Door de berichtgeving van KPN om te stoppen met ISDN is de interesse om te bellen via een IP-lijn – ook wel VoIP (Voice over IP) genoemd – toegenomen. Echter, wat is VoIP? De grootste misvatting die Laslo Zijlstra, technisch consultant bij hallo, op dagelijkse basis hoort, is dat dit hetzelfde is als internetbellen. Dat klopt niet. Er zit een groot verschil tussen internetbellen en Hosted VoIP en dat zit in de kwaliteit en de garanties. Laslo legt het uit.

Mijn tripje naar Frankrijk

Je kunt VoIP vergelijken met wegen in Frankrijk. In Frankrijk kan je gratis over een goed wegdek rijden. Echter kom je op een gegeven moment voor de keuze te staan; ga ik via de Route du Soleil of rij ik via de Route Nationale. De Route du Soleil is een betaalde dienst. Rijden via deze tolweg houdt in dat het wegdek prima in orde is, dat de toiletten langs de weg acceptabel zijn en dat je minimaal last hebt van files. Daarnaast heb je ook nog eens de snelste route naar je eindbestemming.

De Route Nationale is een mooie route langs pittoreske dorpjes en wegen. De kans dat je 120 kilometer per uur kunt rijden op deze wegen is klein, er zijn veel haarspeldbochten en de wegen zijn smal. Je begint je af te vragen of je niet beter over de Route du Soleil had kunnen gaan. Na 7 uur op deze pittoreske wegen te hebben gereden, ben je nog steeds maar op de helft van je reis. De kwaliteit van je welbehagen begin behoorlijk af te nemen en je kinderen beginnen zich te vervelen. Daar ga je dan, op zoek naar de kortste route naar de tolweg.