Met de angstige berichten over wereldwijde hacks is de aandacht voor digitale beveiliging van je router misschien wel actueler dan ooit. Je kunt zelf veel doen om zo’n aanval te trotseren, zodat jouw bedrijf geen slachtoffer wordt. We gaven eerder al 7 tips. De belangrijkste maatregel blijft toch wel: zorg dat je software up-to-date is en je netwerk goed beveiligd. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe beveilig je een modem of router?

Als jij je modem of router goed beveiligd kan niet iedereen gebruik maken van jouw internetverbinding. Kies daarom een netwerknaam waarbij niet te herleiden is dat hij bij jouw adres hoort. Een sterk wachtwoord met verschillende soorten letters en symbolen spreekt natuurlijk voor zich. Dit is een relatief makkelijke maatregel die je zelf kunt uitvoeren. Je vindt op onze support site de handleiding van jouw router. In deze handleiding staat vaak beschreven hoe je je router het beste kunt beveiligen. Kom je er niet uit dan helpen we je hier natuurlijk graag bij.

Hoe update je jouw modem of router?

Routerfabrikanten werken voortdurend aan nieuwe software voor routers. Mogelijke lekken in de beveiliging worden gedicht en nieuwe functies worden toegevoegd. Zorg dat jouw router altijd over de juiste firmware beschikt! Bijna alle routers hebben een webinterface waarmee je dit kunt doen. Ook onze Draytek en MikroTik routers hebben zo’n webinterface. Heb je een router die dit niet heeft? Dan kun je jouw router updaten met behulp van de bijgeleverde software.

LET OP!!

De MikroTik router vereist een update vanwege een lek in de software. Je vindt hier een instructie hoe je de software update uitvoert.

Dit geldt ook voor onze Draytek router. Wij raden je aan een firmware-update check te doen en dan ALLEEN de Bug Fix te installeren. Het gaat om versie 6.40.8. De instructie hoe je dit doet vind je hier.

Hoe zorg je dat jouw computersoftware up-to-date is?

In mei 2017 maakte hackers van de WannaCry aanval gebruik van een lek welke al gedicht was in maart van dat zelfde jaar. Maar doordat veel bedrijven hun software niet op tijd geüpdate hadden, konden de internet criminelen gewoon toeslaan. Loop jij een paar weken achter met updaten, dan kun je dus zomaar te laat zijn en online afgeperst worden. Microsoft en Apple bieden op regelmatige basis updates aan. Voer deze meteen uit en zorg ervoor dat je medewerkers dit ook doen. Dit blijft lastig, onderzoek van Google wees uit dat zelfs 1 op de 3 ICT specialisten dit niet meteen doet. Het moge dus duidelijk zijn dat het uitvoeren van updates als grootste prioriteit gezien moet worden.

We kunnen je bij alle instellingen helpen. Op onze support site vind je veel handleidingen van verschillende routers. Kom je er niet uit dan staat ons Support Teamvoor je klaar. Zij zijn per bereiken per mail via support@hallo.eu of direct via 088 – 25 50 101. Zij helpen je graag! Mocht het via de telefoon niet lukken, dan sturen we gewoon een technisch specialist bij je langs. Hij zal jouw router een update beurt geven en jou gelijk laten zien hoe je dit in de toekomst zelf kunt doen. Handig!

Welke beveiligingssoftware kan ik het beste aanschaffen?

Er zijn veel beveiligingspakketten beschikbaar. De keuze die je hierin maakt is natuurlijk helemaal aan jezelf. Zelf hebben wij hele goede ervaringen met de Kaspersky software. Deze software bieden wij om deze reden ook aan onze klanten aan. Makkelijk per gebruiker af te nemen en daardoor zeer toegankelijk voor iedere MKB’er. Omdat je het als online dienst afneemt, is deze software altijd up-to-date!

Heb je vragen over hoe je jouw router onder handen neemt? Neem gerust contact met ons op via 088 – 25 50 100. Wij helpen je graag!