Blog21 december 2022

ICT-trends in 2023: Versnelde digitale transformatie, krappe arbeidsmarkt én nog strakkere beveiliging

Cybersecurity
Digitale werkplek
Image

De afgelopen twee jaar zijn bedrijven anders gaan nadenken over hybride werken en wat daarbij komt kijken. Het bracht ons het ‘werken waar en wanneer je maar wilt’. Terugkijkend op 2022 hebben wij als ICT-dienstverlener de focus gelegd op het beveiligen van je online werkplek én de beste adoptie van het vernieuwde werken. Maar wat zijn de trends en ontwikkelingen voor 2023 op ICT-gebied? 

ICT gaat nog belangrijker worden

ICT is al een heel belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering, maar gaat in 2023 nóg belangrijker worden. Volgens de technologievoorspellingen van Gartner zullen ICT-diensten in 2023 met 7,9% groeien. Die verwachte stijging is het gevolg van de sterkere vraag naar Infrastructere-as-a-Service (IaaS) en de sterke behoefte van ondernemingen om personeelstekorten op te vangen door digitalisering.

Digitale transformatieprojecten zullen naar verwachting volgend jaar sterk groeien, ondanks personeelstekorten en economische onzekerheid. Optimalisatie zal echter het sleutelwoord zijn, aangezien ondernemingen zich richten op het optimaal benutten van eerdere IT-investeringen en prioriteit geven aan technologieën zoals klantervaring, cyberbeveiliging en business intelligence/data-analyse.

1. Versnelde digitale transformatie

De lockdown tijdens de pandemie heeft digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. Organisaties werden gedwongen om snel te schakelen. Om de communicatie te vergemakkelijken en het werk thuis te beheren werden vooral Zoom, Slack en Microsoft Teams ingeschakeld. Dat heeft enorm veel kennis opgeleverd qua digitalisering van werkprocessen. Organisaties zijn voor 2023 klaar om versneld digitale transformaties door te voeren en zien meetbare verbeteringen door te investeren in cruciale digitaliseringscampagnes op het gebied van zakelijke veerkracht, productiviteit van werknemers en klantbetrokkenheid. Hallo heeft adoptieprocessen ontworpen die ervoor zorgen dat technologie beter ingezet gaat worden. Zo kunnen medewerkers beter samenwerken en hun kennis delen.

"Hallo heeft adoptieprocessen ontworpen die ervoor zorgen dat technologie beter ingezet gaat worden. Zo kunnen medewerkers beter samenwerken en hun kennis delen.”

Linda van Bakkum, Adoptie & Productivity specialist Hallo

De inburgering van de cloud

In 2023 zullen we zien dat de trends in de ICT voortgaan op de weg die ze al een aantal jaren bewandelen. Zo zal Cloud Computing steeds meer ingeburgerd raken in het dagelijks gebruik. Cloud computing zorgt er voor dat we flexibel en schaalbaar zijn in de behoefte voor automatisering.

Optimale inzichten met data & analyses

We zien steeds meer apparaten verbonden worden met het internet. De data die we daarmee verzamelen kunnen we weer gebruiken of daarmee die apparaten aansturen. Juist deze data en connectiviteit zorgen ervoor dat we steeds meer gebruik kunnen maken van digitalisering en automatisering. Daarmee is het tekort aan personeel, wat op vele branches een groot item is, beter te beteugelen. Die verzamelde data kan ons ook betere inzichten geven. De verwachting is dat we daar ook meer gebruik van gaan maken.

Data uit verschillende interne en externe bronnen kan samengebracht worden op dashboards en geven ons nieuwe inzichten in de dagelijkse bedrijfsvoering. Door op verschillende manieren te kijken naar de data die je beschikbaar hebt krijg je wellicht andere nieuwe inzichten. Die kunnen je verder helpen in het ontwikkelen van bijvoorbeeld je product, je team of je bedrijf.

“Door op verschillende manieren te kijken naar de data die je beschikbaar hebt krijg je wellicht andere nieuwe inzichten.”

Joost Merckx, ICT specialist Hallo

2. Strakker geregelde cybersecurity

Cybersecurity zal ieder jaar terugkomen als trend. Elke dag worden er weer nieuwe soorten cyberdreigingen ontdekt. Het enige wat tussen jouw belangrijke gegevens en deze kwaadaardige activiteiten staan, zijn de beveiligingssoftware, antivirusprogramma’s en andere cyberbeveiligingsmechanismen. Zolang internet wordt gebruikt, zijn er bedreigingen en dus zal de cyberbeveiligingsindustrie altijd blijven floreren.

Grote bedrijven zijn misschien degenen die zich het meest schrap moeten zetten voor cyberaanvallen, maar in werkelijkheid lopen de kleinere bedrijven een veel groter risico. Dat komt omdat volgens Verizon 61% van de datalekken gericht is op bedrijven met minder dan duizend werknemers. De dreiging stopt echter niet bij bedrijven, aangezien vrijwel iedereen eraan wordt blootgesteld. Cyberdreigingen zijn er in zoveel vormen en de meest voorkomende daarvan is phishing via e-mail. Kortom, iedereen die verbinding maakt met een netwerk loopt risico.

Hoewel cyberbeveiliging al tientallen jaren een werk in uitvoering is, kan het nog veel verbeteren. Zo is de gemiddelde tijd die nodig is om een ​​datalek te ontdekken een half jaar. Dat is een heel lange periode en het zou mensen en bedrijven zeker ten goede kunnen komen als het aanzienlijk korter wordt.

Tegenwoordig zijn er nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van cyberbeveiliging. Zo worden technologieën ontwikkeld om deepfakes en open source-kwetsbaarheden te bestrijden. Er zijn ook vorderingen op het gebied van blockchain-beveiliging, homomorfe codering en zero-knowledge proofs.

“We zien nog steeds wekelijks in diverse nieuwsberichten dat er digitale aanvallen op bedrijven en instellingen plaats vinden.”

Roy Sandbergen, Security Officer Hallo

Beveiliging tegen deze dreiging is een must en zorgt er voor dat we goed op onze ‘digitale’ identiteit moeten letten. Daar komt bij dat de aanvallen ook uit iedere hoek kunnen komen. Een slimme stekker welke niet helemaal up-to-date is kan al zorgen voor een gat in je beveiliging. We zullen zeker gaan zien dat beveiliging steeds eerder onderdeel van gesprek zal zijn tussen ons als ICT-partner en onze klanten. Ook het thuiswerken is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van je IT-infrastructuur. Niet alleen de gebruikte hardware (laptops, pc’s) die verbinding maken met je netwerk vanuit diverse (thuis-) locaties moeten goed beveiligd worden, maar zeker ook de medewerkers moeten getraind worden op het inzien wat verstandige keuzes zijn bij het invullen van gegevens, of het klikken op links in e-mails of formulieren.

3. Zero-trust beveiliging

Aankomend jaar zal zero-trust beveiliging een belangrijk focuspunt zijn. Zero-trust gaat erom dat je niet alleen de persoon vertrouwd die het juiste beveiligingsniveau heeft voor toegang tot informatie, maar ook dat er goed opgelet wordt op welk apparaat en vanaf welke locatie er toegang is tot jouw data. Hackers gaan steeds geavanceerder te werk en die kunnen zonder de juiste en nieuwste maatregelen toegang tot je data krijgen. De technologie is klaar om zero trust te ondersteunen, maar hiervoor dienen er wel een aantal dingen goed in gesteld staan. Denk hierbij aan Identity Managed Devices met Intune en Purview voor het instellen van policies.

4. Grotere impact van machine learning

Een van de grote trends in ICT is nog steeds kunstmatige intelligentie. Machine learning is misschien wel één van de belangrijkste technologieën van dit moment, wat betekent dat het waarschijnlijk ook een grote impact zal hebben op databeheer. Nu is deze trend al vaker een gouden toekomst beloofd. Maar in 2023 zal de technologie zo geavanceerd zijn dat providers voorspellende analysediensten kunnen bieden die problemen detecteren vóórdat ze zich voordoen. Deze belangrijke ontwikkeling stelt bedrijven in staat de concurrentie een stap voor te zijn. En tegelijkertijd meer waarde voor hun klanten te bieden.

Volgens Fortune Business Insights voorspelde 63% van de respondenten dat datamanagementdiensten in 2023 zouden profiteren van machine learning en voorspellende analyses. Naarmate het jaar vordert, is dit een gebied dat het bekijken waard is om te zien of deze voorspellingen uitkomen.

5. Groei in populariteit van chatbots

Door de groei van machine learning zijn chatbots enorm populair geworden bij zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen. Combineer dat met natuurlijke taalverwerking (NLP) en we hebben een meer responsieve, intelligentere en meer menselijke gesprekspartner. Meestal worden chatbots gebruikt in de klantenservice. Het is ook een van de meest populaire MKB-technologische trends van vandaag.

Chatbots zijn tegenwoordig meer AI-gestuurd en worden mensachtig. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning in Microsoft Teams vergaderingen die je tips geven tijdens een presentatie om je publiek beter te benaderen. De chatbots worden nu meer geschikt om met klanten te chatten als vertegenwoordigers van het bedrijf. En dan komen we meteen terecht bij de volgende grote trend.

6. Impact op werkgelegenheid door kunstmatige intelligentie (AI)

Dit is niet direct een trend voor 2023, maar meer voor de komende jaren tot 2030. Toch kunnen we er voor nu niet omheen, want kunstmatige intelligentie gaat groot worden. Het gaat heel veel procesverbetering opleveren en levert tijd op voor persoonlijke aandacht. De vraag is of kunstmatige intelligentie wellicht voor baanverlies gaat zorgen.

Om aan deze bezorgdheid tegemoet te komen, heeft het World Economic Forum een onderzoek gedaan naar het effect van AI op banen: in 26 landen zullen in 2025 85 miljoen banen worden verdrongen en 97 miljoen nieuwe banen worden gecreëerd (World Economic Forum, 2020) .

Dus positief nieuws. Automatisering zal met name nieuwe banen creëren en daarin verschillende bestaande beroepen verwelkomen. Deze omvatten ontwikkelaars, testers, programmeurs, technische specialisten, enz.

7. De eerste stappen in de metaverse

Wie denkt dat de metaverse niet meer is dan een nieuw speeltje van Zuckerberg vergist zich. Metaverse wordt groot en dit is het moment om zich in die trend te verdiepen. Metaverse is een virtuele omgeving waarin je zelf ook als virtuele gast kan deelnemen. Het lijkt alsof je met al je vrienden op een event bent waarin mensen vanuit de hele wereld ook deelnemen. In deze omgeving doet plaats/locatie er niet meer toe en lijkt alles super echt. Alles wat in of dankzij de metaverse mogelijk zal zijn, werkt op basis van technologie. Het zal even duren voordat de metaverse echt ingeburgerd raakt, maar Gartner voorspelt dat 25 % van de bevolking in 2026 minstens een uur per dag in de metaverse zal doorbrengen om te werken, shoppen, leren, social media te gebruiken en/of zich te vermaken.

8. Exponentiële groei internet of things (IoT)

Internet of things groeit in een belachelijk tempo. Alleen al in 2019 waren er wereldwijd ongeveer 26 miljard IoT-apparaten geïnstalleerd. Net als AI is IoT praktisch overal in de moderne wereld te vinden. In 2020 had elke persoon gemiddeld vier verbonden apparaten en in 2030 zouden we elk 15 apparaten hebben. Het is dan ook geen verrassing dat IoT een rage is onder grote bedrijven.

Tot nu toe werden IoT-apparaten vooral gebruikt in slimme huizen, zoals lampen en slimme koelkasten. Draagbare technologieën zoals slim glas en activity trackers zijn ook erg populaire toepassingen van IoT-technologie. Bovendien zijn verkeers- en afvalbeheer, monitoring van stedelijke veiligheid en waterdistributie enkele van de IoT-technologieën die aanwezig zijn in slimme steden.

Veiligheid is de primaire zorg op dit gebied. IoT-gebruikers zullen te maken krijgen met de dreiging van hacks, datalekken, informatielekken, enzovoort. Het probleem is dat de meeste IoT-apparaten niet direct uit de doos zijn uitgerust met beveiligingsfuncties. Dus om deze technologie veilig te maken, moeten extra stappen in de richting van beveiliging worden genomen.

“Vanuit Hallo werken we samen met Recommerce én Nokia. En zien daarin een goede mogelijkheid om met deze samenwerking mee te werken aan de ecologische voetafdruk.”

 Kees Kamp, Hardware specialist Hallo

9. Verkleinen ecologische voetafdruk

Als het aankomt op trends en ontwikkelingen voor 2023 op het gebied van hardware, zegt onze hardware specialist Kees Kamp het volgende: ‘Circulaire economie, en daarmee bedoel ik oude hardware inruilen voor nieuwe en/of refurbished hardware aanschaffen. Vanuit Hallo werken we samen met Recommerce én Nokia. En zien daarin een goede mogelijkheid om met deze samenwerking mee te werken aan de ecologische voetafdruk. En zoals Nokia het in hun visie voor de toekomst ook uitlegt: ‘Verbind de wereld zonder dat dit ten koste van de aarde gaat!’. Voor 2023 zijn deze opties zeker terug te vinden in onze online shop, maar zullen ook meer en meer worden meegenomen in gesprekken met onze klanten. 

Conclusie: Ieder bedrijf wordt een ICT-bedrijf

De nieuwste technologische trends voor 2023 hebben een impuls gekregen door de pandemie en de daarbij behorende laatste technologische ontwikkelingen. Dat uit zich onder andere in versnelde digitale transformatie. Ook zal kunstmatige intelligentie en Machine Learning voortdurend worden verbeterd en het drijft elke dag meer applicaties en machines aan. IoT-apparaten worden ook steeds populairder. Daarnaast worden in 2023 de eerste stappen gezet in de Metaverse. Cybersecurity is altijd in constante ontwikkeling en moet nog strakker worden geregeld en Zero-trust beveiliging wordt de norm.

IT-trends in het bedrijfsleven zullen de toekomst van handel en industrieën gaan hervormen. Door automatisering en digitalisering verandert er veel in de klantbeleving. Veel banen zullen overbodig worden, maar er worden ook weer nieuwe banen gecreëerd.

Er zijn technologieën die nog niet in hun stabiele, volwassen stadium zijn. Maar toch beschouwen zakenmensen en analisten ze als potentiële goudmijnen. Denk bijvoorbeeld aan 5G-netwerken, blockchain, en virtual reality. Een conclusie die we zeker kunnen trekken is dat ICT simpelweg niet meer weg is te denken bij welk bedrijf dan ook. Oftewel: Ieder bedrijf wordt een technology bedrijf.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via