Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd! Windows 11  zal vanaf 5 oktober beschikbaar zijn voor iedereen. Ondanks dat hij nog niet voor iedereen beschikbaar is, mocht onze Rene Smit het besturingssysteem al uitproberen. Wil je weten hoe het met zit met het uitrollen van het systeem? Lees dan ook vooral even verder.

Als je de huidige Windows 10 gaat vergelijken zie je al grote veranderingen. Zo heeft het nieuwe besturingssysteem onder andere een andere startmenu, een centraal gepositioneerde taakbalk en is Teams geïntegreerd. In deze video is al goed te zien wat je wachten staat.

Eerste indruk van Rene Smit: ‘De gebruikersinterface van Windows 11 ziet er erg smooth uit en werkt fijn! Ook zijn er diverse menu-opties positief veranderd. De vernieuwde taakbalk en het menu werken intuïtief en heeft de look en feel die je ook op een smartphone ervaart

Windows gaf al aan dat in de afgelopen 18 maanden een verschuiving heeft plaatsgevonden in het pc-gebruik door het thuiswerken. Hierdoor is de pc niet alleen iets praktisch en functioneel geworden maar ook zeker persoonlijk. Dit is wat Windows heeft geïnspireerd bij het bouwen van de nieuwe Windows-generatie.

Opnieuw ontworpen voor productiviteit, creativiteit en gemak

De interface is zo ontworpen zodat productiviteit, creativiteit en gemak voorop staan. Een van de vernieuwingen is het startmenu dat in het midden in plaats van links staat.

Start is centraal gesteld en het is gemakkelijk gemaakt om snel te vinden wat je nodig hebt. Het maakt gebruik van de kracht van cloud en Microsoft 365 om je recente bestanden te laten zien, ongeacht op welk platform of apparaat je ze eerder hebt bekeken. Zelfs op een Android- of iOS-apparaat.

Windows heeft er ook voor gezorgd dat je nu kunt werken zoals jij dat wil door de flexibiliteit van meerdere vensters en de mogelijkheid om apps naast elkaar te gebruiken.

Rene Smit: ‘De verbeteringen in de taak switcher en de mogelijkheid meerdere schermen te gebruiken zijn ook goed en zijn duidelijk gericht op het hebben van meerdere “profielen/doelen” op een laptop zoals bijvoorbeeld een privé desktop en een zakelijke desktop. Het verdelen in meerder vlakken van je scherm is ook een vooruitgang

Teams integratie in Windows 11

Skype verdwijnt uit Windows bij de komst van het nieuwe Windows 11 en deze moet plaatsmaken voor Microsoft Teams. Microsoft plaatst Chat van Teams standaard op de taakbalk en gebruikers kunnen hiermee via tekst, stem of beeld communiceren met andere Teams-gebruikers, ook als die de app op Android of iOS gebruiken. Ook wordt het mogelijk direct vanuit de taakbalk Teams-gebruikers te muten en presentaties te starten.

Hier zijn 11 hoogtepunten van deze release

 1. Het nieuwe ontwerp en de nieuwe geluiden zijn modern, fris, schoon en mooi, en geven je een gevoel van rust en gemak.
 2. Met Start hebben we u en uw inhoud centraal gesteld. Start maakt gebruik van de kracht van de cloud en Microsoft 365 om u uw recente bestanden te laten zien, ongeacht op welk apparaat u ze bekijkt.
 3. Snap Layouts, Snap Groups en Desktops bieden een nog krachtigere manier om te multitasken en uw schermruimte te optimaliseren.
 4. Chat van Microsoft Teams geïntegreerd in de taakbalk biedt een snellere manier om verbinding te maken met de mensen om wie je geeft.
 5. Widgets, een nieuwe gepersonaliseerde feed die wordt aangedreven door AI, biedt een snellere manier om toegang te krijgen tot de informatie die u belangrijk vindt, en met de prestatie-, snelheids- en productiviteitsfuncties van wereldklasse van Microsoft Edge kunt u meer gedaan krijgen op internet.
 6. Windows 11 levert de beste Windows ooit voor gaming en ontgrendelt het volledige potentieel van de hardware van uw systeem met technologie zoals DirectX12 Ultimate, DirectStorage en Auto HDR. Met Xbox Game Pass voor pc of Ultimate krijg je toegang tot meer dan 100 pc-games van hoge kwaliteit om te spelen op Windows 11 voor een lage maandelijkse prijs. (Xbox Game Pass wordt apart verkocht.)

 1. Windows 11 wordt geleverd met een nieuwe Microsoft Store die opnieuw is opgebouwd met een geheel nieuw ontwerp waardoor het gemakkelijker wordt om je favoriete apps, games, shows en films op één vertrouwde locatie te zoeken en te ontdekken. We kijken ernaar uit om onze reis voort te zetten om Android-apps naar Windows 11 en de Microsoft Store te brengen via onze samenwerking met Amazon en Intel; dit begint de komende maanden met een preview voor Windows Insiders.
 2. Windows 11 is de meest uitgebreide versie van Windows met nieuwe toegankelijkheidsverbeteringen die zijn gebouwd voor en door mensen met een handicap.
 3. Windows 11 ontsluit nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars en makers. We openen de Store zodat meer ontwikkelaars en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV’s) hun apps naar de Store kunnen brengen, waardoor de ontwikkeling van native en webapps wordt verbeterd met nieuwe ontwikkelaarstools, en het voor u gemakkelijker wordt om de look en feel van al onze app-ontwerpen en ervaringen.
 4. Windows 11 is geoptimaliseerd voor snelheid, efficiëntie en verbeterde ervaringen met aanraking, digitale pen en spraakinvoer.
 5. Windows 11 is het besturingssysteem voor hybride werk en biedt nieuwe ervaringen die werken zoals u werkt, veilig zijn door het ontwerp en gemakkelijk en vertrouwd voor IT om te implementeren en te beheren. Bedrijven kunnen Windows 11 vandaag ook in preview testen in Azure Virtual Desktop , of op algemene beschikbaarheid door Windows 11 te ervaren in het nieuwe Windows 365 .

Het uitrollen van Windows 11

De gratis upgrade naar Windows 11 is vanaf 5 oktober beschikbaar en wordt gefaseerd uitegrold. Na de geleerde lessen vanuit Windows 10, willen we ervoor zorgen dat we je de best mogelijke ervaring krijgt. Dat betekent dat nieuwe, in aanmerking komende apparaten als eerste de upgrade krijgen aangeboden. De upgrade wordt vervolgens in de loop van de tijd uitgerold naar in-market-apparaten op basis van intelligentiemodellen die rekening houden met hardwaregeschiktheid, betrouwbaarheidsstatistieken, leeftijd van het apparaat en andere factoren die van invloed zijn op de upgrade-ervaring.

Microsoft verwachten dat alle in aanmerking komende apparaten medio 2022 de gratis upgrade naar Windows 11 krijgen aangeboden. Als je een pc met Windows 10 hebt die in aanmerking komt voor de upgrade, laat Windows Update je weten wanneer deze beschikbaar is. Je kunt ook controleren of Windows 11 gereed is voor jouw apparaat door naar Instellingen > Windows Update te gaan en Controleren op updates* te selecteren.

Let op, voor bepaalde functies is specifieke hardware vereist; zie deze pagina met Windows 11- specificaties voor meer informatie.

Meer weten?