige verbindingen.

2. Het beveiligen van je laptop en andere devices

Zakelijke en privé apparaten worden gebruikt om vanuit huis te werken. Je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat al die apparaten op een veilige manier verbinding maken met je bedrijfsnetwerk en dat ze voorzien zijn van de laatste updates. En installeer een up to date anti-virus pakket. Zijn de laptops van al je collega’s daar al van voorzien? We sturen je graag een speciaal aanbod.

En maak je gebruik van een WiFi-verbinding, zorg dan altijd dat het je eigen netwerk is en voorzie deze van een sterk wachtwoord. Zo voorkom je dat anderen in je buurt ‘meekijken’.

3. Veilig omgaan met e-mail en het versturen van bestanden

Naast video, chat en bellen is e-mail een van de meest gebruikte communicatiemiddelen. Zeker nu iedereen vanuit huis werkt. Verstuur bijlages met gevoelige informatie in e-mails het liefst versleuteld, met een wachtwoord dat je via een ander communicatiemiddel deelt. Of gebruik een beveiligde opslag in de cloud, zoals Microsoft OneDrive.

En in tijden zoals nu, zijn er altijd personen die misbruik proberen te maken van de situatie. Let op phishing e-mail. Phishing e-mail speelt vaak in op je angst om iets kwijt te raken of opgelicht te worden. De afzender vraagt je snel te reageren, om je impulsief te laten handelen. De e- mails lijken afkomstig van grote bedrijven, hebben veelal een vreemd afzendadres en bevatten vaak spel- of grammaticafouten. Let op deze kenmerken.

4. Aandachtspunten voor veilig internetten

Controleer bij websites waar je inlogt of gegevens deelt altijd eerst of je je op de juiste website bevindt, door de URL te controleren op eventuele spelfouten. En check altijd of de website gebruikmaakt van een beveiligde verbinding. Dat zie je aan de ‘https‘ in plaats van ‘http’ linksboven in je browser. Je kunt daar ook controleren of de website gebruikmaakt van een geldig certificaat.

5. Bedachtzaam omgaan met social media en videobellen

Het is ontzettend leuk om te zien hoe het thuiswerken bij jouw collega’s of klanten eruit ziet. En het screenshot van die unieke vrijdagmiddagborrel via Microsoft Teams is ook het delen waard. Let wel goed op wat je deelt via social media. Zorg dat er geen gevoelige of verborgen informatie zichtbaar is. Bijvoorbeeld in een presentatie of Excel die op je beeldscherm zichtbaar is voor anderen.

Wist je dat je je achtergrond kunt vervagen in Microsoft Teams? In onderstaande video legt Laslo uit hoe dit werkt.

Zeker weten dat je overal aan hebt gedacht?

Het allerbelangrijkst aan beveiliging? Dat is je bewust zijn van de gevaren. Met onze Security Checklist controleer je zelf al eenvoudig of je al zo veilig mogelijk werkt en weet je waar je op moet letten. Download ‘m meteen.

En laat het ons weten als we je kunnen helpen met veilig thuiswerken. Bijvoorbeeld met een van je bevindingen uit de Security Checklist. Of gewoon als je iets wil toetsen of bespreken. We zijn bereikbaar op 088 – 2550 100.