Nederland & Cyberaanvallen

Nederland staat ook dit jaar weer op nummer 1 in Europa (en nummer 4 wereldwijd) als het gaat om het verwerken van Malware. Alleen de Verenigde staten, China en India staan boven Nederland. Criminelen blijven gebruik maken van de Nederlandse netwerken om cyberaanvallen te plegen. De servers verwerken een hoop digitale dreigingen.

Nederland is zo geliefd bij criminelen omdat de
internetvoorzieningen hier optimaal zijn. De verbindingen zijn betrouwbaar, snel, en er zijn de hele dag door veel mensen online. Daarnaast heeft Amsterdam één van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Dat Nederland op plaats één staat binnen Europa wil niet zeggen dat de daders ook Nederlanders zijn. Een internetcrimineel hoeft niet eens in Nederland te zijn om hier zijn ‘werk’ te verrichten. Ook hoeft het niet zo te zijn dat ze per se Nederlanders willen duperen. In veel gevallen is Nederland een tussenstap. Cybercriminaliteit gaat over zo veel mogelijk schakels, om opsporing zo lastig mogelijk te maken.

Infiltreren

Het bedrijf Symantec, dat zich bezig houdt met online beveiliging, heeft ontdekt dat cybercriminelen een nieuwe methode hebben om bedrijven binnen te dringen. Voorheen probeerde ze met grof geweld de beveiliging van een bedrijf te kraken. Nu infiltreren ze andere, gewone websites. Vervolgens wachten ze tot werknemers van hun doelwit zo’n website bezoeken. Zo voegen de aanvallers bijvoorbeeld codes toe aan een software-update. Als werknemers dit downloaden krijgen de aanvallers direct toegang. Zo besmetten bedrijven zichzelf. Deze methode treft niet alleen de reuzen, maar ook het midden- en kleinbedrijf.

Ransomware

Een andere nieuwe methode van cybercriminelen is de zogenaamde ransomware. Als mensen dit downloaden worden de computersystemen direct vergrendeld en als het ware gegijzeld. Alles wordt onbereikbaar. De cybercriminelen geven de systemen pas vrij als er losgeld wordt betaald. Dit is vaak een paar honderd euro.

Vorig jaar is de ransomware ruim 373.000 keer ingezet. Maar liefst 45x zo veel als in 2013. In Nederland werden ongeveer 93.000 mensen en bedrijven de dupe van deze vorm van cybercriminaliteit. Lees hier 7 tips om ransomware te voorkomen.

Meer weten over veilig online werken?

Download ons gratis E-book ‘veilig online werken’. In dit e-book laten we zien hoe jij optimaal beveiligd kunt zijn.