Data is naast kennis en personeel het belangrijkste bezit wat een bedrijf kan hebben. Jouw werknemers werken dagelijks met deze bestanden waardoor het op een makkelijke manier toegankelijk moet zijn. Maar maak je het op deze manier niet te makkelijk voor wie hier misbruik van wil maken? Wij geven je een aantal tips hoe je bedrijfsdata veilig kan houden.

Back-ups

Dat bedrijfsdata belangrijk voor een organisatie is, is je niet onbekend. Toch gebeurt het nog te vaak dat er geen back-ups worden gemaakt. Worden deze wel gemaakt, dan is het nog de vraag of dit wel vaak genoeg wordt gedaan. Door regelmatig back-ups te maken, kan je altijd terugvallen op oude data wanneer jouw organisatie iets overkomt. Wij raden aan om dit wekelijks al dan niet dagelijks te doen. Hoe korter de periode, hoe minder schade het kan aanrichten.

Houd beveiligingssoftware up-to-date

Programma’s brengen ieder jaar meerdere updates uit. Vaak dichten ze hiermee zwakke plekken in het systeem. Door het up-to-date- houden van o.a. beveiligingssoftware zorg je ervoor dat hackers hier geen gebruik van kunnen maken.

Back-up op een andere locatie

Het is ook beter om de back-up op te slaan in een andere omgeving dan waar de originele data ook  is opgeslagen. Dit zou op een andere locatie in hetzelfde gebouw kunnen zijn maar op een totaal andere locatie is beter. Houd er rekening mee dat wanneer er brand uitbreekt, dat alles verloren kan gaan. Als je back-up daar opgeslagen is, is er een grote kans dat je alles kwijt bent.

Zorg voor fysieke beveiliging

Zorg ervoor dat jouw datacenter in een afgesloten ruimte staat en niet ergens waar iedereen bij kan. Op deze manier zorgt je ervoor dat alleen werknemers met bevoegdheid naar binnen kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat iemand aan de kabels gaat zitten zonder dat deze persoon er enig verstand van heeft. Voor meer zekerheid kunt je de ruimte ook nog beveiligen met beveiligingsinstallaties zoals een branddetectiesysteem, blussysteem, waterlek-detectie of een inbraakalarm.

Krachtige wachtwoorden

Zorg voor gebruik van sterke wachtwoorden. Veel belangrijke gegevens zijn benaderbaar via verschillende apparaten. Omdat werknemers tegenwoordig overal kunnen werken door middel van Cloud Computing hoeven ze alleen nog maar toegang te hebben tot het internet. Door het gebruik maken van korte wachtwoorden is de mogelijkheid gehackt te worden aanzienlijk groter ten opzichte van lange wachtwoorden met veel verschillende leestekens. Gebruik in plaats van wachtwoorden ‘wachtzinnen’. Een goede wachtzin bestaat uit minimaal vijf woorden, hoofdletters, cijfers en karakters zoals ?, +,! Of een &-teken.

Ken gebruikersrechten toe

In bijna alle programma’s die je gebruikt binnen jouw organisatie kunt je gebruikersrechten toekennen. Niet iedere werknemer hoeft toegang te hebben tot alle gegevens. Zo hoeft iemand die alleen maar data leest niet de rechten te hebben om deze ook te bewerken. Op deze manier waarborg je de integriteit van deze gegevens nog beter.

Ontmoedig lokale opslag

Op een eigen server of bij een cloud provider zijn bedrijfsgegevens beveiligd. Medewerkers kunnen data ook lokaal opslaan. Wanneer gegevens lokaal worden opgeslagen zijn ze meer kwetsbaar voor verlies, misbruik en diefstal. Je hoort vaak genoeg in het niet nieuws dat er belangrijke bedrijfsdata op straat liggen. Dit kan je voorkomen door alles op te slaan op de server of in de cloud.