Blog17 september 2019

De 3 soorten Cloud Computing voor het MKB

Zakelijk internet
Digitale werkplek
Image

Als organisatie moet je op en gegeven moment een beslissing gaan maken over de overgang naar de cloud. Veel startende bedrijven kiezen direct al voor de cloud. Terwijl veel bestaande bedrijven van een niet-cloudomgeving over moeten stappen naar een werkomgeving in de cloud. In dit artikel beschrijven we de verschillende soorten cloud computing en hoe je het type kunt kiezen dat het beste bij jouw organisatie past.

Ten eerste; wat is cloud computing? Cloud computing is simpelweg het leveren van services (zoals opslag, servers, software, netwerkfuncties etc.) via het internet, oftewel de cloud. Een cloud server is dan ook niets meer of minder dan een server die aan het internet hangt waarop gebruikers kunnen inloggen op afstand. Met Cloud Computing heb je vanaf iedere locatie en vanaf elk apparaat (smartphone, tablet of pc) toegang tot jouw bedrijfsgegevens via jouw persoonlijke online bureaublad, ook wel een digitale werkplek genoemd. Dit in tegenstelling tot het hebben van alle gegevens op servers op locatie.

De voordelen van de soorten cloud computing

Dit zijn de zes grootste voordelen van werken in de cloud:

1. Altijd & overal werken

Of je nog op kantoor, thuis of onderweg wilt werken, met cloud computing heb je altijd en overal toegang tot je eigen online bureaublad. Hierdoor is flexwerken nog nooit zo makkelijk geweest.

2. Besparing van 20% tot 30% op je ICT kosten

Harde schijven en servers kunnen de deur uit, want voor cloud computing volstaat slechts een internetverbinding. Daarnaast wordt er flink bespaard op software licenties en ondersteunend IT-personeel en zijn grote investeringen niet nodig.

3. Totaaloplossing voor iedere werknemer

Cloud computing is een totaaloplossing voor iedere werknemer inclusief licenties voor Windows en Microsoft Office en de mogelijkheid om eigen applicaties te integreren. Daarnaast is ook de ICT-servicedesk inbegrepen in de dienstverlening en zorgen wij ervoor dat je software altijd up-to-date is.

4. Schaalbaar en flexibel

Cloud computing is volledig aan te passen aan de wensen en behoeften van uw organisatie. Werkplekken zijn zeer eenvoudig en snel uit te breiden en per maand opzegbaar. Je betaalt altijd een vast bedrag per gebruiker per maand.

6. Betrouwbaar en beveiligd

Je bent verzekerd van meer continuïteit door het robuuste en dubbeluitgevoerde platform. Het datacenter zeer goed beveiligd en voorzien van uitgebreide brand, stroom en antidiefstal voorzieningen.

7. Al je gegevens veilig in de cloud

Mocht je computer vastlopen of verloren gaan in een brand, dan hoef je zich geen zorgen te maken over je bestanden. Al je gegevens staan namelijk veilig in de cloud. Daarnaast is ook een tekort aan opslagruimte verleden tijd, omdat de servers zo groot zijn dat ze nagenoeg niet vol kunnen raken.

Drie soorten cloud computing

Nu je weet wat cloud computing is en wat de grote voordelen ervan zijn, is het nu tijd voor de drie verschillende soorten Cloud Computing; Shared, Hybrid en Private Cloud.

Shared Cloud

Dit is een Hosted Werkplek oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een moderne, onderhoudsvrije en kostenefficiënte we­rkomgeving waarmee ze vrijwel direct aan de slag kunnen. Op dit platform deel je de servernetwerkstructuur, capaciteit, opslagruimte en software met andere gebruikers. De functionaliteit is per gebruiker modulair samen te stellen en de gehele investering wordt gedeeld tegen minimale kosten.

Kenmerken Shared Cloud:

 • Gedeelde front-end en back-end

 • Standaard softwareapplicaties

 • Vaste maandtarieven per gebruiker

 • Binnen een dag aan de slag

 • Maximaal 20 gebruikers per platform

Hybrid Cloud

Een van de andere soorten cloud computing is het Hybride platform. Het hybride platform is het beste van de Shared Cloud en Private Cloud gecombineerd. De voorkant van de oplossing is volledig naar bedrijfsspecifieke eisen, wensen en behoeften in te richten. Terwijl de back-end weer gedeeld is. Hybride Cloud is een Hosted Werkplek oplossing voor bedrijven die een afwijkende werkwijze op verschillende bedrijfsniveaus hebben. Daarnaast is het mogelijk om de standaard applicaties uit te breiden naar bedrijfsspecifiek maatwerk.

Kenmerken Hybride Cloud:

 • Dedicated front-end en gedeelde back-end

 • Beperkt maatwerk op standaard softwareapplicaties

 • Vaste en klantspecifieke maandtarieven per gebruiker

 • 20 tot 100 gebruikers per platform

Private Cloud

Het Private Cloud platform wordt volledig naar bedrijfsspecifieke eisen, wensen en behoeften ingericht en onderhouden. Van netwerkstructuur, capaciteit, opslagruimte tot en met de software. Zowel de front-end als de back-end kan naar eigen inzicht worden geconfigureerd. Deze vorm wordt toegepast bij bedrijven die op zoek zijn naar een modern, onderhoudsvrije werkomgeving met maximale flexibiliteit zonder dure investeringen in aanschaf van licenties en hardware.

Kenmerken Private Cloud:

 • Dedicated front-end en back-end

 • Maatwerk, derde applicaties en bedrijfspolicy

 • Klantspecifieke maandtarieven per gebruiker

 • 50 gebruikers of meer per platform

Afhankelijk van wat je wilt dat de cloud voor jou organisatie doet, kun je kiezen uit deze drie soorten cloud computing. Volledig privé, volledig gedeeld of een variant daar tussenin. Ga eens het gesprek aan met een van onze cloud-professionals! We denken graag met je mee!

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via