Voor elke moderne kleine onderneming, of het nu gaat om een café, winkel, restaurant of kantoor, komt er een moment waarop u uw Wi-Fi installatie serieus moet gaan nemen. In een eerder artikel hebben we uitgelegd over hoe je het meeste uit je WiFi-netwerk kunt halen. Een juist ingesteld WiFi-netwerk kan nieuwe klanten aantrekken, de productiviteit verhogen en zorgen voor algemene kostenbesparingen. 

Het opzetten van een nieuw Wi-Fi-netwerk in een klein bedrijf hoeft geen paniek te veroorzaken. Met het juiste platform kan de implementatie een fluitje van een cent zijn. Dus hoe ga je om met wat een overweldigende taak kan lijken? 

Of je nu met Ruckus werkt of niet, de onderstaande stappen leiden je door de vragen die je moet beantwoorden terwijl je je oplossing implementeert. Als je het werk op de voorgrond plaatst, bespaar je talloze uren op lange termijn. Na het lezen van dit artikel kan je zelf een Wi-Fi-netwerk instellen dat werkt voor jou en je klanten. 

Het definiëren van je vereisten

Voordat je een beslissing kunt nemen, moet je volledig inzicht hebben in je huidige stand van zaken en waar je wilt zijn: 

Technische expertise 

Het is belangrijk dat je vanaf het begin af aan begrijpt welk niveau van technische expertise je bij de hand hebt. Heb je een intern IT-team? Zo niet, ben je bereid om dit uit te besteden? Voor kleine bedrijven zonder bestaand IT-team is een partner een haalbare optie. Maar als je je bewust bent van je beperkte interne kennis, dan benadrukt het de noodzaak van een oplossing die eenvoudig te installeren en te onderhouden is.

Structuur van de ruimte

Hoeveel ruimtes/kamers moet je Wi-Fi dekken? Hoe groot zijn deze ruimtes? Zijn er architectonische uitdagingen? Bijvoorbeeld dikke stenen muren die draadloze signalen kunnen hinderen. Onze acces points bieden een betere doorvoer en dekking, met technologieën die signaaldegradatie, ruis en interferentie tegengaan die de service verstoren. Het resultaat is een betere dekking per acces point, en dus minder investering in hardware. Toch kan kennis van je locatie en architectonische uitdagingen helpen bij het plannen van je installatie. 

Investering

Hoeveel wil je investeren? Overweeg zowel je initiële investering als je lopende kosten. Door deze elementen te begrijpen ben je in staat om ervoor te zorgen dat je een systeem implementeert dat je kunt blijven onderhouden, terwijl je ook de beste optie voor je prijsklasse levert. 

Capaciteit

Capaciteit – d.w.z. de vraag en het aantal gebruikers dat gebruik gaat maken van Wi-Fi – is een essentiële factor. Als je een kantoor bent, dan kan dit heel voorspelbaar zijn – je kent de kantooruren en het aantal werknemers. Echter, als je een openbare ruimte hebt, dan moet dit verder onderzocht worden. Je hebt access points nodig die pieken in activiteit aankunnen. 

Ruckus access points kunnen 30-50% meer klanten ondersteunen dan concurrerende producten zonder prestatieverlies. Meer capaciteit per access points bespaart op het kopen van extra access points. 

Toekomstige proofing

Denk na over je toekomstige businessplannen. Je wilt niet van nul beginnen als je bedrijf draait of een grote stap zet. Moet je schalen? Wil je de technische structuur van je Wi-Fi veranderen? Met Ruckus kun je eenvoudig nieuwe access points toevoegen en ze kunnen werken met een virtuele controller, appliance-gebaseerde controller, controller-loos of via de cloud.

Gastnetwerk

Gastnetwerken ter ondersteuning van klanten en tijdelijke bezoekers zijn van onschatbare waarde voor veel kleine bedrijven. Ben je bijvoorbeeld een café op zoek naar een gratis Wi-Fi-hotspot voor klanten? Het moet eenvoudig zijn om gastnetwerken op te zetten, te beveiligen en aan te passen. Ruckus Cloud Wi-Fi maakt het beheer van gastnetwerken eenvoudig. Geen speciale programmering. Je hebt geen high-end IT-middelen nodig. 

Veiligheid

De belangrijkste overweging bij de keuze voor een oplossing is veiligheid. Je moet weten dat je gegevens, je medewerkers, je klanten en iedereen in je netwerk veilig is. Het kiezen van een systeem dat je gemoedsrust kan geven, is van het grootste belang om de nachtmerries te vermijden die veel kleine ondernemers ’s nachts hebben.

Zodra je deze elementen hebt opgeschreven, ben je in een plaats om te beginnen beslissingen te nemen. Spreek met leveranciers en zie hoe ze op elk element reageren – kunnen ze leveren wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt, binnen je budget? 

Als er eenmaal een beslissing is genomen, is het tijd om je Wi-Fi-netwerk in te stellen!

Wi-Fi-netwerk instellen

Het instellen varieert sterk afhankelijk van elk specifiek systeem. Sommige systemen zijn ingewikkelder waardoor je het gevoel kan hebben dat je een team van ontwikkelaars nodig hebt. Dit komt vaak voor bij kleine bedrijven die misschien niet het budget of de technische expertise hebben om dit goed te installeren. 

Andere systemen, zoals Ruckus Cloud Wi-Fi, bieden een veel eenvoudigere manier om dit op te zetten. Om dit te demonstreren hebben we de 5 stappen hieronder beschreven: 

  1. Activeren – maak en activeer je Ruckus Cloud account en bepaal een veilig wachtwoord 
  2. Set Up – Binnen Ruckus Cloud definieert je je “locaties” – dit kan een kantoorlocatie, locatie of afdeling zijn. 
  3. Maak een SSID aan – definieer het netwerk en wachtwoord, en voeg indien nodig een gastnetwerk toe. 
  4. Access points toevoegen – klik op ‘Add AP’ in het dashboard en voer de nodige gegevens in 
  5. Sluit access points aan – Sluit het access point aan en wacht 5-10 minuten. 

Eenvoudig! Voor veel bedrijven kun je de installatie binnen enkele uren voltooien. Op die manier kun je teruggaan naar het runnen van je bedrijf, in plaats van met je handen in het haar te zitten over complicaties. En….. als je toch een probleem krijgt, dan staan wij altijd klaar om je te helpen. 

Het beheer

Zoals bij elk netwerk is het essentieel dat je over een procedure beschikt om de prestaties te controleren. Als je vastgelopen bent met een betrouwbare provider, zouden problemen zeldzaamheid moeten zijn. Zelfs zelden downtime kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf. 

Het is belangrijk dat je duidelijk begrijpt hoe je je netwerk gaat monitoren en wie dit gaat doen. 

Afhankelijk van je investeringsniveau kun je overwegen om een extern bureau je netwerk te laten monitoren. Ze kunnen vaak 24 uur per dag bij de hand zijn, wat betekent dat je zich geen zorgen hoeft te maken als er ’s nachts iets gebeurt, en dat het mogelijk is opgelost nog voordat klanten ’s ochtends aankomen. 

Als je intern gaat, moet je ervoor zorgen dat je waarschuwingen hebt ingesteld en dat je een team hebt dat duidelijk begrijpt wat je moet doen als er zich een probleem voordoet. Met wie nemen ze contact op? Welke informatie hebben ze nodig? 

Ruckus Cloud Wi-Fi heeft een dashboard en app, wat betekent dat het bijhouden van de netwerkprestaties eenvoudig wordt gemaakt – ongeacht het niveau van de technische expertise waarover je beschikt. 

En dat is het! Een Wi-Fi-netwerk instellen voor je bedrijf is een grote stap en het kost tijd om de juiste aanpak en lay-out te kiezen. Dat gezegd hebbende, met oplossingen zoals Cloud Wi-Fi kan een enorme hoeveelheid stress worden weggenomen, waardoor het proces wordt versneld en je verzekerd bent van een consistente, hoogwaardige Wi-Fi-verbinding voor je hele bedrijf. Denk ook nog aan je zakelijk internet

Hulp nodig bij het instellen van je Wi-Fi-netwerk? Onze specialist kijkt graag met je mee. Bel even met ons via 088 – 255 0 100 of stuur een mail naar info@hallo.eu