VoIP biedt bedrijven talloze voordelen, van voordeliger bellen tot ongekende flexibiliteit. Toch is nog niet iedereen overgestapt! Dit is voor een deel te wijten aan de misverstanden die nog steeds over Hosted VoIP bestaan. Hieronder noemen we zeven van de meest voorkomende misvattingen. Na het lezen zul je inzien dat het met die nadelen van VoIP enorm meevalt.

  1. Slechte geluidskwaliteit

Veel online telefoondiensten als Skype en WhatsApp bellen hebben een slechte geluidskwaliteit. Mensen leiden daar al snel uit af dat het met VoIP niet anders zal zijn. Het tegendeel is echter waar! Dankzij de digitale technologie levert VoIP juist betere spraakkwaliteit op dan analoge verbindingen. Zolang je maar en betrouwbare internetverbinding en voldoende bandbreedte hebt.

2. Complexe en tijdrovende installatie

Het klinkt misschien intimiderend, zo’n reorganisatie van de hele technische infrastructuur van je bedrijf. Toch blijkt bij de installatie altijd weer dat het gedoe enorm meevalt. Wij leveren onze VoIP toestellen vooringesteld, dus het is Plug&Play. Ons supportteam belt je om de instellingen helemaal naar jouw wens te maken en eventueel je eigen nummer over te zetten als je die wilt meenemen. Daarna kun je meteen bellen en gebeld worden! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een nieuw nummer

3. Exclusief bruikbaar op de PC

In de begintijd van de online telefoongesprekken was de PC vaak het gebruikte apparaat. Dit is echter al lang achterhaald. Het is ook prima mogelijk om het internetsignaal naar een vast telefoontoestel te laten lopen. Op die manier kun je dus gewoon bellen met een VoIP-telefoon.

4. Onbereikbaar noodnummer

Er bestaat een fabeltje dat je met VoIP niet naar 112 kunt bellen. VoIP-telefonie biedt echter alle mogelijkheden die een analoge telefoonlijn ook biedt: of je nu naar internationale nummers of naar noodnummers wilt bellen, maakt niets uit. Alles is bereikbaar, en dus ook 112. Het is echter wel zo dat de 112-centrale je locatie bepaalt op basis van je netnummer. Als je dus belt met een 088-nummer of besluit een ander netnummer te nemen dan waar je oorspronkelijk gevestigd bent, dan moet je dit duidelijk aangeven wanneer je het noodnummer belt.

5. Verlies van telefoonnummer

Ook als je overstapt naar een VoIP-provider, kun je gewoon je vaste telefoonnummer behouden. Net als wanneer je met analoge telefonie overstapt naar een andere provider. Het is zelfs verplicht om de mogelijkheid van nummerbehoud aan te bieden!

6. Hoge prijzen

VoIP gebruikt modernere technologie dan analoge telefonie, maar dat betekent niet dat het duurder is. De overstap kost natuurlijk iets omdat je soms nieuwe toestellen aan moet schaffen. Je bespaart vervolgens echter zo veel op de maandelijkse kosten en vooral internationale telefoongesprekken, dat je de investering na gemiddeld een jaar als hebt terugverdiend.

7. Nog in de kinderschoenen

VoIP is geen nieuw idee: de technologie bestaat al sinds 1990. Inmiddels heeft het een enorme groei meegemaakt en heeft de technologie echt volwassen kunnen worden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor allerlei ‘kinderziektes’ wanneer je overstapt naar VoIP-telefonie. Sterker nog, 55% van de MKB in Nederland gebruikt het al!

Heb je je door één van bovenstaande misverstanden van een overstap af laten houden? Dan zul je blij zijn om te horen dat je je om die problemen geen zorgen hoeft te maken. Neem vooral contact met ons op als je nog verdere vragen hebt: bij hallo, bespreken we graag hoe VoIP ook jouw onderneming vooruit kan helpen.