Regelmatig word de wereld op zijn kop gezet door een heftig virus. Geen pandemie of levensbedreigende ziekte, maar een ernstig ransomware computervirus met namen zoals: WannaCry. En als je erdoor getroffen bent, dan wil je inderdaad wel een potje huilen. De internet-criminelen die achter de aanval zitten, eisen zeer hoge bedragen losgeld in bitcoins. Betaal je niet binnen 3 dagen, dan dreigen ze al je bestanden weg te gooien.

Voelt het als een ver-van-mijn-bed show? Dat is het zeker niet! Ook in Nederland zijn bedrijven getroffen. Geschat wordt dat 200.000 bedrijven wereldwijd besmet zijn, uit 120 landen. De Europese politieorganisatie Europol houdt haar hart vast wanneer vanochtend alle bedrijfscomputers worden aan gezet. En er wordt zelfs gevreesd voor een nieuwe ransomware golf… Zorg dus dat je voorbereid bent!

Wat kun je zelf doen om ransomware tegen te gaan?

Tip 1: zorg altijd dat je de nieuwste updates en patches downloadt

De makers van WannaCry hebben dankbaar gebruik gemaakt van een beveiligingslek in oude Microsoft software. Gebruikers die Windows XP of 2008 nog gebruikten zijn veelvuldig slachtoffer geworden.

Tip 2: maak regelmatig een back-up van al je bestanden, online én offline.

hallo, biedt de oplossing Back-up Online, waarmee je jouw bestanden in een uitstekend beveiligd datacenter zet.

Tip 3: beveilig al je bestanden en bedrijfssoftware met een wachtwoord.

Zowel harde schijven als data die continu in beweging is. Is er één van je medewerkers thuis of in het buitenland op de laptop aan het werk? Gebruik dan een veilige VPN-verbinding.

Tip 4: zorg voor een veilige wifi-verbinding.

Kleine ondernemers vergeten vaak hun wifi-verbinding te beveiligen. Deze staat dan nog standaard ingesteld op het wachtwoord Admin, Password123 of Wachtwoord1. Kwaadwillende mensen kunnen deze wachtwoorden Googlen en dan inbreken in je bedrijfssysteem.

Tip 5: klik nooit zomaar op linkjes in je e-mailbox.

Bekende mails zijn van de Rabobank, Ziggo, KPN of een incassobureau en bevatten een link of bijlage. Als je op de link klikt of de bijlage opent, wordt je computer besmet en krijg je een melding dat je computer is gegijzeld, totdat je losgeld betaalt.

Tip 6: bescherm de privacy van je klanten.

Dit ben je wettelijk verplicht. En als het mis gaat en je hebt persoonsgegevens gelekt, dan moet je dit melden bij de ACM. Met alle gevolgen als imagoschade van dien. Doe de Privacy Quick Scan om in te schatten of jouw bedrijf risico’s loopt.

Tip 7: Maak afspraken en train je medewerkers.

Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en je bent de klos. Zorg dat je medewerkers weten wat ze moeten doen om besmetting te voorkomen. Laat ze bijvoorbeeld deze phishing-test eens doen.

Betaal niet

Maar wat nou als je ondanks alle maatregelen toch getroffen bent? Regel 1 is: betaal niet! Betalen lijkt misschien de makkelijkste optie om je bestanden terug te krijgen, maar het is nooit een garantie dat je inderdaad alles weer terug krijgt. Het enige wat je ermee bereikt is dat je internetcriminaliteit in stand houdt.

Op websites als nomoreransom.orgdecrypter.emsisoft.com en ID-ransomware staat software die je kunt downloaden om bepaalde typen ransomeware te verwijderen. Helaas is dit maar voor een zeer beperkt aantal varianten van ransomware beschikbaar. De kans dat het lukt je bestanden te bevrijden is klein, maar natuurlijk niet onmogelijk.

Onze medewerkers helpen je graag met een veilige VPN verbinding, periodieke automatische back-up of met onze beveiligingssoftware. Neem contact met ons op via 088 – 25 50 100 of per e-mail.