Scholen zijn huiverig voor het gebruik van videobeldienst Zoom, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs 997 Nederlandse basis- en middelbare scholen. Een derde van de ondervraagde scholen verbiedt docenten om videobeldienst Zoom te gebruiken. Een goed alternatief voor Zoom is Microsoft Teams!

Microsoft Teams

Als je op het werk al Microsoft Office 365 gebruikt, heb je al toegang tot Microsoft Teams, een platform voor chatten, videoconferenties en audiogesprekken. Zoals je misschien wel weet, kan Microsoft Teams volledig worden geïntegreerd met Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Maar ook met andere Office-apps voor naadloos presenteren en bestanden delen. Teams doet denken aan een ander bekend programma genaamd Slack, je kunt privé of via specifieke kanalen met teamleden praten en je kunt de aandacht vestigen op de hele groep of alleen een persoon met de zogenaamde ‘mention’ functie.

Je kunt videochatten met maximaal 250 mensen tegelijk met Teams, of live presenteren aan maximaal 10.000 mensen. Deel vergaderagenda’s voorafgaand aan een conferentie, nodig externe gasten uit om deel te nemen aan een vergadering en krijg toegang tot eerdere opnames en notities van vergaderingen. Vergaderingen kunnen worden gepland in de Teams-app of via Outlook.

Door het thuiswerken op grote schaal werd de security ook steeds belangrijker. Microsoft is daar transparant over. Gegevens van de gebruiker worden niet opgeslagen of gebruikt om advertenties weer te geven. Daarnaast worden alle gegevens verwijdert nadat je abonnement is opgezegd.

Zoom

De Zoom app werkt op Android, iOS, PC en Mac. De app is gratis tot 100 gebruikers maar het is ook mogelijk om de app betaald te gebruiken. Aanmelden bij Zoom is gratis, je kunt handmatig een account maken met een e-mail of je kunt inloggen met Google of Facebook.

Als je Zoom gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met de beveiligingsproblemen. Deze zijn aan het licht zijn gekomen tijdens de snelle toename in het gebruik door het coronavirus. Privacy-experts hebben hun bezorgdheid geuit over de privacy risico’s en hack kwetsbaarheden van de videoconferentiesoftware. Zo ook over zoombombing (waar ongenode deelnemers inbraken en vergaderingen verstoren). Het wordt veel bedrijven dan ook aangeraden Zoom niet langer te gebruiken.

 Veiligheidsexperts raden Microsoft Teams aan als alternatief voor Zoom. Als bedrijf kun je het niet permitteren lekken of hacks te veroorzaken.