Blog1 augustus 2022

14 security tips voordat je met vakantie gaat

Image

Het is vakantietijd! Gelukkig kunnen we er weer lekker op uit! Maar ben je ook volledig out-of-office deze zomer? Als jij je laptop thuis laat en je smartphone de hele vakantie uitzet,  dan ben je echt één van de weinigen. De meeste mensen willen toch nog even snel e-mails checken, het nieuws bijhouden en vrienden en familie leuke vakantiekiekjes doorsturen. De smartphone gaat sowieso nooit meer uit. Wil je veilig op vakantie, lees dan hier onze security tips hoe je veilig kunt internetten op je vakantieadres.

Even geen tijd om te lezen? — Je kan ook onze podcast beluisteren!

Security tips voordat je vertrekt op vakantie

1. Installeer een VPN-verbinding

Een VPN (Virtual Private Network) is een soort privé netwerk binnen een groter netwerk. Deze VPN zorgt ervoor dat je verbinding kunt maken met het interne netwerk alsof je met je laptop of tablet op kantoor bent. Het is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je wordt gehackt. Ook als je een openbare wifi gebruikt. De VPN-verbinding versleuteld de data die je deelt met alle verbonden netwerken.

2. Versleutel je apparaten

Neem je je laptop mee op vakantie? Zorg dat je laptop is versleuteld voor je vertrekt. Mocht je laptop gestolen worden of kwijtraken, dan kunnen je gegevens op je laptop in ieder geval niet worden bekeken. Dit is ook een verstandige tip voor thuis. Wanneer je de gegevens op je laptop versleutelt, worden ze gecodeerd oftewel beveiligd zodat anderen niet zomaar toegang krijgen. Dit is zowel voor Windows als voor Mac gratis mogelijk.

3. Beveilig je laptop

Zorg dat de Windows firewall aan staat. Deze firewall-technologie zorgt ervoor dat hackers niet eenvoudig toegang krijgen tot je persoonlijk data. Nog veiliger is het om MFA te gebruiken; Multi-factor authenticatie.

4. Beveilig je telefoon

Naast laptop beveiliging is het ook verstandig om je telefoon goed te beveiligen door middel van een code of vingerafdruk. Zeker als je gebruik maakt van Multi-factor authenticatie is het essentieel dat je telefoon beveiligd is.

5. Waar kijken hackers naar?

Met deze Security tips ben je hackers altijd een stap voor: Hallo security checklist

6. Check je bluetooth instellingen

Zorg dat je bluetooth instellingen op “verborgen” staan. Maak je toch geen gebruik van bluetooth dan is het beter om deze helemaal uit te zetten. Cybercriminelen zijn namelijk in staat om via hun eigen bluetooth apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. En dat is makkelijk als jouw bluetooth aan staat! Ze kunnen je alleen hacken als je (per ongeluk) de verbinding goedkeurt. Ook moet de cybercrimineel in jouw beurt zijn (10 meter). Drukke plekken zoals vliegvelden en terrassen zijn dan ook een risico.

Update voor je vertrekt

We adviseren altijd om regelmatig je telefoon, laptop, tablet etc. te updaten, zodat je altijd met de meest recente versies werkt. Ook voor de vakantie, dus update voor je vertrekt.

Image

Ik ben gehackt? Wat nu?

Check hier hoe je kunt controleren of je bent gehackt.

Security tips tijdens je vakantie

1. Niet elk Wifi-netwerk is betrouwbaar

Gebruik nooit een openbare wifi zonder VPN-verbinding. Als je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken of hotspots is het voor anderen erg makkelijk om toegang te krijgen tot jouw device. Wie er een beetje verstand van heeft kan zo alle informatie op jouw telefoon, laptop of tablet inzien. Ons advies is dan ook om nooit gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk. Gebruik liever je databundel en een 3G, 4G of 5G verbinding. Gratis verbinding is de belangrijkste reden om een openbaar wifi-punt te gebruiken, maar de meeste handelingen (zoals het lezen van je e-mail) kosten niet zoveel data.

Werkt je mobiele data niet in het buitenland? Check je APN instellingen. Dit moet je doen

2. Gebruik Apps als je informatie wilt versturen

Apps zoals Instagram, Facebook of internetbankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Dit houdt in dat de gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld zijn. Voor cybercriminelen is het op die manier niet mogelijk om je gegevens in te zien. Gebruik daarom zoveel mogelijk apps in plaats van in te loggen via een website.

3. Controleer je browser

Maak je gebruik van websites? Controleer dan of de website veilig is. Dit kun je controleren door te kijken of er een slotje verschijnt in de adresbalk van de browser. Is het slotje rood gekleurd of ontbreekt het slotje helemaal? Verlaat dan direct de website!

4. Let op je omgeving

Pas op voor gluurders. Soms kun je zo opgaan in je online werkzaamheden dat je niet door hebt dat iemand meekijkt. Deze gluurders vindt je op vliegvelden, hotels, bars, restaurants, eigenlijk overal wel.

5. Zorg dat je telefoon of laptop vindbaar is

Installeer op Android toestellen ‘Find my Droid’ en op iPhone/iPad ‘Find my iPhone/iPad. Je kunt hiermee op afstand je toestel ontgrendelen en wissen. Daarnaast kun je ook zien waar je toestel ongeveer is.

6. Gebruik nooit, maar dan ook nooit een openbare computer!

Gebruik maken van een openbare computer is 100% onveilig. Zo kan er een keylogger geïnstalleerd zijn die al jouw toetsaanslagen opslaat. Ook is het niet verstandig om oplaadkabels, USB-sticks of andere accessoires te gebruiken waarvan je niet weet waarvan ze afkomstig zijn. Ook deze kunnen namelijk zijn geïnfecteerd!

7. Pas op met sociale media

Om jezelf te beschermen tegen inbraakgevaar kun je beter niet op social media laten zien dat je op vakantie bent. Daarnaast kun je via sms of email misleid worden door cybercriminelen die informatie van jouw social media gebruiken om je via e-mail of sms op te lichten. Dit heet social engineering.

Klaar?

Ben je helemaal veilig voor je reis? Dan wensen we je een hele fijne vakantie!

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via