Onlangs zijn miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden gehackt bij misschien wel het grootste lek ooit op internet. Gegevens van in totaal 711 miljoen e-mailaccounts zijn bij dit datalek op het internet gegooid. Ter vergelijking: dat is ongeveer 1 adres per inwoner van Europa.

Hackers speuren door middel van zo genoemde ‘spambots’ het internet af naar e-mailadressen en wachtwoorden. Hiermee kunnen ze veel valse e-mails tegelijkertijd versturen naar mensen, in de hoop dat de ontvangers geld zullen geven. De server van deze hacker was blijkbaar niet goed beveiligd, waardoor andere surfers binnen konden komen om de gegevens te stelen.

Waarom is het erg als jouw account wordt gehackt?

Ben je slachtoffer geworden van een spambot, dan kan dit twee dingen betekenen:

  1. Je e-mailadres komt voor in de lijst. Daardoor krijg je veel spam binnen met betaalverzoeken en gevaarlijke bijlages die virussen of gijzelsoftware bevatten.
  2. Je e-mailadres en wachtwoord komt voor op de lijst. Daardoor kunnen hackers vanuit jouw naam spam en virussen versturen.

Hoe kun je controleren of je bent gehackt?

Ga naar de website Have I Been Pwned? 

Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden. En je hoeft er niet vanuit te gaan dat grote, gerenommeerde bedrijven hun zaken altijd goed op orde hebben: mijn e-mailadres en wachtwoorden zijn buit gemaakt via Adobe, Dropbox en LinkedIn.

Whitepaper De zwakke schakel van cybersecurity

Whitepaper: De zwakke schakel van cybersecurity

Waar mensen werken…worden fouten gemaakt. Soms onschuldig en oplosbaar, maar soms met verstrekkende gevolgen voor de gehele organisatie. Op een verkeerde link klikken, een mail doorsturen naar een onbevoegde, het verkeerde programma installeren.

Simpele acties door menselijk handelen zijn vaak de oorzaak van security issues. Hoe kan je de bewustwording binnen jouw organisatie verhogen? Dat lees je in deze whitepaper.

Download de whitepaper nu

Wat kun je doen tegen hackers?

Om je gegevens zo veilig mogelijk te houden moet je er zoveel mogelijk aan doen dat hackers niet bij jouw gegevens kunnen komen. Een eenvoudige manier om hackers voor te zijn, is gebruik te maken van een slimme online werkplek. Daarnaast werkt een passwordmanager ook erg goed. Hiermee kun je ingewikkelde en lange wachtwoorden gebruiken zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden.

Kom je er via de website ‘Have I Been Pwned’ achter dat jouw gegevens zijn buitgemaakt? Verander dan de wachtwoorden voor deze platformen. Dit helpt niet tegen spam, maar voorkomt wel dat criminelen uit jouw naam mail gaan verzenden.

Meer weten?