Sneller internet is vaak niet goedkoop, en als het dan ook nog eens langzaam werkt, kan dat goed frustrerend zijn. Je hebt immers helemaal geen zin om dure pakketten aan te schaffen of de huidige snelheid is het snelste, je wilt gewoon een verbinding die fatsoenlijk werkt! Gelukkig is het vaak mogelijk om de prestaties van je internet te verbeteren zonder dat je daar meteen meer geld aan uit hoeft te geven. De volgende tips helpen je om het surfen minder frustrerend te maken, zonder dat het je een cent kost.

Scan regelmatig op virussen en spyware

Kwaadwillende programma’s op je computer zijn niet alleen desastreus voor je privacy en je beveiliging, ze zorgen er ook nog eens voor dat je internet een stuk langzamer wordt. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld langs allerlei proxyservers sturen, wat je snelheid omlaag haalt. Zorg dus dat je een goede next generation firewall hebt en scan regelmatig om nieuwe bedreigingen te verwijderen. Gebruik daarbij overigens hoogstens één firewall en één antivirusprogramma, want een dubbele beveiliging is lang niet altijd veiliger. Integendeel: conflicterende software kan het bedreigingen juist makkelijker maken om je computer binnen te dringen!

Kies een betere browser

Internet Explorer mag dan standaard op je computer zitten, dat wil niet zeggen dat het ook de beste keus is. Firefox kan met de juiste add-ons een stuk sneller zijn, en Chrome gebruikt de minste systeemruimte op je computer, wat de snelheid eveneens ten goede kan komen.

Wees wel voorzichtig met de add-ons die je neemt: ze kunnen je ook juist vertragen. Als je vermoed dat niet al je add-ons even behulpzaam zijn, kun je ze ook eens allemaal uitschakelen en ze vervolgens één voor één weer aanzetten. Heeft er eentje een significant slechte invloed op je internetsnelheid? Dan laat je die simpelweg uit staan!

Caches hebben hun nut

Als je niet veel ruimte op je harde schijf hebt, kan het misschien een goed idee lijken om je browsercache regelmatig op te schonen. Op die manier hou je immers meer geheugen over en zie je altijd gegarandeerd de nieuwste versie van webpagina’s. Het heeft echter ook hun nadeel: zonder een cache zul je steeds opnieuw dezelfde webpagina’s moeten downloaden, wat voor flinke vertraging kan zorgen. Een redelijk cache kan je internetprestaties dus verbeteren.

sneller internet

Verander van wifikanaal

De meeste routers hebben meerdere kanalen beschikbaar, en het kan nuttig zijn om van kanaal te wisselen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je verbinding verstoord raakt door de wifi van je buren. 7 tips voor het verbeteren van je WiFi. Eventueel kun je de router ook dichter bij je computer zetten – of je kunt zelfs overwegen om voor een bekabelde verbinding te kiezen, waarmee je aanmerkelijk minder storingen zult hebben en dus sneller internet.

Schoon je harde schijf op

Verwijder programma’s die je niet gebruikt: de processen blijven mogelijk ook lopen terwijl je de programma’s al gesloten hebt, waardoor je algemene snelheid ernstig afneemt. Gebruik ook de gratis tools van Windows waarmee je meer harde schijfruimte vrij kunt maken – die software is er niet voor niets! Alles voor sneller internet. Denk er ten slotte aan om je computer regelmatig uit te zetten. Slaapstand schakelt de processen niet uit, en hoe meer processen er op je computer in werking zijn, hoe langzamer hij wordt!

Doe een snelheidstest

Als je zakelijk internet ondanks al deze maatregelen traag blijft, is het verstandig om een snelheidstest te doen en contact op te nemen met je provider. Als de fout bij hun netwerk ligt, zijn zij immers de enige die er iets aan kunnen doen! Vaak kan de traagheid in zo’n geval ook verholpen worden door het modem of zelfs de bekabeling te vervangen.

We hopen dat we je vraag “Ik wil sneller internet” hebben beantwoord, mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact met ons op, of kijk hier of we sneller internet bij jou kunnen leveren.

Geen glasvezel? Maar is glasvezel wel altijd beter?

Overstappen op glasvezel
4 redenen waarom ondernemingen voor glasvezel moeten kiezen