In de afgelopen 20 jaar hebben glasvezelkabels de lange afstands-internetindustrie overgenomen en getransformeerd. Glasvezelkabels zijn ook over een groot deel van de wereld aangelegd. Wanneer je met je bedrijf overstapt naar Zakelijk Glasvezel, is jouw bedrijf maandelijks goedkoper uit.

Essentie van een glasvezelkabel

Om te begrijpen hoe een glasvezelkabel werkt, moet je je voorstellen dat je een lang rietje hebt in een buis, kilometers lang. De binnenkant van de kabel is bedekt met een perfecte spiegel. Stel je nu voor dat je naar het uiteinde van de pijp kijkt. Een aantal kilometers verderop staat een vriend met een zaklantaarn te schijnen in die pijp. Omdat in het binnenste van de kabel een perfecte spiegel is, zal het licht van de zaklamp aan de zijkanten van de buis reflecteren (ook al buigt de buis) en zie je het aan de andere kant. Als die vriend met de zaklantaarn een morscode uitbeeldt, kan je vriend via de buis met je communiceren. Dat is de essentie van een glasvezelkabel.

Glasvezelkabels in werkelijkheid

Een kabel uit een gespiegelde buis zou werken, maar het zou ingewikkeld en ook moeilijk zijn om het inwendige van de buis met een perfecte spiegel te bekleden. Een echte glasvezelkabel is daarom gemaakt van glas. Het glas is zó zuiver zodat het signaal, hoewel het enkele kilometers lang is, nog steeds door kan komen. Beeld je dan in dat het glas zo transparant is, dat als je een raam van enkele kilometers dik hebt dat het nog steeds helder lijkt. Het glas is getrokken in een zeer dunne streng, met een dikte van een mensenhaar. De glasstreng is vervolgens bedekt in twee lagen kunststof. Om telefoongesprekken via een glasvezelkabel te verzenden, worden analoge spraaksignalen omgezet in digitale signalen.

 Laser

Een laser aan het ene uiteinde van de buis schakelt in en uit om elk bit te verzenden. Moderne glasvezelsystemen met een enkele laser kunnen miljarden bits per seconde overbrengen. De laser kan meerdere miljarden keren per seconde worden in- en uitgeschakeld. De nieuwste systemen gebruiken meerdere lasers met verschillende kleuren om meerdere signalen uit te zenden. Moderne glasvezelkabels kunnen een signaal dragen over een afstand van misschien wel 100 km. Dat is hoe glasvezel werkt en waarom wij het  ‘Zaken doen met de snelheid van het licht’ noemen. Meer info? Zakelijk Glasvezel

Interessante links

Geen glasvezel wat zijn mijn mogelijkheden?
Wat is overboeking op een internet lijn?
Waarom zulke verschillen in prijzen bij glasvezel internet?
Zakelijk glasvezel vergelijken
Sneller internet zonder meer te betalen