Firewalls: de bewakers van jouw systeem

De term firewall kennen we allemaal. Het is immers het aangewezen systeem dat een netwerk of enkele computer beschermt tegen misbruik van buitenaf. Met misbruik bedoelen we onder meer aanvallen van hackers, computervirussen, spyware en spam. En er komen elke dag nieuwe bedreigingen bij. Een firewall alleen is daarom niet genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan spamfilters en virusscanners.

De soorten

Firewalls kennen we grofweg in 2 soorten: de actieve en de passieve. De woorden zeggen het eigenlijk al: een actieve firewall levert veruit de beste bijdrage aan de bescherming van jouw systeem. Waarom? Er is continu een contentscan actief, die daadwerkelijk meeleest. Hoe anders is dat bij een passieve firewall: dat is een kwestie van de boel opengooien, zonder te investeren in afdoende bewaking. Een gemiste kans, zeker in deze tijd waarin hackers niet alleen steeds jonger, maar ook in een rap tempo slimmer én sneller worden.

De praktijk

In de praktijk beschikken de meeste bedrijven wel over een firewall. Maar deze is vaak niet naar de laatste normen geconfigureerd wat het risico van imagoschade enorm vergroot. Want de meeste bedrijven beschermen zich vooral tegen invloeden van buitenaf. Zij realiseren zich niet dat bescherming andersom net zo belangrijk is: van binnen naar buiten. Je zult het eerste bedrijf niet zijn dat ‘s nachts gehackt wordt en binnen no-time een enorme hoeveelheid spam verstuurt. En of jouw klanten daar blij mee zijn?

De oplossing

Het is zeker niet de bedoeling om onrust te veroorzaken. Wél om je bewust te maken van de bedreigingen waar jouw bedrijf dagelijks (en ‘s nachts) mee te maken heeft. Het is cliché, maar voorkomen is écht beter dan genezen. Denk je wel eens in: als je werkt vanuit de cloud via hallo, Dan is er niet één firewall, maar een compleet team van firewalls-pecialisten voor jouw onderneming actief. Dat geeft pas een veilig gevoel! Benieuwd naar de status van jouw firewall? Neem vrijblijvend contact op met info@hallo.eu of 088-2550100.

5 tips voor het kiezen van een nieuwe generatie firewall (NGFW)
Wat is BGP
IP-VPN en VPN, wat zijn de belangrijkste verschillen?