Blog24 juli 2022

7 tips om je wifi-netwerk te verbeteren

Zakelijk internet
Image

Wifi is iets wat je goed geregeld wilt hebben voor jouw bedrijf. Maar haal jij wel de maximale snelheid uit je wifi-netwerk? Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen een beter wifi-netwerk krijgen. Zodat jouw personeel, gasten, klanten en leveranciers hier zonder problemen gebruik van kunnen maken. De snelle groei van het aantal apparaten dat gebruik maakt van jouw wifi, zorgt vaak voor onverwacht teleurstellende prestaties. Hierbij 7 tips om dit te voorkomen én te verbeteren.

1. Voorkom overbelasting van de router

Het lijkt heel aantrekkelijk te beginnen met een voordelige consumenten router. Zodra het verkeer op jouw netwerk toeneemt en bijvoorbeeld servers, webcams en mobieltjes regelmatig worden aangeroepen. Dan blijken deze routers de verkeersstroom ineens niet meer aan te kunnen. Het is niet eenvoudig vooraf te bepalen wat een router aankan. Wanneer onverwacht vertragingen optreden, is het een goed idee een tweede, onafhankelijke netwerkswitch te installeren met een draadloos toegangspunt om te zien of een verminderde druk op de originele router de problemen oplost.

2. Zorg voor voldoende accesspoints

Vaak verwachten bedrijven dat één accesspoint genoeg is, zonder ook maar de eigen gebruiksdrukte te analyseren. Met de toename van het aantal smartphones, tablets, laptops, printers en andere apparatuur kan zelfs een bedrijf met minder dan 10 werknemers vele tientallen apparaten met het netwerk verbonden hebben. Het installeren van meer accesspoints kan hierbij de druk enorm verminderen. Ook kan het raadzaam zijn apparatuur als printers en desktop-pc’s aan het bekabelde netwerk te hangen als dat mogelijk is.

3. Plaatsing van de accesspoint of wifi-versterker

De plek waar accesspoints worden opgesteld is cruciaal voor de prestaties. Alles wat zich tussen het accesspoint en de wifi-apparatuur bevindt, verzwakt het signaal. Metalen constructies storen het meest. Maar ook muren, verplaatsbare wandjes, deuren, archiefkasten en bureaus hebben een negatieve invloed op het signaal. Hou daar rekening mee bij de installatie en zorg om die reden ook voor extra accesspoints die zo veel mogelijk een zichtlijn hebben met de apparatuur die er mee in verbinding staat.

Image

4. Gebruik niet het default kanaal

Het ligt voor de hand bij de installatie van een router het kanaal te gebruiken dat de router zelf aangeeft. Toch is dat niet altijd verstandig wanneer er in de omgeving meer draadloze netwerken actief zijn. In het beste geval zoekt de router zelf steeds naar de optimale kanalen, maar vaak loont het de moeite periodiek het gebruik van de verschillende kanalen te analyseren. Kanaal 1, 6 en 11 zijn de beste wifi-kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Als er meerdere draadloze netwerken in de buurt zijn, is het vaak beter om over kanaal 1, 6 of 11 te zenden dan te kiezen voor een overlappend kanaal.

Wifi-kanaal aanpassen

Met een simpele app kun je gemakkelijk zien welke wifi-signalen er in je buurt zijn en op welk kanaal ze zitten. Kies de rustigste en kies die bij de instellingen van de wifi-router. Deze software kun je ook gebruiken om de signaalsterkte te controleren en te zien of de aanpassingen die je doet effect hebben.

Kijk in de gebruiksaanwijzing van je router (of Google) hoe je het kanaal op jouw router kunt instellen. Je gaat daarvoor in je browser naar het standaard IP adres van je router, en logt in met een standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna kom je in het instellingen menu waar je onder andere het kanaal kunt aanpassen.

5. Zorg voor de meest recente firmware

Iets dat vaak vergeten wordt is het bijwerken van de firmware op de router naar de meest recentste versie. Zelfs een nieuwe router heeft vers uit de doos niet altijd de meest up-to-date firmware. Een update betekent vaak een verbetering van de signaalsterkte.

6. Zet de stroombesparingsfunctie uit

Er zijn routers met een stroombesparende modus die standaard is ingeschakeld. Een kleine besparing, maar dit is funest voor je wifi-snelheid. Ga naar het configuratiemenu van de router en zoek naar instelling als ‘stroombesparing’ of ‘eco mode’ en zet dit uit.

7. Activeer de 5GHz-band

Wanneer de router de mogelijkheid biedt, vergeet de 5 GHz-band dan niet te activeren. Er komt steeds meer apparatuur met de mogelijkheid de 5GHz-band te gebruiken. Deze biedt veel meer ruimte en is bovendien nog weinig gebruikt.

Ten slotte willen we je nog meegeven dat het belangrijk is om je wifi-netwerk te beveiligen. Hiermee voorkom je ongewenste praktijken op jouw netwerk, zoals overbelasting, illegale praktijken en virus infecties.

Hulp nodig bij het instellen of updaten van je router? Wij helpen je graag! Telefonisch komen we vaak een heel eind, maar indien nodig kunnen we ook altijd een monteur langs sturen.

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via