De laatste trends en ontwikkelingen in ICT-communicatie: het toekomstige thuiswerken en AI

Op het gebied van ICT-communicatie gebeurt er een hoop. In deze blog bespreken Hallo-consultants Niels Kraakman en Laslo Zijlstra een aantal interessante ontwikkelingen en trends. Zodat je als MKB’er weet wat er speelt, wat eraan komt en wat je ermee kan.

Eenvoudig en werkbaar

Als het gaat over de laatste ontwikkelingen binnen ICT-communicatie, zitten Niels en Laslo dicht op het vuur. Dat moet ook wel; zo zijn ze in staat om klanten te adviseren over de juiste ICT-oplossingen voor hun organisatie. Het motto dat Laslo daarbij hanteert, is ‘KISS’ (Keep it Stupid Simple). “Er is steeds meer mogelijk op het gebied van ICT. De kunst is om het eenvoudig en werkbaar te houden”, zegt hij. Niels voegt daaraan toe dat Hallo altijd denkt vanuit het perspectief van de eindgebruiker. “We zijn niet gebonden aan één vendor, waardoor bij ons de klantvraag centraal staat en we daar de juiste oplossing bij zoeken.”

Trend 1: hybride werken

Een populair begrip, dat hybride werken. Maar wat betekent het nu precies? Volgens Laslo moeten we daarvoor terug naar het covid-tijdperk, toen thuiswerken de norm was. “Dat was in de meeste gevallen nogal houtje-touwtje. Je zat in je pyjama aan de keukentafel en dat kwam de betrokkenheid in meetings niet ten goede. Inmiddels kunnen we weer naar kantoor, maar we werken ook nog steeds graag thuis of onderweg. Hybride, dus.”

Het toekomstige thuiswerken

Hybride werken heeft zich de afgelopen jaren doorontwikkeld en de thuiswerkplek is steeds beter gefaciliteerd. Volgens Niels komt dat omdat steeds meer bedrijven investeren in de hybride werkplek. “Het is een extensie van je bedrijf. Een goed ingerichte thuiswerkplek zorgt voor gemotiveerde werknemers. Bovendien komt het in online meetings voor klanten of partners ook veel professioneler over als je een HD-camera hebt en er een nette achtergrond is ingesteld. Zorg er dus voor dat je werknemers thuis en onderweg net zo goed gefaciliteerd zijn als op kantoor!”

Trend 2: Artificial Intelligence (AI)

AI verovert de wereld en dus heeft het ook invloed op ICT-communicatie. In verschillende tools die Hallo aanbiedt, is AI al geïntegreerd. Niels: “In software voor callcenters, bijvoorbeeld. Die gebruikt AI om de service te verbeteren. Als er een klant belt met een vraag, zoekt een AI-bot binnen no time relevante data over deze klant op in het CRM-systeem. Denk hierbij aan de gesprekshistorie, persoonlijke informatie of oude bestellingen. Met al die informatie ben je de klant veel beter én efficiënter van dienst.

Kans of gevaar?

Meteen aan de slag met AI, dus? Als je het Laslo en Niels vraagt, is het belangrijk om zorgvuldig met de techniek om te gaan. Laslo: “Het gebruik van AI brengt nieuwe veiligheidsvraagstukken met zich mee. Want weet jij bijvoorbeeld wat er gebeurt met de input die jij je AI-tool geeft? Als deze ongewild beschikbaar wordt voor mensen buiten je organisatie, kan dit een risico vormen.” Niels vult aan: “Denk voordat je ermee begint, goed na of AI past bij jou en je organisatie. Sommige ondernemers vinden het spannend om ermee te beginnen. Ik zou hen aanraden om de juiste expertise in te schakelen bij de eventuele implementatie van AI-tools binnen de organisatie. Denk vooral na over hoe AI binnen je strategie past en waar het kansen biedt. Wij gaan er graag met je over in gesprek.”

Benieuwd wat Hallo voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Laslo en Niels en wil je zelf aan de slag met het toekomstbestendig maken van je ICT-communicatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek. We helpen je graag om de volgende stap te zetten. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Wil je nog meer weten over aankomende trends en ontwikkelingen? Beluister dan hier aflevering 14 van de IT support cast.