“Natuurlijk werkt dat. Mits er een goede infrastructuur aan ten grondslag ligt,” vertelt Rob Buijs, CTO bij hallo, “Internet is al jarenlang onmisbaar binnen het onderwijs. Leerlingen maken volop gebruik van laptops, vaste computers en tablets. Omdat er, zeker in het middelbaar onderwijs, vaak tientallen apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het WiFi-netwerk, is het enorm belangrijk dat dit goed is opgebouwd, alleen zakelijk glasvezel volstaat niet. Het zijn immers niet alleen de leerlingen die het netwerk nodig hebben, ook elke docent heeft minimaal een pc en dat geldt ook voor de administratie die binnen elke school gehuisvest is. En dan volstaat één simpel WiFi-punt al lang niet meer.”

Van traag wifi naar turbo

In praktijk gebeurt het nogal eens dat scholen volop investeren in apparatuur, maar de infrastructuur achterwege laten. “Dan wordt er nog gestreamed op een oude DSL-lijn met een lage bandbreedte. Dat is vragen om problemen: de verbinding is vaak ontzettend traag. En dan komen wij in beeld. Samen met de systeembeheerder van de betreffende school of de automatiseringspartij waar men al zaken mee doet, zorgen we voor een perfect werkend systeem. Scholen zijn vaak ingedeeld in vleugels, waardoor er in het centrale deel een sterk signaal is, maar in de uiterste einden van de vleugels minder of zelfs helemaal geen verbinding. Dit lossen we op met een intelligent hotspot-systeem: deze hotspots stellen zelf, doordat ze onderling reageren op elkaar, de beste sterkte in. Wij zijn in staat om ze volledig te monitoren. Zo zien we bijvoorbeeld of de hotspots het meest optimaal zijn ingesteld. Maar ook hoeveel bezoekers er op enig moment gebruik maken van WiFi. Wij van hallo, bedienen dagelijks tal van scholen door heel Nederland,” aldus Rob.

Verantwoordelijkheid scholen

Met het explosief gestegen gebruik van internet, is ook de verantwoordelijkheid van scholen richting hun leerlingen gestegen. Kinderen zoeken immers alles op en stuiten dan onbedoeld op ongewenste content. Rob Buijs vertelt: “Dit betekent dat een actieve firewall, die daadwerkelijk op contentniveau meeleest, noodzakelijk is. En een gedegen virusscanner, die is uiteraard ook onmisbaar. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om WhatsApp of Facebook te blokken.” Ook is het mogelijk het leerlingen WiFi netwerk alleen tijdens schooltijden open te stellen.

Vrijblijvende én gratis test

Heb jij geen optimale internetsnelheid en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Ervaar je problemen met WiFi, maar kun je niet exact de vinger leggen op het probleem? Nodig ons vrijblijvend uit op jouw school om te bekijken wat de verbeterpunten zijn. hallo, bouwt volledige netwerken, maar is zeker ook ervaren in het leveren van specialistisch advies.

Wat is het verschil tussen een access point en een Wi-Fi versterker?
Hoe je het maximale uit je WiFi-netwerk haalt
Wi-Fi-netwerk instellen voor kleine ondernemingen