Heb je het vermoeden dat je bent gehackt? Lees dan hier wat je kan doen. Maar wacht niet te lang. De cyberaanvallen, gegevenslekken en ransomware-aanvallen gaan gewoon door. Deze enorme lijst met bekende hacks is slechts van de maand Augustus 2022!

Nederland heeft de twijfelachtige eer om voor één van de grootste lekken ooit op internet te zorgen. Gegevens van in totaal 711 miljoen e-mailaccounts zijn bij dit datalek op het internet verspreid. Ter vergelijking: dat is ongeveer 1 adres per inwoner van Europa.

Hackers speuren het internet af naar slecht beveiligde websites en databases met e-mailadressen en wachtwoorden. Die adressen kunnen zij op twee manieren gebruiken; als legitieme afzender van valse e-mails in de hoop dat de ontvangers creditcard-gegevens gaan invullen. En uiteraard ook als ontvanger van diezelfde valse e-mails verzonden door een ander gehackt adres. De server waarop de miljoenen e-mailaccounts waren gevonden was blijkbaar niet goed beveiligd, waardoor hackers binnen konden komen om de e-mailadressen te stelen en daarvan een enorme spambot te maken.

Wat gebeurt er als jouw e-mailaccount is gehackt?

Ben je slachtoffer geworden van een spambot, dan kan dit twee dingen betekenen:

  1. Je e-mailadres staat in een spamlijst. Daardoor krijg je veel e-mails met valse betaalverzoeken en gevaarlijke bijlages die virussen of gijzelsoftware bevatten.
  2. Je e-mailadres en wachtwoord komen voor op een verzendlijst. Daardoor kunnen hackers vanuit jouw naam spam en virussen versturen.

Hoe kun je controleren of je bent gehackt?

Ga naar de website Have I Been Pwned? 

Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden. En je hoeft er niet vanuit te gaan dat grote, gerenommeerde bedrijven hun zaken altijd goed op orde hebben: hackers hebben al e-mailadressen en wachtwoorden buit gemaakt via Adobe, Dropbox en LinkedIn.

Whitepaper De zwakke schakel van cybersecurity

Whitepaper: De zwakke schakel van cybersecurity

Waar mensen werken…worden fouten gemaakt. Soms onschuldig en oplosbaar, maar soms met verstrekkende gevolgen voor de gehele organisatie. Op een verkeerde link klikken, een mail doorsturen naar een onbevoegde, het verkeerde programma installeren.

Simpele acties door menselijk handelen zijn vaak de oorzaak van security issues. Hoe kan je de bewustwording binnen jouw organisatie verhogen? Dat lees je in deze whitepaper.

Download de whitepaper nu

Wat kun je doen tegen hackers?

Je kunt het hackers extra moeilijk maken door een Multifactorauthenticatie in te stellen. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je WhatsApp, e-mailaccount of de apps waar je gebruik van maakt. Er zijn verschillende vormen van Multifactorauthenticatie. Eén daarvan is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat (telefoon) van jou wordt gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. Daarnaast kun je ook biometrische authenticatie gebruiken via gezichtsherkenning of met een vingerafdruk.

Een andere eenvoudige manier om hackers voor te zijn, is gebruik te maken van een slimme online werkplek. Daarnaast werkt een passwordmanager ook erg goed. Hiermee kun je ingewikkelde en lange wachtwoorden gebruiken zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden.

Kom je er via de website ‘Have I Been Pwned’ achter dat jouw gegevens zijn buitgemaakt? Verander dan de wachtwoorden voor deze platformen. Dit helpt niet tegen spam, maar voorkomt wel dat criminelen uit jouw naam mail gaan verzenden.

Data & Analytics

Laat ICT voor je werken
Laat ICT voor je werken. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Cyber Security

Laat ICT voor je beveiligen
Laat ICT voor je beveiligen. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Slimme Online Werkplek

Laat ICT voor je optimaliseren
Laat ICT voor je optimaliseren. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Meer weten?