Tussen Kerst en Oud en Nieuw er even tussenuit? Ben je dan ook volledig out-of-office? Als jij je laptop op het werk achterlaat en je smartphone deze periode uitzet,  dan ben je echt één van de weinigen. De meeste mensen willen toch nog even snel e-mails checken, het nieuws bijhouden en vrienden en familie leuke kerstwensen doorsturen. De smartphone gaat sowieso nooit meer uit. Wil je veilig op pad, lees dan hier onze security tips hoe je veilig kunt internetten thuis en buiten je kantoor.

Security tips voordat je vakantie neemt:

 1. Maak een back-up van je bestanden
  Het zou maar net gebeuren dat je bestanden tijdens je vakantie verstoord raken of dat belangrijke date verloren gaan. Neem het zekere van het onzekere door een reservekopie te maken van je documenten, instellingen en programma’s op je computer of een server. Niet alleen heb je je bestanden hiermee dubbel opgeslagen en kun je het makkelijk herstellen als er wat mis gaat, maar verklein je ook risico’s zoals malware, ransomware en storingen in je hardware.
 2. Wachtwoorden aanpassen
  Uit gewoonte en gemak kiezen we er vaak voor om hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar manieren om inloggegevens te hacken voor malafide doeleinden.
  Het wordt aanbevolen om wachtwoorden te bedenken met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Dat is soms lastig te onthouden, maar een wachtzin is makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken voor cybercriminelen. jezelf makkelijk te onthouden. Door je wachtzinnen een paar keer per jaar aan te passen, verklein je hackrisico’s,
 3. Installeer een VPN-verbinding
  Een VPN (Virtual Private Network) is een soort privé netwerk binnen een groter netwerk. Deze VPN zorgt ervoor dat je verbinding kunt maken met het interne netwerk alsof je met je laptop of tablet op kantoor bent. Het is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je wordt gehackt. Ook als je een openbare wifi gebruikt. De VPN-verbinding versleuteld de data die je deelt met alle verbonden netwerken.
 4. Versleutel je apparaten
  Neem je je laptop mee? Zorg dat je laptop is versleuteld voor je vertrekt. Mocht je laptop gestolen worden of kwijtraken, dan kunnen je gegevens op je laptop in ieder geval niet worden bekeken. Dit is eigenlijk ook een verstandige tip voor thuis. Wanneer je de gegevens op je laptop versleutelt, worden ze gecodeerd oftewel beveiligd zodat anderen niet zomaar toegang krijgen. Dit is zowel voor Windows als voor Mac gratis mogelijk.
 5. Beveilig je laptop
  Zorg dat de Windows firewall aan staat. Deze firewall-technologie zorgt ervoor dat hackers niet eenvoudig toegang krijgen tot je persoonlijk data. Nog veiliger is het om MFA te gebruiken; Multi-factor authenticatie.
 6. Beveilig je telefoon
  Naast laptop beveiliging is het ook verstandig om je telefoon goed te beveiligen door middel van een code of vingerafdruk. Zeker als je gebruik maakt van Multi-factor authenticatie is het essentieel dat je telefoon beveiligd is.
 7. Waar kijken hackers naar?
  Met deze Security tips ben je hackers altijd een stap voor: hallo, Security diensten
 8. Check je bluetooth instellingen
  Zorg dat je bluetooth instellingen op “verborgen” staan. Maak je toch geen gebruik van bluetooth dan is het beter om deze helemaal uit te zetten. Cybercriminelen zijn namelijk in staat om via hun eigen bluetooth apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. En dat is makkelijk als jouw bluetooth aan staat! Ze kunnen je alleen hacken als je (per ongeluk) de verbinding goedkeurt. Ook moet de cybercrimineel in jouw beurt zijn (10 meter). Drukke plekken zoals vliegvelden en terrassen zijn dan ook een risico.
 9. Update voor je vertrekt
  We adviseren altijd om regelmatig je telefoon, laptop, tablet etc. te updaten, zodat je altijd met de meest recente versies werkt. Ook voor de vakantie, dus update voor je vertrekt.

Security tips tijdens de kerstvakantie:

 1. Niet elk Wifi-netwerk is betrouwbaar
  Gebruik nooit een openbare wifi zonder VPN-verbinding. Als je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken of hotspots is het voor anderen erg makkelijk om toegang te krijgen tot jouw device. Wie er een beetje verstand van heeft kan zo alle informatie op jouw telefoon, laptop of tablet inzien. Ons advies is dan ook om nooit gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk. Gebruik liever je databundel en een 3G, 4G of 5G verbinding. Gratis verbinding is de belangrijkste reden om een openbaar wifi-punt te gebruiken, maar de meeste handelingen (zoals het lezen van je e-mail) kosten niet zoveel data. Werkt je mobiele data niet in het buitenland? Check je APN instellingen. Dit moet je doen.
 2. Gebruik Apps als je informatie wilt versturen
  Apps zoals Instagram, Facebook of internetbankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Dit houdt in dat de gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld zijn. Voor cybercriminelen is het op die manier niet mogelijk om je gegevens in te zien. Gebruik daarom zoveel mogelijk apps in plaats van in te loggen via een website.
 3. Controleer je browser
  Maak je gebruik van websites? Controleer dan of de website veilig is. Dit kun je controleren door te kijken of er een slotje verschijnt in de adresbalk van de browser. Is het slotje rood gekleurd of ontbreekt het slotje helemaal? Verlaat dan direct de website!
 4. Let op je omgeving
  Pas op voor gluurders. Soms kun je zo opgaan in je online werkzaamheden dat je niet door hebt dat iemand meekijkt. Deze gluurders vindt je op vliegvelden, hotels, bars, restaurants, eigenlijk overal wel.
 5. Zorg dat je telefoon of laptop vindbaar is
  Installeer op Android toestellen ‘Find my droid’ en op Iphone/Ipad ‘Find my Iphone/Ipad. Je kunt hiermee op afstand je toestel ontgrendelen en wissen. Daarnaast kun je ook zien waar je toestel ongeveer is.
 6. Gebruik nooit, maar dan ook nooit een openbare computer!
  Gebruik maken van een openbare computer is 100% onveilig. Zo kan er een keylogger geïnstalleerd zijn die al jouw toetsaanslagen opslaat. Ook is het niet verstandig om oplaadkabels, USB-sticks of andere accessoires te gebruiken waarvan je niet weet waarvan ze afkomstig zijn. Ook deze kunnen namelijk zijn geïnfecteerd!
 7. Pas op met social media
  Om jezelf te beschermen tegen inbraakgevaar kun je beter niet op social media showen dat je op vakantie bent. Daarnaast kun je via sms of email misleidt worden door cybercriminelen die informatie van jouw social media gebruiken om je via e-mail of sms op te lichten. Dit heet social engineering. Een andere handige tip is stel een MFA (Multi-Factor Authentication) in. Met een wachtwoord alleen ben je (nog) niet goed beveiligd. Door ook een MFA in te stellen voor je social media kanalen, maak je het cybercriminelen lastiger op je te hacken.

Klaar?

Ben je helemaal veilig? Dan wensen we je een hele fijne kerstvakantie!

Meer weten?

Out-of-Office

Vergeet 'm niet in te stellen!

Phishing test

Wie klikt er in jouw organisatie?

Nog meer tips!

Maak het hackers moeilijk

Nog meer tips!

Lees hier hoe je het hackers
nog moeilijker kan maken