Je herkent het vast wel: je bent aan het WhatsAppen en je toestel begint te haperen. Of je krijgt een melding dat de opslag van je telefoon vol begint te raken. Je negeert deze melding natuurlijk en hoopt dat deze niet meer tevoorschijn komt. Helaas, je toestel begint alleen nog maar trager te worden. Toch zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen om je toestel sneller te maken. Wij geven je vier tips:

Leeg het cache geheugen van je telefoon

Gebruikt je je telefoon veel? Dan ontkom je er niet aan dat je telefoon tijdelijk gegevens opslaat. Het cache is een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot de data mogelijk te maken. Dit kunnen bestanden zijn zoals liedjes, video’s en eerder bezochte websites. Deze functie is erg handig voor wanneer je content opnieuw wilt bekijken. Zo hoeft je telefoon niet weer hetzelfde te downloaden. Een groot nadeel hiervan is alleen wel dat dit na verloop van tijd je telefoon langzaam maakt. Je zult merken dat wanneer je je cache geheugen leegt, je telefoon een stuk minder langzaam wordt. Je cachegeheugen kun je legen door naar het ‘opslag’-gedeelte in het instellingenmenu te gaan.

Zet applicaties uit

Wanneer je een app opent en deze vervolgens niet meer gebruikt, blijft deze app op de achtergrond aan staan. Zelfs wanneer je naar een andere app gaat, blijft de app nog op de achtergrond draaien. Wanneer je alleen maar apps opent en deze nooit meer sluit, neemt dit alleen maar werkgeheugen in beslag en dit zorgt er dan weer voor dat je telefoon traag wordt. Door af en toe een aantal apps te sluiten bevorder je de snelheid. Dit kun je in iOS (Apple) doen door twee keer op de startknop te drukken. Er verschijnt een overzicht met apps die je uit kunt zetten door ze naar boven ‘weg’ te swipen. Met Android kun je dit doen door naar de app instellingen te gaan van je mobiele telefoon. Tik op Apps en meldingen > Apps-info. Tik op de app die je wilt uitschakelen en druk op uitschakelen.

Verwijder apps die je niet meer gebruikt.

Veel apps die je op je telefoon heb staan, gebruik je waarschijnlijk niet eens. Scroll eens door je telefoon en bedenk per app of je die de afgelopen 30 dagen heb gebruikt. Heb je dat niet gedaan? Gooi deze apps dan gewoon weg. Door het weggooien van deze apps voorkom je dat ze op de achtergrond toch actief zijn. Dit is namelijk een van de oorzaken van een trage telefoon.

Opslaggeheugen vrij maken

Een steeds terugkomend probleem wanneer je een telefoon hebt met relatief weinig opslag: het opslaggeheugen begint vol te raken. Doordat er weinig vrije opslaggeheugen heeft, wordt je telefoon trager. Een foto of een video is zo verstuurd via WhatsApp, voor je het weet is je telefoon helemaal vol. Het is daarom verstandig om zo nu en dan alle foto’s of video’s te verwijderen. Wil je niet alle foto’s en video’s die je binnenkrijgt via WhatsApp automatisch opslaan? Dit zou je ook uit kunnen zetten. Ga hiervoor naar de instellingen van WhatsApp zelf.