Het internet is een jungle. Vol met ongenode gasten die loeren op een kans om binnen te dringen in jouw systeem. Maar dat wist je natuurlijk allang. Beschermen tegen deze bedreiging kan op verschillende manieren. VPN is één van de veiligste gereedschappen om jouw systemen en communicatie te beveiligen.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel Virtueel Privé Netwerk. Virtueel, omdat het gebruik maakt van bestaande netwerken. Privé omdat de toegang beperkt is. Netwerk, omdat het verschillende locaties aan elkaar koppelt. Het resultaat? Je koppelt diverse locaties veilig tot een eigen, veilig netwerk. En dát tegen lage kosten.

VPN is veelzijdig

Bij VPN denk je mischien niet direct aan het MKB. VPN’s worden veel gebruikt door grotere bedrijven – dat is waar. Maar kijk eens naar een branche onder onze klantengroep: de winkeliers. De huidige kassasystemen in de retail zijn, vaak zonder dat de winkeliers zich ervan bewust zijn, ook voorzien van IP-VPN. Als je het überhaupt nog kassa’s kunt noemen: complete pc-systemen dát zou een betere benaming zijn. Deze systemen, die centraal worden beheerd, geven immers alles door: voorraden, omzetten, aantallen en interne informatie. Dat soort gegevens wil je binnenshuis houden. Het antwoord? Een veilige VPN.

VPN is veilig

Thuiswerkers? Sales-mensen? Zij hebben met VPN onderweg of thuis volledige veilige toegang tot de systemen op kantoor. Via een VPN-cliënt op hun computer of mobiel device is het contact binnen een mum van tijd gelegd. Zo printen zij bijvoorbeeld op afstand en bekijken ze bestanden op de server. Een andere, veelgebruikte toepassing is het veilig gebruiken van publieke WiFi-voorzieningen. Als je het verkeer over een VPN laat lopen is al je communicatie versleuteld. Hoe zit het met jou veiligheid?

VPN is veelbelovend

In principe is VPN een versleuteling van data, dit zetten we in door installatie op de routers (hardware) of we leggen het over de internetverbinding heen (software). Elke oplossing is mogelijk. En wat de beste is hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeur en bedrijfssituatie.

VPN is vet

Oké, we geven het toe. Dat klinkt misschien een beetje populair. Maar leuk is het wel, want VPN is niet meer weg te denken uit onze samenleving. En dat brengt ons op de laatste vraag: wat zijn de mogelijkheden voor jouw organisatie? Zijn er thuiswerkers die toegang tot kantoor nodig hebben? Of zijn er meerdere locaties die onderling moeten communiceren? Zijn je mensen vaak onderweg en maken zij dan gebruik van publieke WiFi? Jij weet zeker dat alle bedrijfsgegevens, as we speak, volledig veilig over internet gaan? Weet je zeker dat er voor jouw bedrijf geen gevaren zijn te vrezen vanuit de ondoordringbare jungle? Kortom, veiligheid is erg belangrijk.