Het is je vast niet ontgaan, maar overal in Nederland zijn glasvezelbedrijven bezig met het uitrollen van glasvezel.  Nu zijn er mensen die beweren dat glasvezel nauwelijks meerwaarde boven kabel of DSL biedt.  Niets is echter minder waar. In dit artikel bespreken wij het nut van zakelijk glasvezel.

Onbeperkte snelheid

Glasvezel heeft in potentie een nagenoeg onbeperkte snelheid. Dit komt door de manier waarop de glasvezelverbinding werkt. De kabel bestaat uit een dunne draad van glasvezel (zoals de naam misschien al heeft doen vermoeden.) Over deze glasvezeldraad worden lichtsignalen geschoten. Deze signalen gaan met de snelheid van het licht, en bevatten een 1 of een 0. Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met de morsecode die wel door het leger gebruikt wordt. In potentie is de snelheid van glasvezel dus bijna onbeperkt, in de praktijk is het momenteel toch iets minder snel: namelijk ongeveer 5 keer zo snel als een kabel of DSL verbinding.

Alleen waar de kabel of DSL tegen hun einde aanlopen, biedt de snelheid van glasvezel een enorme groeipotentie. En het mooiste is: een snelheidstoename vereist geen herinvestering. Die investering is namelijk al gedaan in de vorm van de bedrading en aansluiting. De snelheid van glasvezel wordt op dit moment beperkt door hubs die in de wijken liggen. Deze hubs staan onder beheer van de glasvezelaanbieder en de snelheid van deze hubs zal in de toekomst verder worden opgevoerd, zonder dat dit extra kosten voor uw organisatie meebrengt. Een ander groot voordeel van glasvezel ten opzichte van de kabel of DSL verbindingen is een symmetrische verbindingssnelheid. Dit houdt in dat de verzend- en ontvangstsnelheid even groot is. Of je nu download of upload, het gaat even snel. Bij kabel of DSL is dat niet zo, daar is de snelheid om mee te downloaden vele malen hoger dan die om mee te uploaden.

Het nut van zakelijk glasvezel in de toekomst

Dat snel internet steeds belangrijker wordt is vanzelfsprekend. Bedrijven vragen om steeds meer dataverkeer. Daarnaast krijgen steeds meer apparaten een internetaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan Fotocamera’s, sensoren of thermostaten. Zelfs koffieautomaten hebben tegenwoordig een internetaansluiting.  Ook komt er steeds meer druk op het net van smartphones en tablets. Alles bij elkaar genereert een enorme hoeveelheid aan dataverkeer, en dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Met een glasvezelnetwerk bent u klaar voor deze ontwikkelingen.

Het nut van zakelijk glasvezel vandaag

In de toekomst kan een glasvezelnetwerk onmisbaar worden, maar ook vandaag de dag bewijst glasvezel zijn waarde. Een snelle, symmetrische verbinding is niet alleen fijn, maar in sommige gevallen zelfs onmisbaar voor de bedrijfsvoering. Met name bedrijven die veel gebruik maken van Office 365 business als Office 365, of bedrijven die zelfs hele digitale werkplekken hebben in de cloud. Voor een snelle, gemakkelijke gebruikerservaring is niet alleen een hoge downloadsnelheid, maar ook een hoge uploadsnelheid erg belangrijk. Je stuurt immers ook weer data terug de cloud in. Naast de voordelen op het gebied van de cloud is glasvezel ook bijna onmisbaar voor videovergaderingen. Tegenwoordig hebben de videovergaderingen levensecht beeld en geluid, dat weinig meer verschilt met een vergadering in real life. Het nadeel aan zulk hoog kwaliteit is dat het een enorme hoeveelheid dataverkeer met zich meebrengt. En om te voorkomen dat de videovergadering stottert is een breedbandige verbinding in beide richtingen gewoonweg noodzakelijk.

Ook voor bedrijven met meerdere filialen bewijst glasvezel zijn waarde, zeker als deze filialen onderling een hoop data uitwisselen. Door een glasvezelverbinding ontvangt filiaal A net zo snel data van filiaal B, als dat het terugstuurt naar filiaal B. Bij een kabel of DSL verbinding zou dit dataverkeer een stuk trager verlopen (de zogenaamde upload-bottleneck). Investeren in zakelijk glasvezel is verstandig. De extra snelheid en de symmetrische verbinding wordt steeds belangrijker in het huidige tijdperk. Daarnaast lopen de kabel en DSL verbindingen tegen hun technische limieten aan. Het is niet de vraag of, maar wannéér jouw business niet meer om glasvezel heen kan.

hoe werkt de aanleg van zakelijk glasvezel?
Hoe helpt IP-VPN jouw organisatie te beschermen?
Misvattingen over glasvezel

Wil je advies?

We denken graag met je mee over wat zakelijk glasvezel voor jouw bedrijf kan beteken. Laat ons weten wat je vragen en wensen zijn. Samen komen we tot de oplossing die naadloos past bij jouw business.