Digitale beveiliging staat geregeld in de spotlights. Afgelopen week nog, toen een groot datalek van een leasemaatschappij gemeld werd bij de ACM. Onschuldig op het eerste gezicht, tot je bedenkt dat namen, adressen, leasecontracten en zelfs bekeuringen van minstens 180.000 leaserijders op straat liggen. Ook Meteogroup werd vorige week gehackt, toen een salesmanager de bijlage van een besmette mail opende.

Alle informatie die jouw bedrijf schade kan aan doen als ze in handen vallen van mensen buiten jouw bedrijf, is vertrouwelijk. In sommige branches zoals de gezondheidszorg, is wettelijk bepaald hoe hiermee om moet worden gegaan. Medewerkers moeten hier vaak zelfs voor tekenen. In andere branches is ‘vertrouwelijke informatie’ grijs gebied. Het kan klanteninformatie zijn, of documenten die het productieproces beschrijven.

Geen enkele ondernemer wil dat er vertrouwelijke bedrijfsinformatie wordt gelekt. Zeker niet met de meldplicht datalekken die sinds 1 januari 2016 geldt, waarbij je elk lek moet melden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Als je niet oplet, ben jij straks het volgende bedrijf dat een lek moet melden. We geven 4 tips waarmee je dit kunt voorkomen.

  1. Zorg dat je werknemers op de hoogte zijn

Meer dan 66 procent van alle datalekken zijn ontstaan door een interne fout. Vaak per ongeluk en zonder verkeerde intenties van de werknemer. Het is dus van belang dat je personeel op de hoogte is van online risico’s. Geef ze alle handvaten die ze nodig hebben en houd de informatie veilig.

Hoe je dit aanpakt, is afhankelijk van de bedrijfscultuur. Zelden is een e-mail naar het hele bedrijf voldoende. Je kunt denken aan een interactieve online training of een gezamenlijke bijeenkomst waarin je het team leert wat ze moeten weten over veiligheid. Dit kan je zelf organiseren, maar er zijn ook trainers die hierin gespecialiseerd zijn. Vergeet ook niet nieuw personeel op de hoogte te brengen. Zorg voor regelmatige opfrismomenten, zodat de aandacht niet verslapt.

  1. Beveilig gevoelige e-mails en voorkom spam

Welk e-mailprogramma gebruik jij? Veel mensen weten niet dat je e-mails kunt beveiligen door ze te versleutelen. Sommige e-mailsystemen zoals Outlook bieden dit standaard aan. Je kunt dan per bericht aangeven of je het wilt versleutelen, of dit standaard bij alle e-mails doen. Bij mailprogramma’s die dit niet aanbieden is het vaak een extra beveiliging service die je kunt afnemen.

Naast het beveiligen van uitgaande mails, is het voorkomen van spam ook belangrijk. Sommige phishing-mails zien er zo echt uit, dat je werkelijk in de verleiding komt er in te trappen. Zelf bevelen wij SpamExperts aan. Deze extra dienst voor je mailprogramma filtert alle inkomende en uitgaande mail.

Ten slotte is het verstandig een goed antivirus programma aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat jouw computer of bedrijfsnetwerk geïnfecteerd wordt door aanvallen vanaf internet. hallo, werkt samen met Kaspersky op het gebied van security. We bieden verschillende pakketten, waarmee je voor een klein bedrag per maand elke computer kunt beveiligen.

  1. Voer updates meteen uit

Niemand vindt het leuk om minuten lang te moeten wachten tot je computer klaar is met het installeren van updates. Neem toch die tijd ervoor. De laatste gevallen van ransomware maakten gebruik van fouten in Windows die al opgelost waren in de updates die op dat moment beschikbaar waren. Ook andere software op je PC dienen bijgewerkt te worden. Denk aan Chrome, MS Office, Flash etc.

  1. Maak regelmatig een back-up

Stel dat het ondanks alle maatregelen toch fout gaat. Je bedrijf is besmet en bestanden versleuteld, waardoor je er niet meer bij kunt. Dan is er nog geen man overboord, zolang je maar een goede back-up hebt. Je kunt ervoor kiezen om dagelijks, wekelijks of maandelijks een automatische back-up te maken naar een veilige server.

Met Back-up online huur je als het ware een stukje serverruimte zo groot als nodig. Het maken van een back-up is hiermee gemakkelijker dan ooit. Geen gedoe meer met tapes of externe harde schijven, maar je bestanden altijd veilig en automatisch opgeslagen in de cloud.

Wil je meer weten over digitale beveiliging? Je kunt alles vragen aan onze security specialist, bereikbaar via 088 – 25 50 100 

Interessante links

7 tips om jouw WiFi netwerk te verbeteren
Heb jij een betere beveiliging nodig?