Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Ga je tijdens de feestdagen er even tussenuit? Ben je dan ook helemaal offline? Als je je laptop op het werk laat en je smartphone compleet uitzet, hoor je echt bij de weinigen. Het blijkt moeilijk om volledig offline te gaan. De meeste mensen willen toch nog even snel e-mails checken, het nieuws bijhouden en kerstwensen sturen naar vrienden en familie. De smartphone gaat eigenlijk nooit meer uit.
Wil je veilig op pad? Hier zijn onze tips om veilig te blijven internetten, zowel thuis als buiten je kantoor:
(klik op de tip voor meer info)
1. Maak een back-up van je bestanden
3. Installeer een VPN-verbinding
Stel je voor dat je bestanden tijdens je vakantie beschadigd raken of dat belangrijke gegevens verloren gaan. Om dit te voorkomen, is het slim om voor je op vakantie gaat een back-up te maken van je documenten, instellingen en programma’s op je computer of een server. Zo heb je altijd een kopie achter de hand en kun je alles eenvoudig herstellen als er iets misgaat. Bovendien verklein je hiermee de risico’s van malware, ransomware en hardwarestoringen.
Het is altijd fijn om met een gerust hart op vakantie te gaan, wetende dat je belangrijke gegevens veilig zijn. Een back-up maken kost maar even tijd en kan je veel zorgen besparen. Zo kun je optimaal genieten van je vakantie!
Het is begrijpelijk dat we vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken omdat het makkelijk is. Maar helaas proberen cybercriminelen altijd onze inloggegevens te stelen voor slechte doeleinden. Daarom is het belangrijk om sterke wachtwoorden te maken. Een sterk wachtwoord bevat een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Dit soort wachtwoorden zijn moeilijker te raden of te kraken.
Toch kan het lastig zijn om zulke wachtwoorden te onthouden. Daarom is het een goed idee om wachtzinnen te gebruiken. Een wachtzin is een reeks woorden die samen een zin vormen, zoals “MijnHondLust3Appels!”. Deze zijn makkelijker te onthouden en nog steeds moeilijk te kraken.
Vergeet niet om je wachtzinnen een paar keer per jaar te veranderen. Dit verkleint de kans dat iemand toegang krijgt tot je accounts. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je gegevens beter beschermen tegen hackers.
Een VPN (Virtual Private Network) is een soort privé netwerk binnen een groter netwerk. Met een VPN kun je verbinding maken met het interne netwerk van je werk, alsof je met je laptop of tablet op kantoor bent. Dit is handig en veilig, vooral als je op afstand werkt.
Een VPN is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je wordt gehackt, zelfs als je een openbare wifi gebruikt. Openbare wifi-netwerken, zoals die in cafés of op luchthavens, zijn vaak minder veilig. Cybercriminelen kunnen proberen je gegevens te onderscheppen. Maar met een VPN wordt je internetverbinding versleuteld. Dit betekent dat de data die je verstuurt en ontvangt, onleesbaar is voor anderen.
Door een VPN te gebruiken, bescherm je je persoonlijke en werkgerelateerde informatie. Het is een slimme manier om veilig online te blijven, waar je ook bent. Vergeet niet om je VPN regelmatig te gebruiken, vooral als je verbinding maakt met onbekende of openbare netwerken.
Neem je je laptop mee? Zorg ervoor dat je laptop is versleuteld voordat je vertrekt. Mocht je laptop gestolen worden of kwijtraken, dan kunnen je gegevens niet zomaar bekeken worden. Dit is een slimme manier om je informatie te beschermen, zowel op reis als thuis.
Versleuteling betekent dat je gegevens worden gecodeerd, oftewel beveiligd, zodat anderen er niet zomaar bij kunnen. Dit is zowel voor Windows als voor Mac gratis mogelijk. Door je laptop te versleutelen, zorg je ervoor dat je persoonlijke en werkgerelateerde informatie veilig blijft, zelfs als je apparaat in verkeerde handen valt.
Zorg ervoor dat de Windows firewall aan staat. Deze firewall-technologie helpt voorkomen dat hackers eenvoudig toegang krijgen tot je persoonlijke data. Het is een belangrijke beveiligingsmaatregel die je computer beschermt tegen ongewenste toegang.
Een firewall werkt als een schild tussen je computer en het internet. Het controleert het inkomende en uitgaande verkeer en blokkeert verdachte activiteiten. Dit maakt het moeilijker voor hackers om je systeem binnen te dringen.
Nog veiliger is het om multifactorauthenticatie (MFA) te gebruiken. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord ook een tweede verificatiemethode te vragen, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor hackers bijna onmogelijk om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord weten.
Door zowel de Windows firewall aan te zetten als MFA te gebruiken, kun je je gegevens nog beter beschermen. Het kost maar een paar minuten om deze instellingen te controleren en aan te passen, maar het kan je veel problemen besparen.
Naast het beveiligen van je laptop is het ook verstandig om je telefoon goed te beveiligen. Dit kun je doen door een toegangscode of vingerafdruk in te stellen. Dit zorgt ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je telefoon en de gegevens daarop.
Het is vooral belangrijk om je telefoon te beveiligen als je gebruik maakt van multifactorauthenticatie (MFA). MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord ook een tweede verificatiemethode te vragen, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Als je telefoon goed beveiligd is, kunnen anderen niet zomaar toegang krijgen tot deze codes en daarmee tot je accounts.
Door je telefoon te beveiligen met een code of vingerafdruk, bescherm je niet alleen je persoonlijke gegevens, maar ook de toegang tot belangrijke accounts en informatie. Het kost maar een paar minuten om deze instellingen in te stellen, maar het kan je veel problemen besparen.
Om te voorkomen dat je gegevens of toegang verliest is het handig om te weten waar hackers naar op zoek zijn. Hackers zoeken naar verschillende dingen, afhankelijk van hun doelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zaken waar hackers naar op zoek zijn:
Persoonlijke informatie: Dit kan namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers omvatten. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.
Financiële gegevens: Bankrekeningnummers, creditcardgegevens en inloggegevens voor online bankieren zijn zeer waardevol voor hackers.
Inloggegevens: Gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende accounts, zoals e-mail, sociale media en bedrijfsnetwerken.
Bedrijfsinformatie: Dit kan vertrouwelijke bedrijfsgegevens, klantendatabases en intellectueel eigendom omvatten.
Netwerktoegang: Hackers proberen vaak toegang te krijgen tot netwerken om verdere aanvallen uit te voeren of om toegang te krijgen tot meer gevoelige informatie.
Met deze Security tips ben je hackers altijd een stap voor: Hallo security checklist
Zet je bluetooth-instellingen op “verborgen”. Gebruik je geen bluetooth? Zet het dan helemaal uit. Dit helpt om je apparaat te beschermen tegen cybercriminelen die via hun eigen bluetooth-apparaat verbinding proberen te maken met jouw apparaat.
Als je bluetooth aanstaat, kunnen hackers proberen verbinding te maken. Ze kunnen je alleen hacken als je per ongeluk de verbinding goedkeurt en als ze binnen 10 meter van je zijn. Daarom zijn drukke plekken zoals vliegvelden en terrassen extra risicovol.
Door je bluetooth-instellingen op “verborgen” te zetten of bluetooth helemaal uit te schakelen als je het niet gebruikt, verklein je de kans dat iemand ongewenst toegang krijgt tot je apparaat. Het is een eenvoudige stap die je veel zorgen kan besparen.
Het is altijd een goed idee om je telefoon, laptop, tablet en andere apparaten regelmatig te updaten. Door je apparaten up-to-date te houden, zorg je ervoor dat je altijd met de nieuwste en veiligste versies werkt. Dit is belangrijk om je gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat je apparaten soepel blijven werken.
Dit geldt ook als je op vakantie gaat. Vergeet niet om je apparaten te updaten voordat je vertrekt. Zo ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je vakantie. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen die je beschermen tegen nieuwe bedreigingen. Door je apparaten te updaten, verklein je de kans op problemen terwijl je weg bent.
Neem even de tijd om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor je telefoon, laptop, tablet en andere apparaten. Het kost maar een paar minuten, maar het kan je veel zorgen besparen. Zo kun je met een gerust hart op reis!
Gebruik nooit een openbare wifi zonder VPN-verbinding. Als je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken of hotspots, kunnen anderen gemakkelijk toegang krijgen tot jouw apparaat. Mensen met wat technische kennis kunnen dan al jouw informatie op je telefoon, laptop of tablet bekijken. Ons advies is om geen gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Gebruik liever je databundel en een 3G, 4G of 5G verbinding. Hoewel gratis wifi aantrekkelijk is, kosten de meeste handelingen, zoals het lezen van je e-mail, niet veel data.
Werkt je mobiele data niet in het buitenland? Check je APN instellingen. Dit moet je doen.
Apps zoals Instagram, Facebook of internetbankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Dit houdt in dat de gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld zijn. Voor cybercriminelen is het op die manier niet mogelijk om je gegevens in te zien. Gebruik daarom zoveel mogelijk apps in plaats van in te loggen via een website.
Maak je gebruik van websites? Controleer dan of de website veilig is. Dit kun je controleren door te kijken of er een slotje verschijnt in de adresbalk van de browser. Is het slotje rood gekleurd of ontbreekt het slotje helemaal? Verlaat dan direct de website!
Pas op voor gluurders. Soms kun je zo opgaan in je online werkzaamheden dat je niet door hebt dat iemand meekijkt. Deze gluurders vindt je op vliegvelden, hotels, bars, restaurants, eigenlijk overal wel.
Installeer op Android toestellen ‘Find my droid’ en op Iphone/Ipad ‘Find my Iphone/Ipad. Je kunt hiermee op afstand je toestel ontgrendelen en wissen. Daarnaast kun je ook zien waar je toestel ongeveer is.
Gebruik maken van een openbare computer is 100% onveilig. Zo kan er een keylogger geïnstalleerd zijn die al jouw toetsaanslagen opslaat. Ook is het niet verstandig om oplaadkabels, USB-sticks of andere accessoires te gebruiken waarvan je niet weet waarvan ze afkomstig zijn. Ook deze kunnen namelijk zijn geïnfecteerd!
Om jezelf te beschermen tegen inbraakgevaar kun je beter niet op social media showen dat je op vakantie bent. Daarnaast kun je via sms of email misleidt worden door cybercriminelen die informatie van jouw social media gebruiken om je via e-mail of sms op te lichten. Dit heet social engineering. Een andere handige tip is om MFA (multifactorauthenticatie) in te stellen. Met een wachtwoord alleen ben je (nog) niet goed beveiligd. Door ook een MFA in te stellen voor je social media kanalen, maak je het cybercriminelen lastiger om je te hacken.
Ben je helemaal veilig? Dan wensen we je een hele fijne kerstvakantie!
Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.
Over de auteur
Contentmanager
Mijn Hallo
Een compleet overzicht van al je diensten onder 1 dak
Populaire producten
Kennis
Wij zijn Hallo
Locaties
Aanmelden
Support
© 2025 - Alle rechten voorbehouden